Forberedelse: 1 time

Tilberedning: 30 minutter

Nok til: 10 personer


Ingredienser:

  • 2 ¼ kg. kartofler
  • 100 gram blødt smør
  • 2 dl. fløde
  • 200 gram flødeost
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  • Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker og kog dem i saltet vand og kog dem i ca. 25 minutter til de er møre
  • Hæld vandet fra og begynd at mos
  • Tilføj flødeost, fløde og smør og mos videre indtil der ikke længere er klumper i mosen
  • Smag til med salt og peber, rør det godt sammen
  • Hæld mosen i et ildfast fad og sæt det i ovnen i 20-30 minutter ved 175 grader

Du kan lave kartoffelmosen i op til to dage i forvejen, tag den ud af køleskabet 2-3 timer før du sætter den i ovnen.


Kartoffelmos er en videnskab der ikke skal tages let på. Der findes adskillige ”rigtige” måder at lave kartoffelmos og jeg har da også selv flere forskellige måder. Den her opskrift kommer fra den store amerikanske madguru The Pioneer Woman og er kun én ud af mange måder. Men jeg kan lide den.

1 skræl kartofler

Først skal der skrælles kartofler. Mange kartofler. Disse billeder er fra Thanksgiving forberedelserne i 2014, hvor vi doblede opskriften. Så vi skrællede rigtig, rigtig mange kartofler. Eller det vil sige min søde svigerinde skrællede kartofler, der er et eller andet jeg ikke kan tåle i skrællerne. Det er rigtigt, jeg har papirer på det fra lægen. Ikke den værste allergi at have sig, ha ha.

2 skær dem i mindre stykker

Skær kartoflerne i mindre stykker, så koges de hurtigere.

3 skær mange kartofler

Jeg sagde jo vi skrællede mange kartofler. 15 mennesker spiser rigtig meget kartoffelmos.

4 du skal brue flødeost, fløde og smør

Ud over kartofler skal du også bruge fløde, flødeost og smør. Fordi jeg var en tumpe på dette tidspunkt og ikke længere kunne overskue alt det mad vi havde gang i, fik jeg kun taget et billede af flødeosten. Men det er næsten også det vigtigste, ud over fløde og smør.

5 mos kartoflerne

Når kartoflerne har kogt i saltet vand i 30 minutter, hældes vandet fra og så er det ellers med at komme i gang med kartoffelmoseren.

6 tilføj flødeost, fløde og smør

Tilføj 200 gram flødeost, ca. 2 dl. fløde og ca. 100 gram smør i små stykker. Mos det hele rundt igen. Kom godt med salt og friskkværnet peber i og mos rundt igen. Mos til der ikke er flere klumper. Klumpet kartoffelmos er det værste.

7 færdig kartoffelmos

Når kartoffelmosen er blevet til mos, hælder du det i et ildfast fad og sætter det i ovnen i 20-30 minutter ved 175 grader.

Jeg nåede ikke at få et billede af den færdige kartoffelmos, så I må nøjes med dette ”efter familiens angreb” billede. Kartoffelmos til højre, stuffing til venstre og green bean casserole bagerst. Så bliver verden næsten ikke bedre.