Forberedelse: 1 timer

Tilberedning: 8 minutter

Antal: 80 stk.


Ingredienser:

  • 300 g. hvedemel
  • 150 g. flormelis
  • 200 g. koldt smør
  • 2 æggeblommer
  • 2 tsk. koldt vand
  • 350 g. marcipan
  • 200 g. mørk chokolade

Sådan gør du:

  • Bland hvedemel og flormelis i en skål
  • Skær smør i små tern og skær det ind i dejen
  • Tilføj derefter æggeblommer og koldt vand og saml dejen
  • Sæt den på køl i minimum 30 minutter
  • Tag lidt af dejen ud af køleskabet af gangen
  • Rul det ud i 3 mm. tykkelse, udstik skiver på 5-6 cm. i diameter, rul små kugler marcipan og læg dem midt på skiverne
  • Saml skiverne med tre fingre, så de får tre små fine spidser
  • Bag kagerne ved 200 grader i 8 minutter. Lad dem køle helt af
  • Smelt chokoladen over et vandbad og dyp de tre spidser i chokoladen. Sæt dem på en plade dækket af bagepapir og lad chokoladen stivne helt
  • Pak dem i en bøtte og sæt dem gerne køligt, for chokoladens skyld

Kagerne kan fryses, når de er kølet af, altså inden du kommer chokolade på spidserne. Tø dem op i god tid og dyp dem i chokolade en times tid før servering, så chokoladen får tid til at stivne.


Denne opskrift kommer fra den notesbog jeg har haft siden jeg blev 18. I den skrev jeg de opskrifter, jeg fandt nødvendige (som at koge kartofler), og som jeg fandt interessante eller lækre, som de her. De er de sødeste, små napoleonshatte. Jeg kan som regel ikke lide marcipan, men i de her små hatte, smager det helt fantastisk. Jeg tror opskriften kommer fra min mor, men hvor hun har den fra, ved jeg ikke. Jeg sad og kiggede i bogen den anden dag og kom til at se, at jeg ikke har bagt disse i al den tid jeg har været sammen med min mand. Og så fik jeg helt ondt af min mand, for jeg ved hvor glad han er for marcipan. Nu er jeg glad igen, jeg har været en god kone og bagt en kæmpe stak napoleonshatte til ham. Og som en lille bonus til mig selv, så er det her faktisk en af de kager, jeg selv kan lide.

1

Du skal bruge 7 meget enkle ting: marcipan, flormelis, mel, æg, smør, koldt vand og chokolade. Det var jo nemt.

2

Star med at veje 300 gram mel af i en skål.

3

Hæld så 150 gram flormelis op i samme skål.

4

Find 200 gram smør frem og skær det i små tern ned i skålen. Skær nu smør, mel og flormelis sammen enten ved hjælp af en gaffel eller med en pastrycutter, hvis du er så heldig at have sådan en. Så heldig er jeg.

5

Når blandingen er blevet grynet, tilføjer du to æggeblommer. Ingen hvider, kun blommerne.

6

Tilføj 2 tsk. koldt vand.

7

Du skal nu samle dejen, og her finder jeg det nemmest at bruge hænderne.

8

Når dejen er samlet, sætter du den på køl i mindst en halv time. Det er vigtigt at dejen er kold, inden du fortsætter.

9

Tag en lille klump dej af gangen og rul den ud i 3 mm. tykkelse. Lad resten af dejen stå i køleskabet.

10

Med en udstikker på 5-6 cm. udstikker du så mange runde skiver som muligt. Tag en lille klump marcipan, rul den til en kugle og læg en kugle midt på hver skive. Sørg hele tiden for at holde overskydende dej koldt, det bliver umuligt at arbejde med, hvis det bliver for varmt.

11

Saml nu skiverne med tre fingre, så de ser sådan her ud. Er de ikke søde? Og det bedste ved hjemmelavede kager er, at man kan se de er hjemmelavede, men samtidig smager de så forbandet godt, at man kan tillade sig at modtage en masse ros.

12

Så er min første plade klar. Sæt dem i ovnen ved 200 grader i 8 minutter, hverken mere eller mindre. Hold øje med dem, pas på de ikke bliver brændte.

13

Når de bages flader spidserne ud så fint. Lad dem køle helt af inden du fortsætter.

14

Når kagerne er kølet helt af, smelter du en plade mørk chokolade over et vandbad.

15

Det skal være fuldstændig smeltet og flydende, inden du går i gang.

16

Dyp nu spidserne i chokoladen og sæt dem på en bageplade dækket med bagepapir. Når chokoladen er stivnet, kan du pakke dem i en bøtte og sætte dem i køleskabet. Du kan egentlig også fryse kagerne inden du putter chokolade på, tø dem op når du skal bruge dem og dyppe dem i chokolade mindst en time før de skal serveres.