Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: 30 minutter

Nok til: 4 personer


Ingredienser:

  • ½ kg. kartofler
  • 150 g. strimlet skinke
  • 1-2 tomater
  • 6 æg
  • 2 dl. mælk
  • ¼-½ tsk. cayennepeber
  • Salt
  • Oregano

Sådan gør du:

  • Start med at skrælle dine kartofler, skær dem i tern og steg dem møre og gyldne på en pande
  • Mens kartoflerne hygger sig på panden skærer du tomat i skiver og blander æg, mælk og cayennepeber
  • Når kartoflerne er klar, lægger du dem i bunden af et ildfast fad og drysser dem med salt
  • Fordel tomat og skinke ud over kartoflerne, drys med godt med oregano og hæld æggeblandingen ned i fadet
  • Bag den i ovnen ved 220 grader i 30 minutter
  • Server evt. med ristet rugbrød og enkel salat med friske grønne asparges

Æggekage er jo en fantastisk enkel og lækker ting. Og med ganske få ingredienser kan du give den mere fylde, så den mætter bedre. Er du en af dem, der rister rugbrød til din æggekage? Jeg havde aldrig hørt om ristede rugbrødsskiver til æggekage, før jeg stod i køkkenet ved svigermor og så min mand begynde at kaste adskillige skiver på en kæmpe pande. Sådan kan man lære så meget, ved at åbne øjnene for andre skikke. Og på det område er Danmark jo et forunderligt lille land. Selvom vi er et lille land, er der enorme forskelle fra øst til vest og fra nord til syd. Nu ved jeg godt, at Dan Jørgensen har udnævnt en fisefornem udgave af stegt flæsk til Danmarks nationalret, men nu er der også andre former for nationalretter. Familiens nationalret, byens nationalret, egnens nationalret osv. Hvad er dine nationalretter?

1

Til denne udgave af en æggekage skal du bruge kartofler, salt, skinkestrimler, mælk, æg (doh), tomater, cayennepeber og tørret oregano. Masser af oregano.

2

Start med at skrælle ½ kg. kartofler og skær dem i tern. Nu er vi ikke i Masterchef køkkenet, så jeg er fuldstændig ligeglad med, om dine kartoffeltern er ens i størrelse, bare der ikke er flere centimeter til forskel.

3

Smid dine kartoffeltern på en varm pande med smeltet smør. Lad dem blive tæt på møre og gyldne, mens du fortsætter med de andre ting.

4

Tag 2 tomater og skær dem i skiver. Nu var det en helt enorm stor tomat jeg havde fat i, så jeg valgte kun at bruge den ene og den gav da også rigeligt med tomatskiver, som du kan se her. Jeg tror den har været på steroider.

5

Slå 6 æg ud i en skål. Jeg hader, når en af blommerne går i stykker, det vil jeg selv have lov til at gøre.

6

Hæld 2 dl. mælk ned i blandingen.

7

Og så bare i med en god skvæt cayennepeber. Og hvis du ikke har en måleske til ”skvætter”, så vil jeg sige ¼ til ½ tsk. cayennepeber.

8

Og så piske, piske, piske, piske!! Rør det godt sammen og hav det skægt med at ødelægge æggeblommer imens. Bør jeg være urolig for min sadistiske trang til at smadre æggeblommer?

9

Så er mine kartoffeltern ved at være klar, hvad med dine?

12

Læg kartoflerne i bunden af et fad og drys dem med salt. Fordel tomaterne ud over, dernæst skinkestrimlerne og til sidst en god portion oregano. Vi dryssede løs, til vi kunne dufte oregano på to meters afstand, så passer det ca. med mængden efter vore smag.

14

Så hælder vi æggemassen ud over hele fadet og sætter den i ovnen i 30 minutter ved 220 grader.

15

Så er der mad. Om du serverer den med ristede rugbrødsskiver, er helt op til dig selv, jeg dømmer ingen.

16

Se en lækker blanding. Det var et pokkers hyr, at få en portion op på en tallerken og få den til stadig at se lidt pæn ud, så værdsæt venligst min indsats og det forholdsvis pæne billede af min aftensmad.