Forberedelse: ca. 30 minutter

Tilberedning: 30 minutter

Nok til: 8 personer


Ingredienser:

  • 900 gram grønne bønner, optøede
  • 2 pakker bacontern
  • 3 fed hvidløg, hakket fint
  • 1-2 løg, hakket fint
  • 4 spsk. smør
  • 4 spsk. hvedemel
  • 6 dl. sødmælk
  • 1 ¼ dl. fløde
  • 1/8 tsk. cayennepeber
  • 2½ dl. revet ost
  • 1 glas syltede paprika, drænet
  • Salt og friskkværnet peber
  • Ristede løg

Sådan gør du:

  • Start med at skære de længste bønner i halve
  • Blancher bønnerne i letsaltet vand i maks. 4-5 minutter. Tag dem op med en hulske eller lignende og læg dem straks ned i iskoldt vand, for at stoppe tilberedningen
  • Når de er kølet helt af, hældes vandet fra og bønnerne hældes op i et ildfast fad
  • Steg bacon på en pande i to minutter og tilføj derefter løg og hvidløg. Lad det hele stege indtil løgene er gyldne. Baconet må ikke blive sprødt. Sæt panden til side
  • Smelt 4 spsk. smør i en gryde og rør 4 spsk. mel i. Lad det koge et minuts tid og tilføj derefter fløde og mælk. Rør det godt sammen og lad det koge et par minutter under omrøring, mens sovsen bliver tykkere
  • Tilføj salt, friskkværnet peber og cayennepeber og hæld derefter osten i. Rør rundt i sovsen mens osten smelter, hæld derefter paprika og baconblandingen i og tag derefter gryden af kogepladen
  • Hæld sovsen over de grønne bønner, bland det godt sammen og drys ristede løg over. Du kan også bruge rasp eller en pose franske kartofler du har knust først. Vi er glade for ristede løg
  • Bag bønnerne i ovnen ved 175 grader i 30 minutter. Hvis løgene begynder at blive sorte, kan du lægge et stykke stanniol løst over toppen

Green bean casserole er uundværligt til Thanksgiving, men kan bestemt også bruges alle andre dage på året. Vi spiser det til kylling, til steg, til bøffer osv. Og det er den eneste måde, jeg kan få mine papbørn til at spise bønner. Billederne herunder er fra Thanksgiving-forberedelserne i 2014, hvor vi doblede portionen. Og selvom det virker af meget og vi kun var 15 mennesker, så blev der stort set spist op. Suk, jeg havde lige håbet på rester til dagen efter, men nej.

Opskriften fandt jeg hos min guru The Pioneer Woman og den er hurtigt blevet en favorit i min familie.

Green bean

Til min yndlings bønne-ret skal du bruge 900 gram bønner. Der er en del mere her på billedet, men vi doblede jo også opskriften. Jeg bruger altid frosne bønner, fordi det er nemt. Bare lad dem tø op, inden brug. Om du bruger de billige eller de dyre er fuldstændig lige meget i denne opskrift. Du skal også bruge smør, bacon, piskefløde, løg, mel, sødmælk, syltede paprika, cayennepeber, revet ost, hvidløg og ristede løg. De ristede løg virker måske sært første gang du prøver det, men lær af vores erfaringer. Du kan også bruge rasp, eller standard franske kartofler du knuser. Vi synes bedst om ristede løg.

13 dræn de syltede paprika

Start med at dræne væden fra de syltede paprika. Når du finder dem i butikken, så køb rigeligt, du skal også bruge dem i min chicken spaghetti casserole.

14 riv osten

Begynd at rive ost, til du har ca. 2½ dl.

15 skær bønnerne i mindre stykker

Ofte kan bønnerne være lidt lange, så skær dem i halve, det gør det nemmere at spise retten. Her er det min elskede, stakkels svigerinde, der er i gang med at dele 1800 gram grønne bønner. Faktisk delte hun lige lidt mere, fordi jeg midt i mit Thanksgiving-stress ikke kunne regne og kom til at tage ca. 900 gram bønner for meget. Undskyld Ninsen!

16 hak løget fint

Min lillebror kastede sig over pilning og hakning af løg. Løg er for min familie, hvad kryptonit er for Superman. Vi bliver svage og hyler med det samme vi begynder at pille løgene. Lillebror ofrede sig for mig. Tak Mikey.

17 hak hvidløg fint

De tre fed hvidløg skal også hakkes fint. Husk nu, at hvis du synes løg og hvidløg ser ud af meget, så er det altså fordi vi er i gang med en dobbeltportion her.

18 blancher bønnerne

Bønnerne skal blancheres først. Det foregår således at du sætter en stor gryde vand i kog (husk lidt salt). Når vandet koger godt, hælder du bønnerne i og lader dem stå i ca. 4 minutter.

19 kom dem straks i iskoldt vand

Derefter løfter du dem straks op af gryden med en hulske, spaghettiske eller lignende og lægger dem ned i iskoldt vand. Der må gerne være isterninger i vandet, så bønnerne straks køles ned. Det stopper tilberedningen, så de ikke bliver udkogte og mosede.

20 hæld dem i fadet når de er kølet

Når bønnerne er kølet helt af, hælder du dem over i et ildfast fad. Til Thanksgiving bruger vi alubakker, fordi vi skal bruge rigtig, rigtig mange ildfaste fade, langt flere end jeg har og fordi, alubakker kan smides ud efter brug! Fantastisk måde at holde mængden af opvask nede.

Nå det var første del af green bean casserole, nu fortsætter vi med del to.

21 steg bacon

Begynd med at stege din bacon på en pande. Din bacon må på intet tidspunkt blive sprødt.

22 tilføj løg og hvidløg

Tilføj løg og hvidløg og lad det hele stege sammen et par minutter. Husk nu, ikke noget med sprødt bacon her.

23 lad det stege lidt tid

Når blandingen ser sådan ud, er den færdig, løgene er let gyldne og baconstykkerne er stadig lækre og lyserøde. Tag det af varmen og sæt til side. Det var del to af denne lækre ret, se det var jo meget nemt.

24 smelt smøret

I en stor gryde smelter du fire spsk. smør.

25 tilføj mel

Tilføj 4 spsk. hvedemel og rør det godt sammen. Lad det koge sammen et minuts tid inden du fortsætter.

26 tilføj fløde

Hæld først 1 ¼ dl. fløde ned i blandingen og rør det sammen.

27 tilføj mælk

Fortsæt derefter med 6 dl. sødmælk og rør godt sammen igen.

28 rør sammen med cayenne, salt og peber

Tilføj en god portion friskkværnet peber, lidt salt og 1/8 tsk. cayennepeber. Bliv ved med at røre, mens sovsen bliver tykkere.

29 hæld osten i

Hæld alt osten i på en gang og rør det stille rundt, mens osten smelter.

30 tilføj paprika

Hæld derefter de syltede, drænede paprika ned i sovsen.

31 tilføj baconløg blandingen

Og til sidst hælder du bacon/løgblandingen ned i sovsen.

32 rør det godt sammen

Rør det hele godt sammen og du er nu færdig med tredje del. Bacon, ost, syltede paprika, mælkesovs det bliver bare ikke bedre.

33 fordel ud over bønnerne

Hæld sovsen ud over bønnerne (husk nu, dobbelt portion giver to fade).

34 bland det sammen

Bland det hele godt sammen i fadet. Se hvor smukt det er, rødt og hvidt og grønt, bacon, ost og mælkesovs. Det bliver altså ikke bedre. Og det er sundt! Grønne bønner, syltede paprika, løg og hvidløg, alt sammen grøntsager. Og kroppen har brug for kalk, hvilket vi får gennem mælk og ost. Vi har også brug for proteiner, hvilket vi får via bacon. Det er nærmest en helseopskrift det her.

35 drys med ristede løg

Nu kommer den del vi havde det sværest med første gang. Men første gang brugte vi rasp og det giver altså ikke helt samme resultat. Ristede løg skal der til og du fordeler bare med rund hånd en god portion ristede løg ud over blandingen.

Du kan nu sætte den i køleskabet, hvis du først skal bruge den senere eller i morgen, eller du kan sætte den i ovnen med det samme ved 175 grader i 30 minutter.

36 færdig mums

Og resultatet er denne skønne, lækre (og sunde) green bean casserole.