Pulled pork i rygeovn

Vi er store fans af pulled pork her i huset. I 2014 holdte vi 70 års fødselsdag (han fyldte 40 og jeg var fyldt 30 året forinden) og menuen bestod af pulled pork i cola, pulled pork og pulled beef. Alt sammen hjemmelavet over flere weekender, frosset og på selve dagen varmet op og serveret på et tag selv bord med burgerboller, barbecue sauce, agurkesalat, miracle whip, salat, agurker og rigeligt med drikkevarer.

Det var en helt fantastisk fest, der kun blev bedre af, at vi samtidig blev surprise-gift. Vi holdte festen i motorcykelklubben, havde inviteret den nærmeste familie, vores venner, klubkammerater og deres ægtefæller og Herning Kommunes 2. viceborgmester. Jeg glemmer aldrig min fars ansigtsudtryk, da det gik op for ham, hvad der var ved at ske. Det ene øjeblik stod han og snakkede med en af de andre gæster og det næste øjeblik stod han og stortudede, efter jeg havde præsenteret ham for 2. viceborgmesteren. Det tog ham dog et par øjeblik fra jeg præsenterede dem for hinanden, til han opfangede hvem det var jeg havde præsenteret og hvad det betød.

Vi havde selv bestilt en bryllupskage, men vores søde formand og hans kone (der var vores vidner og derfor de eneste der vidste noget), havde også sørget for to flotte bryllupskager til os. Den ene havde et smølfebrudepar på toppen og den anden havde et brudepar på en motorcykel på toppen. Helt perfekt, især eftersom at mit klubnavn er Smølf og min vest er prydet af flere forskellige smølfer. De havde også sørget for brudevalsen, hvilket var lige præcis det, vi havde håbet at undgå, ved at holde surprise-bryllup.

Jeg er næsten villig til at holde en lignende fest igen, selvom det var et stort arbejde at lave alt kødet. Vi kunne kun lave 2-3 kg. af gangen og da hver klump tager mange timer at lave, måtte vi bruge mange weekender, så vi havde kød nok til alle 65 gæster. Tænk, vi troede slet ikke vi kendte så mange mennesker, vi ville have med, men pludselig var der langt flere end vi havde regnet med og langt flere end vi havde plads til. Vi ønskede os hovedsageligt penge, fordi vi havde planer om at købe en rygeovn. Og vi fik så rigeligt, så ugen efter bestilte vi vores nye Bradley Smoker. Denne pulled pork er lavet i vores rygeovn, men kan også sagtens tilberedes i ovnen, selvom du vil komme til at mangle røgsmagen. Og det er da meget heldigt, at vi fik købt ovnen, for vi er nu blevet bedt om at lave pulled pork til 45 frivillige til finalen i Battle of the Bands i Herning til april, så nu kan vi lave alt kødet på én gang.

1

Du skal have fat i en stor nakkefilet, brun farin, paprika, cayennepeber, løgpulver, peber, salt, barbecue sauce og hvidvinseddike. Hvis du tilbereder kødet i en almindelig ovn, kan du med fordel bruge røget paprika i stedet for almindelig eller tilføje liquid smoke, for at få lidt røgsmag.

2

Start med at blande alt (undtagen kødet selvfølgelig) i en skål.

3

Det skal blive en grynet væske at se på.

4

Læg kødet i en tilpas stor frysepose og hæld alt marinaden ned i posen.

5

Sørg for at massere marinaden godt rundt på kødet, så alt er skrubbet ind i marinade. Luk posen tæt og læg den i køleskabet de næste 12-24 timer.

6

Sæt din ovn eller rygeovn på 120-125 grader.

7

Læg kødet på en rist i rygeovnen, eller i din almindelige ovn. Lad den passe sig selv i 10-12 timer. Kernetemperaturen skal være 96 grader. Vi brugte både mesquite og special blend til rygningen, tre blokke hver 3. time.

8

Kødet er nu klar og hold nu kæft det dufter helt fantastisk. Mine tænder løb bogstaveligt talt i vand, da jeg så kødet.

9

Brug to gafler til at rive det fra hinanden. Kødet skulle gerne være mørt og lige til at rive i stykker.

10

Varm et par burgerboler, hæld barbecue sauce på bunden, læg en god klat coleslaw på, dernæst en god portion kød og godt med barbecue sauce igen. Du kan også med fordel tilføje agurkesalat, hvidløgsdressing eller hvad fantasien nu finder på i dag.

____________________

Forberedelse: 12-24 timer

Tilberedning: 10-12 timer

Nok til: 8 personer

____________________

Ingredienser:

2 kg. nakkefilet

2 spsk. brun farin

3 tsk. paprika

1 cayennepeber

3 tsk. løgpulver

2 tsk. peber

2 spsk. salt

1 dl. barbecue sauce

1 dl. hvidvinseddike

____________________

Læg kødet i en tæt pose.

Bland alle de resterende ingredienser i en skål, hæld det ned i posen og maser det godt ind i kødet. Luk posen tæt og læg den i køleskabet de næste 12-24 timer.

Varm din rygeovn eller varmluftovn op til 120-125 grader. Læg kødet ind på en rist og lad den passe sig selv de næste 10-12 timer. Kernetemperaturen skal være 96 grader, før kødet er klar. Vi brugte mesquite og special blend røgbriketter, 3 stk. hver 3. time.

Riv det fra hinanden og server det i en burger, i en tortilla, på nachos, på en pizza eller…. Hvad bruger du egentlig pulled pork til?