Twice baked potatos

Twice baked potatos

Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: 1 time og 35 minutter

Nok til: Lige så mange som du køber kartofler til, men her får du opskriften til 6 personer.


Ingredienser:

  • 8 store bagekartofler
  • 100 gram smør (ca.)
  • 2 dl. creme fraiche (ca.)
  • 2 pakker bacontern (der skal også være lidt tilovers hyggespisning)
  • 5 dl. revet cheddar
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  • Start med at vaske de store bagekartofler, læg dem på en bageplade og sæt dem i ovnen ved 200 grader i 1 ¼ time
  • Steg bacontern sprøde, læg dem på fedtsugende papir og sæt dem til side
  • Riv osten, eller hvis du har købt færdigrevet, klip posen op
  • Når kartoflerne er bagt færdig, tager du dem ud af ovnen, skærer dem i halv på langs med en skarp kniv og graver kartoffelindmaden ud med en ske, uden at skade skrællen
  • Læg de tømte skræller på bagepladen eller en tallerken
  • Begynd at mose kartoflerne og put creme fraiche og smør i efterhånden, til du har en konsistens, der passer dig
  • Hæld bacontern og 3 dl. ost i kartoffelmosen og bland det godt sammen
  • Hæld mosen tilbage i kartoffelskrællerne og forbered dig på, at der ikke er nok til at fylde alle skræller, så start med at fylde de pæneste
  • Sæt dem på køl eller frys dem nu. Eller fordel de sidste 2 dl. ost ud over toppen og sæt dem i ovnen ved 175 grader i 20 minutter

Twice baked potatos er endnu en opskrift fra min guru The Pioneer Woman. Vi elsker dem her i huset og spiser dem til både steg, kylling, pulled pork, hamburgerryg m.m. Ungerne elsker dem næsten endnu mere end min mand og jeg gør. Min papdatter kan ikke lide bagt kartoffel på traditionel måde, men dem her spiser hun med glæde.

På billederne herunder har jeg brugt 15 store bagekartofler og fik 24 twice baked ud af det. De her kartofler blev spist med velbehag nytårsaften 2014/2015, hvor vi holdt nytårsfest i motorcykelklubben sammen med 19 andre voksne og børn. Vi serverede dem den aften med flødekartofler, oksemørbrad, salt og hvidløgsknuder.

Prøv dem i dag og du laver aldrig mere bagt kartoffel på andre måder. Det vil jeg næsten garantere.

1

Ingredienslisten er dejlig kort og nem. Store bagekartofler, ost, creme fraiche, smør og bacontern. Det kan jo ikke gå galt det her.

Start med at sætte kartoflerne på en bageplade i ovnen ved 200 grader i 1 ¼ time. De skal ikke pakkes ind i sølvpapir, bare vask dem grundigt uden at skade skrællen.

2

Mens kartoflerne passer sig selv i ovnen, steger du baconternene sprøde på panden. Jeg plejer at stege dem af flere omgange, hvis jeg skal stege mange, så jeg kan hælde fedtet fra ind i mellem. Jeg vil gerne have de steges, ikke koges. Hvis du er uvant i et køkken, kan jeg anbefale dig, at lægge et par stykker køkkenrulle på en tallerken og lægge baconternene derpå efter stegning, så fedtet bliver suget fra.

3

Sprøde bacontern er altså svære ikke at småspise af, så sæt dem et sikkert sted, mens du venter på kartoflerne. I pengeskabet f.eks.

4

Da jeg lavede ret mange kartofler, brugte jeg også ret meget ost. Her er to store blokke rød cheddar skåret i halv på langs. Jeg har endnu ikke fundet ud af hvorfor det hedder rød cheddar, når nu de er gule. De må være i familie med italiensk salat og russisk salat.

5

I 1991 blev The Julekalender vist på TV2 for første gang. Jeg var kun 8 år gammel og huske ikke så meget fra serien, andet end at nåsåren Benny var pisse skræmmende og Gertruds store ønske om en food processor. Den gang besluttede jeg, at jeg aldrig skulle have en food processor, for jeg syntes Gertrud var frygtelig kikset og sådan ville jeg i hvert fald ikke ende. Men så fik vi en i julegave af min svigermor et år, og jeg elsker den. Pludselig forstår jeg Gertruds store ønske om en food processor. Sådan en tingest er jo FANTASTISK!

Nå men, jeg brugte den til at rive den store mængde ost jeg skulle bruge til de mange kartofler. Normalt bruger jeg et ganske almindeligt ”hånddrevet” rivejern. Uanset hvad, så husk at rive en masse ost.

6

Tag frem ”den store skål” fra skabet. Jeg elsker min store skål. Den passer lige præcis ned i min runde håndvask, når der skal vaskes op bagefter. Farven er ren og skær trods, da jeg fandt den størrelse skål jeg ønskede mig, krævede jeg at få lov til at købe den i en farve, der slet ikke passer ind i noget som helst her i huset. Bare for at få en pangfarve. Og min mand gav mig lov. Han er god ved mig på den måde, han har også givet mig lov til at have en ko-dør ind til soveværelset. Han elsker mig. Han sagde dog stop da jeg ønskede mig et zebrastribet soveværelse. Jeg ville bare se hvor langt jeg kunne gå, og jeg er egentlig glad for at han sagde nej til striberne, ha ha.

7

Nu har vi osten klar og de sprøde bacontern (dem der blev reddet fra hyggespisning).

8

Tag kartoflerne ud af ovnen, når der er gået 1 ¼ time. Jeg havde kartofler på to bageplader, men lod den ene stå i ovnen, mens jeg ordnede de første. De må ikke nå at blive alt for kolde inden du går i gang med næste skridt.

9

Tag en kartoffel af gangen, skær den i halv på langs med en meget skarp kniv og pas på du ikke ødelægger skrællen.

10

Brug en spiseske til at skrabe indmaden ud. Hedder det indmad? Indkartoflen? Kartoffelkødet? Argh!

Skrab det bagte kartoffelsnask ud, men pas på ikke at skade skrællen. Der må ikke gå hul i skrællen nogen steder. PAS PÅ SKRÆLLEN, SIGER JEG!

11

Når alle kartofler er tømt for indmad, har du en dejlig stor skål kartoffelindmad.

12

Læg de tømte kartoffelskræller tilbage på bagepladen. Jeg lavede de her kartofler dagen i forvejen, så de blev lagt på store pizzatallerkner, så de kunne komme i køleskabet.

13

Nu skal vi i gang med at lave kartoffelmos og hvordan en kartoffelmos skal være, er en smagssag. Start med at putte godt med creme fraiche ned i skålen.

14

Mos godt og grundigt løs. Jeg kan ikke lide klumper i min kartoffelmos, så jeg moser løs, til der ikke flere klumper. Okay jeg mosede ikke selv hele tiden, den her portion var så stor at jeg begyndte at få gummiarm til sidst, så min mand tog over.

15

Tilføj godt med salt og friskkværnet peber. Og husk at smag til undervejs.

16

Skær smør i mindre stykker og mos dem med rundt i kartoffelmosen, indtil alt smør er smeltet.

17

Åh, hør englene synge, mens du hælder de lækre bacontern ned i kartoffelmosen. Man kan aldrig få for meget bacon, husk det!

18

Og så rigeligt med ost. Jeg har lavet de her kartofler så mange gange nu, at jeg kører alt på slump og fornemmelse, men jeg ved godt at det ikke fungerer sådan de første par gange. Jeg er også selv ekstrem slave af opskriften, første gang jeg skal prøve noget nyt.

19

Rør det hele godt og grundigt sammen og husk nu at smage til. Kun en lille smule, du må ikke kaste dig over kartoflerne endnu.

20

Begynd at fylde mosen tilbage i kartoffelskrællerne. Der er ikke mos nok til alle skræller, hvilket altid undrer mig. Mosen kommer jo fra skrællerne, bliver fyldt med bacontern og ost og så er der alligevel ikke nok til at fylde skrællerne.

Hvis jeg laver kartofler til 4, køber jeg 6. Jeg beregner to halve pr. mand og så et par ekstra kartofler, for at have nok fyld.

21

Fyldte kartofler, men de er endnu ikke baked twice. Da jeg nåede dette punkt, lod jeg dem køle af og satte dem i køleskabet til næste dag. Min madguru siger, at de også kan fryses, hvilket jeg ikke har prøvet endnu, men jeg tager hendes ord for det.

IMG_0208

Når du er klar, drysser du lidt ekstra ost ud over kartoflerne og sætter dem i ovnen ved 175 grader i 20 minutter.

IMG_0217

Færdige, lækre, varme, ostsmeltede twice baked potatos.