Forberedelse: 20 minutter (hakke, snitte, skære)

Tilberedning: 5 minutter (blande og smage til)

Nok til: 8 personer


Ingredienser:

  • 250 g. couscous
  • 2½ dl. vand
  • ½ tsk. groft salt
  • 100 g. soltørrede tomater
  • 3 dl. vand
  • 1½ tsk. revet citronskal
  • ½ spsk. citronsaft
  • 2 salatløg, finthakkede
  • 4 fed hvidløg, presset
  • 200 g. salatost eller feta
  • 4 modne avocadoer
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  • Start med at sætte 2½ dl. vand i kog med groft salt og hæld det derefter over couscous’en. Rør rundt med en gaffel, så det bliver luftigt og let
  • Sæt 3 dl. vand i kog og hæld det over de soltørrede tomater. Lad dem trække i 5 minutter, hæld derefter vandet fra og hak dem fint
  • Riv citronskal og pres saften
  • Hak salatløgene
  • Halver avocadoerne, fjern stenene og skær dem i tern
  • Kom tomater, salatløg, citronskal, citronsaft, avocadoer, presset hvidløg og salatost ned i skålen med couscous. Rør det hele godt sammen og smag til med salt og peber og evt. yderligere citronsaft, hvis du føler for det

Kan med god samvittighed laves i forvejen.


Fordi det lige nu går super godt for mig med at tabe mig, er jeg nødt til at kigge på sundere alternativer i dagligdagen, så jeg ikke taber momentum og holder motivationen. Og det betyder også, at jeg kigger på nye salater, for det er altså et punkt, hvor jeg har brug for hjælp. Oftest synes jeg, at salat er kedeligt og jeg drukner det helst i dressing, så jeg kan få det til at glide ned. Og det ødelægger jo ligesom hele formålet med salat.

Da vi i starten af juli skulle til havefest ved min søde kusine og hendes mand, blev min svigerinde og jeg enige om, at hjælpes af med maden. Hun tog en pastasalat med og efter at have sendt hende nogle forslag, blev vi enige om, at jeg skulle prøve denne couscous salat. Alene navnet couscous får mig til at grine. Hvem i alverden har fundet på det navn? Jeg har altid været nysgerrig omkring couscous, og også bulgur faktisk, så det passede mig fint, at min svigerinde valgte den her. Også fordi jeg ved at avocado skulle være sundt og jeg skal blive bedre til at bruge det. PS: jeg øver mig stadig i at sige avocado rigtigt, så det ikke ender med at lyde som om jeg siger “advocado”. Det er faktisk svært.

Til denne salat med couscous og avocado, skal du bruge couscous, avocado, soltørrede tomater, citron, salatløg, hvidløg og salatost. Og vand. Og salt. Jeg glemmer altid salt på mine billeder, så ofte må jeg tage dem om. Og så opdager jeg, at jeg har glemt peber, og så må jeg tage det om igen. Men det fik jeg ikke gjort denne gang, så nu må du tænke dig til både vand, salt og peber.

Start med at sætte 2,3 dl. vand i kog og kom groft salt i. Det var nemt nok tænkte jeg.

Hæld det kogende vand over 250 g. couscous. Igen også rimeligt nemt, det går jo allerede bedre end jeg havde forventet.

Rør i couscous’en med en gaffel, så de bliver luftige. Så er der lavet couscous. Det var jo meget nemmere, end jeg havde troet.

Så koger vi altså lige noget vand igen, ca. 3 dl. denne gang.
Nu tænker du måske, hvorfor i alverden jeg viser dig et billede af kogende vand. Men det er netop kommet mig for øre, at en af mine kammerater, kort efter han var flyttet hjemmefra for en del år siden, ringede til sin søster en aften han skulle koge pasta, for at spørge hende, hvordan han kunne se, når vandet kogte. Så til alle de unge mennesker derude, der netop er flyttet hjemmefra og som ikke fulgte med i madkundskab i skolen, så ser kogende vand sådan her ud.

Det kogende vand kom jeg over 100 g. soltørrede tomater, der havde fået lov at dryppe olien af. Og så fik de lov at stå og trække i ca. 5 minutter.

De soltørrede og nu opblødte tomater fik lov at dryppe af igen. Jeg skal fortælle dig en hemmelighed, jeg kan faktisk ikke lide soltørrede tomater. Jeg har det med dem, som jeg har det med ansjoser; jeg har ikke forstået eksistensberettigelsen.

Hak tomaterne grundigt, men ikke så det bliver til en grød.

Citronen skal du have presset for saft og skallen skal du rive.

Og så er det salatløgets tur. Hak det fint. Hvornår lærer jeg, at jeg skal bruge det grønne skærebræt, når jeg hakker løg, det er jo nærmest umuligt at se, det her.

Kom tomater, løg og citronskal ned i skålen med det afkølede og luftige couscous.

Og kom så 1 spsk. citronsaft ned til det. Gem resten af citronsaften og smag til senere, måske du føler, det skal have lidt mere.

Tag hvidløget og pres det.

Avocadoerne har du selvfølgelig skåret i fine tern. Det er kun 2. eller 3. gang, jeg leger med avocado, men nu har eg fået teknikken på at få stenen ud. Og ved 3. avocado fik jeg også tricket på at skære i tern. Du skal skære avocadokødet i tern, mens det stadig er i skrællen, men uden at skære igennem skrællen. Så er det bare at tage en ske og løsne ternene fra skrællen, så dumper de ligeså fint ned i skålen.

Så er det salatternenes tur, sammen med en god omgang friskkværnet peber.

Bare vend det hele sammen og så er der frisk couscoussalat med avocado. Husk at smage til undervejs, så du kan finde ud af, om du skal have mere citronsaft i.

Jeg syntes, det var en helt fantastisk salat, og jeg behøvede slet ikke noget dressing. Det hele blev serveret med kylling og peberfrugt på spyd, marineret i hvidløg, honning, ingefær og soyasauce. Ligesom den marinade jeg bruger til laks.

Oh happy day, oh happy belly.