Forberedelse: 15 minutter + køletid

Tilberedning: 10 minutter pr. plade

Nok til: Mange pebernødder


Ingredienser:

  • 1 kg. mel
  • 400 g. smør
  • 700 g. sukker
  • 1 æg
  • 8 spsk. fløde
  • ½ tsk. allehånde
  • ¼ tsk. nelliker
  • ½ tsk. kanel
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. hjortetaksalt

Sådan gør du:

  • Ælt dejen sammen
  • Eller start med at smuldre sukker og smør sammen og tilføj derefter resten af ingredienserne til du har en sammenhængende dej
  • Sæt dejen på køl et par timer eller natten over
  • Rul dejen i pølser på tykkelse med en finger. Skær dem i stykker på ca. 1 cm. og sæt dem på plader med den skårne side op
  • Bag dem ved 180 grader i 10 minutter pr. plade eller til de er gyldne
  • Lad dem køle helt, inden du pakker dem

Så tager vi simpelthen på tidsrejse i dag. Jeg har jo samlet mig en pæn bunke af ældre kogebøger, og julen står for døren. Så jeg tænkte, hvorfor ikke grave mig igennem kogebøgerne og finde nogle gode gamle opskrifter på julegodter frem og se, om de ikke slår alle de nymoderne standardiserede opskrifter. I det mindste får jeg måske inspiration til ”nye” julegodter, der fortjener at blive bragt frem fra gemmerne.
Det var ikke nemt, kan jeg så allerede nu afsløre. Jeg startede i min Frk. Jensen fra 1901 i min jagt på pebernødder, men måtte hurtigt opgive. Opskriften var fint beskrevet med mængderne pænt skrevet op i kvint, pægl, og et mærkeligt tegn, jeg ikke engang kan finde som symbol i Office Word. Derudover krævede opskriften mærkelige ting som rosenvand, og det finder jeg altså ikke bare sådan lige på en lørdag. Så jeg prøvede Frk. Jensen anno 1912, men samme problem opstod, dog var alle mål nu opgjort i både kvint og pægl og mærkelige tegn, samt i gram, kg. og liter. Så videre til næste bog og endelig fandt jeg en brugbar opskrift.
I min samling har jeg en bog kaldet ”Mad og Køkken, lærebog i madlavning” fra 1946. Bogens forord er skrevet af Formanden for De danske Husmoderforeninger, Ingeborg og Ingeborg understreger meget kraftigt hvor vigtigt husmoderens arbejde er for både slægtens sundhed og samfundsøkonomien (jeg kan mærke ansvaret tynge på mine skuldre allerede). En meget omfattende bog, hvor kun den sidste tredjedel faktisk er opskrifter.

Den første del er en uhyggelig grundig gennemgang af madøkonomi, næringsstoffer, vitaminer, varekundskab om alt kød (og jeg mener ALT kød, inkl. tegninger over dyret og hvor de forskellige kødstykker sidder), mejeriprodukter, fedtstoffer, kolonial, krydderier, kornprodukter, grønt, frugt osv. En komplet gennemgang af alt du nogensinde kunne overveje eller ikke anede du burde overveje, at gøre brug af i dit køkken.

Dernæst kommer en større gennemgang af varmeenergi-økonomi, herunder alt hvad der skal bruges i et gaskøkken, alt hvad der skal bruges i et elektrisk køkken og alt om brændselskomfurer. Jeg begynder at forstå, hvorfor mine kogebøger hverken oplyser tilberedningstemperaturer eller tid.

Så kommer et grundigt afsnit om arbejdsøkonomi, altså hvordan vi bedst økonomiserer med vores energi i et køkken, madplaner, indkøbslister osv. Det afsnit burde jeg nok nærlæse lidt grundigere, min tilgang er altid sådan lidt tilfældig og impulsstyret, når jeg bestemmer mig for at bage.
Du tror, vi nu er kommet til opskrifterne? Nej nej, nu har vi så 60 siders gennemgang af madlavningens ABC, brug af grøntsager, kogetid for grøntsager, brug af kød, opbevaring af kød, stegning af kød, stegetid for kød (jeg troede det faldt under stegning af kød), forskæring af kød osv. osv. osv. Jeg kan allerede nu mærke, at den smule jeg lærte i hjemmekundskab på ingen måde ville have slået til, hvis jeg skulle til husholdningseksamen i 1946.

Men NU kommer opskrifterne så. Ca. 250 sider med opskrifter på alt fra formad (?), forretter, grøntretter, fiskeretter, kødretter og saucer til desserter, salater, småretter og bagning. Så tror jeg sandelig også vi er dækket ind da.

Nu hvor vi har lært alt hvad der er at vide om næringsstoffer, madvarer, brændselskomfurer, madplaner og behandling af madvarer, tænker jeg, at vi skal i gang med at afprøve en opskrift.

Vi starter med pebernødder og den sædvanlige lineup. Opskriften krævede ½ æg, så jeg bestemte mig for at doble opskriften.
Vi skal bruge mel, sukker, blødt smør, fløde, allehånde, nelliker, kanel og kardemomme samt hjortetaksalt. Alle krydderier skal naturligvis være stødte.
Har du fundet min fejl? Og nej pebernødder anno 1946 har ikke peber i opskriften.

Vi starter med sukker og smør. Okay faktisk siger opskriften bare ”Æltet Dej”, så jeg tænkte, at jeg måtte tage mig lidt kunstnerisk frihed her.

Så jeg tog min pastry cutter og skar igennem smør og sukker et par gange. Du kan formentlig også bare tage en gaffel og mose det sammen et par gange.

Så tilføjer vi fløden. Der var meget stor forskel på mængden af fløde fra opskrift til opskrift.

Og vi tilføjer allehånde, kanel, nelliker, kardemomme og hjortetaksalt. Jeg synes selv det så lidt smart ud på denne måde.

I med melet og så er der ikke andet for, end at køre en hands-on tilgang nu. Så i med hænderne og begynd at arbejde tingene godt sammen.

Jeg var ved at blive vanvittig, jeg kunne simpelthen ikke få samling på dejen. Så jeg læste opskriften igennem igen og så slog det mig!

Jeg havde jo glemt ægget! Hele årsagen til, at jeg doblede opskriften, for pokker da! I med ægget og i gang igen.

Og så har vi en dejlig lækker dej klar. Jeg har nu lært, at det kloge skridt her vil være, at sætte dejen på køl et par timer, det vil gøre den lettere at arbejde med. Nu har jeg sagt det, så må du jo selvom, om du vil lytte.

Rul dejen ud i pølser på tykkelse med din pegefinger. Med mindre du har tykke pegefingre ligesom mig, så brug en anden finger at måle med.

Og så er det ellers i gang med at skære dem i fine små stykker. Jeg skar og jeg skar og jeg skar og jeg tænkte, det her kommer til at tage en evighed.

Men så var det, at jeg blev klog. Man kunne faktisk næsten se pæren, der pludselig tændte over mit hoved. Hvis man nu lægger 5 ruller ved siden af hinanden og skærer, så går det hurtigere. Super god ide.
Læg pebernødderne på en plade med den skårne side op, der kan være en hel del på pladen, bare der lige er 2-3 cm. mellem dem.

Sæt dem i ovnen ved 180 grader i 10 minutter eller til de bliver gyldne. Eller som vejledningen i min kogebog siger ”bages som Smaakager” for det ved vi jo alle, hvad betyder.

Så er der pebernødder anno 1946 klar. Og ifølge min mand, så smager de præcis som de skal. Jeg spiser dem ikke selv, men han er er glad, og det er det vigtigste.

Jeg delte opskriften og billederne i en amerikansk Facebook gruppe jeg er medlem af, og de var yderst begejstrerede. Der var overraskende mange, med danske bedsteforældre, oldeforældre eller andre slægtninge, der kunne huske disse fra deres barndom. Det føles nu lidt rart at vide, at vores pebernødder fra 1946 kunne bringe glade barndomsminder frem ved så mange mennesker på den anden side af vandet.

De her to har naturligvis også prøvesmagt og godkendt mine pebernødder. Så pebernødder anno 1946 uden peber og med et æg kan anbefales.