Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: 1 time

Nok til: 20 personer


Ingredienser:

  • 500 g. mel
  • 375 g. brun farin
  • 250 g. smør
  • 2 æg
  • 2½ dl. letmælk
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. kanel
  • 125 g. korender
  • 100 g. kandiseret appelsinskal

Sådan gør du:

  • Start med at smelte smørret og lad det køle lidt af
  • Bland mel, brun farin, salt, bagepulver, kardemomme, kanel, æg og mælk i en skål og tilføj så smørret
  • Rør det hele godt sammen
  • Rør derefter korender og appelsinskal i
  • Kom det i en smurt form og bag det ved 180 grader i 1 time
  • Lad den køle inden du vender den ud på et fad og lad den køle helt af, inden du drysser med flormelis og serverer

Nu har vi prøvet at lave engelsk plumkage efter en 2018 opskrift. Den fik karakteren middel efter min mands mening, så nu prøver vi, om Frk. Jensen fra 1912 har en bedre udgave at byde på.

Den får hurtigt et plus i min bog, da den ikke kræver et døgns forberedelse. Den fik kryds nr. 2, da den heller ikke krævede en ufattelig mængde mærkelige frugt-ting, der kun kan findes i butikkerne ved juletid. Så allerede før vi går i gang, er Frk. Jensen foran på point.

Ifølge Frk. Jensen skal vi bruge flormel, puddersukker, margarine, korender, småtskåren, syltet pomeransskal, æg, salt, kardemomme, kanel, bagepulver og halvskummet mælk.

Det oversatte jeg til mel, brun farin, Lurpak, korender, kandiseret appelsinskal, æg, salt, kardemomme, kanel, bagepulver og letmælk.

Vi starter med ganske langsomt at smelte smørret og tager det af, så snart det er helt smeltet. Det må ikke være for varmt, når vi blander det med resten af ingredienserne.

I en står skål blander du mel og brun farin.

Så tilføjer du kardemomme og kanel.

Og salt og bagepulver, hvilket jo altid er super nemt at se i alt melet.

Så kommer du de to æg i. Ikke noget med at piske mellem hvert æg, nej bare i med et.

Så tilføjer du den halvskummede mælk aka letmælken.

Og det smeltede smør. Og så rører du bare det hele sammen. Frk. Jensen lister alle ingredienserne og slutter så af med ”røres sammen, kommes i en smurt form og bages i en time.” Hun er en kvinde af få ord, hende Frk. Jensen.

Så kom turen til frugten og i denne udgave skal vi kun bruge korender og kandiseret appelsinskal. Frk. Jensen sagde godt nok kun 35 g. appelsinskal, men så står jeg jo her med 65 g. appelsinskal, jeg bare kan smide ud. Og det ser jeg ingen grund til, så jeg smed hele pakken i, alle 100 gram og krydser fingre for, at det har været et spørgsmål om økonomi, der fik Frk. Jensen til at skrive 35 gram i stedet for 100 gram.

Så er vores dej klar. Den her er altså også lidt tung, ligesom 2018 udgaven, så jeg dumpede store skefulde over i formen.

Og jeg ønsker mig nok en på randform med noget mønster, i stedet for de her kedelige, helt glatte forme. Men indtil videre går det da.

Jeg satte kagen i ovnen ved 180 grader og krydsede fingre i en time.

Efter en time hev jeg kagen ud, lidt i panik over, at jeg havde glemt at holde øje med den og derfor ikke vidste om den var blevet brændt. Og først nu, mens jeg skriver det her, går det op for mig, at jeg faktisk aldrig tjekkede, om den var gennembagt. Jeg stoler på Frk. Jensen.

Lad kagen stå og køle i formen, inden du vender den ud på en tallerken, lad den køle helt af og drys så med flormelis gennem en lille si. Og så er der serveret. Her har vi det store julekagebord sat frem, forrest har vi plumkage anno 2018 og lige bag ved plumkage anno 1912. Længere bagude har vi pebernødder i en skål og et treetagers kagefad med lidt af hvert af alle de julekager, jeg har fået bagt i år. Og så udskød vi aftensmaden et par timer, for alle var godt mætte bagefter.

Altså plumkage anno 1912 ser knap så farverig ud, som den fra 2018. Til gengæld får den karakteren 4 ud af 5, så klart bedre end 2018 udgaven. Både min mand og min papsøn var enige om, at Frk. Jensen slog Meny med flere længder. Den var knap så tung, mere luftig. Så vi har en vinder af den store julekagedyst 2018. De gamle dage er bare bedre.

Jeg nåede heller ikke at få et billede af denne plumkage, før der var taget af den. Der er taget to stykker, så jeg tænker også her, at der er til 20 mennesker i sådan en kage. Så nu skal jeg have fundet 18 mennesker mere, der vil spise min plumkage.