Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 1½-2 timer

Nok til: 6 personer og 2 hunde


Ingredienser:

  • 400 g. oksekød i tern
  • 250 g. champignon i kvarte
  • 2 store løg i grove tern
  • 140 g. tomatpure
  • 500 g. gulerødder i rustikke stykker
  • ½ knodlselleri (eller en hel, hvis den er lille) i rustikke tern
  • 1 l. vand
  • 1 bouillonterning eller cup
  • Salt og peber
  • Smør og olivenolie

Sådan gør du:

  • Start med at smelte en klat smør i en stor gryde sammen med olivenolie
  • Brun oksekødet på alle sider og tag det derefter op af gryden
  • Steg champignonerne i gryden til de er gyldne og tag dem op
  • Steg løgene til de er gyldne og rør derefter tomatpureen i
  • Kom kød, champignon, gulerødder og selleri op i gryden
  • Tilføj vand, bouillon og salt og peber
  • Lad det hele simre i 1½-2 timer
  • Smag til og kom evt. jævner i for en tykkere konsistens
  • Server med kartoffelmos eller ris

Denne ret lavede jeg i efteråret og efterår betyder lækre, varme gryderetter, der kan varme mig helt ned i tæerne. Når en gryderet kan det, så er det en rigtig efterårsret og jeg elsker den slags retter. Det gør Claus også, for det betyder, at mine tæer er varme, når vi går i seng, og så stikker jeg ikke iskolde tæer over på ryggen af ham. Og han virker til at værdsætte, når det ikke sker. Mænd er mærkelige med den slags.

Til den her ret skal vi bruge 400 g. oksekød i tern, gulerødder og knoldselleri i rustikke tern, champignon i kvarte, løg i grove tern, tomatpure og bouillon. Og lidt vand. Og salt og peber. Det var vist det hele.

Start med at smelte en klat smør sammen med en skvæt olivenolie i en stor gryde.

Brun oksekødet på alle sider.

Tag oksekødet op på en tallerken og sæt det til side.

Smid en klat smør mere i gryden, hvis der er behov for det og brun så champignonerne.

Når de er gyldne, tager du også dem op.

Så blev det løgenes tur. Kom igen lidt mere smør i gryden, hvis der er behov for det.

Når løgene begynder at blive gyldne, er vi klar til at samle det hele.

Først kommer du to små dåser tomatpure ned i gryden og rører det ud med løgene.

Kom så kød, champignon, selleri og gulerødder ned i gryden.

Tilføj 1 liter vand og bouillonen, godt med salt og peber.

Og lad det så simre i 1½-2 timer.

Lige inden servering smager du til igen, og du kan så jævne retten lidt, hvis du ønsker det lidt tykkere. Det gjorde jeg.

Så er der serveret, varm efterårsgryde med kartoffelmos. Jeg elsker når vi kommer til den tid på året, hvor kartoflerne igen er gode til kartoffelmos. Vi havde her nok til 3 personer til 2 dage + rester til 2 hundes aftensmad, hvilket de var ganske begejstrede for.

Se det lige, er det ikke lige en ret, du har lyst til at sætte tænderne i. Det er i hvert fald en ret, du kan være helt sikker på, varmer dig helt ned i tæerne, og hvis du har en mand ligesom min, så vil han værdsætte det ganske meget.