Forberedelse: 10 minutter

Tilberedning: 20 minutter

Nok til: 2 personer


Ingredienser:

  • 1 side ørred eller to store stykker
  • 2 spsk. olivenolie, evt. lidt mere
  • 2 tsk. tørret timian
  • 2 tsk. tørret oregano
  • 2 tsk. tørret persille
  • 1/4 tsk. salt
  • 4 fed finthakket hvidløg, evt. mindre
  • 3 spsk. citronsaft
  • 2 spsk. hvidvin
  • 2 spsk. blød smør

Sådan gør du:

  • Først sørger vi for, at fisken er fri for ben. Hvis du bruger en hel side ørred, så del den i to stykker
  • Varm olivenolien op i en dyb pande med låg over medium varme
  • Bland de tørrede krydderier og salt og fordel det på oversiden af fisken
  • Start med at lægge fisken på panden med den krydrede side ned i 3-5 minutter
  • Vend fisken om og steg den på skindsiden i 2-4 minutter. Tilføj evt. lidt olivenolie, hvis panden er helt tør
  • Tag panden af varmen, læg låg på og lad den stå i 10 minutter
  • Tag fisken af panden, skrab panden ren for fiskeskæl og sæt den tilbage over medium varme
  • Tilføj olivenolie, hvis der er behov for det
  • Kom hvidløg på panden sammen med citronsaft og hvidvin og lad det koge sammen i et minuts tid. Hvidløgene skal blive lidt bløde
  • Tag panden af varmen igen, kom smørret op i saucen og rør sammen til smørret er helt smeltet ind i saucen
  • Hæld saucen med hvidløg over fisken og så er der serveret

Fisk er ikke noget af det, vi er bedst til at få spist, men vi vil gerne. Vi er bare ikke så opfindsomme og finder sjældent en opskrift vi finder spændende. Så når vi får fisk, så holder vi os oftest til de lakseopskrifter, jeg allerede har delt med jer, eller en helt almindelig (og total lækker) frisk, paneret fiskefilet med nye kartofler. Og i ny og næ en hel rødspætte.

Jeg kender en god mand, der fisker meget og fanger langt mere ørred, end han selv kan nå at spise. Så vi købte en god portion ørred af ham for ikke så længe siden. Han ryger selv sin fisk og det smager fantastisk, det tog ca. kun en dag at spise det første stykke røgede ørred, vi fik med hjem. Men vi købte også hele ørredsider af ham, ikke røgede, bare rensede og frosne. Så vi måtte jo finde på noget med alt det ørred. Jeg gik på jagt og fandt blandt andet denne opskrift, som vi nu har fået et par gange og har tilpasset lidt, så den passer til os. Faktisk fik vi den her så sent som i sidste uge. I morgen afprøver vi en anden opskrift med ørred og brombær, jeg er meget spændt.

Du skal bruge en side ørred, olivenolie, hvidvin, tørret timian, tørret oregano, tørret persille, salt, hvidløg, citronsaft og lidt smør.


Vi starter med at dele fisken i to, det gør den nemmere at håndtere på panden. Og så finder vi pincetten frem og får fjernet de sidste par ben, der måske er blevet overset. Vi er ret gode til at plukke fiskeben efterhånden.


Start med at komme olivenolien i en dyb pande over medium varme.


Det var vigtigt for min mand at vise jer, at I skal bruge en dyb pande med låg. Jeg ved ikke om den her tingest kan kategoriseres som en pande, men den er i hvert fald ikke lige så høj som en gryde. Den har helt sikkert et smart navn, vi kalder den for “den dybe pande med låg”.


Vi bruger ca. 4 fed hvidløg, men vi er jo også glade for hvidløg. Du kan bruge mindre.


Sørg for at hakke det fint og stil det så til side.


Bland timian, oregano, persille og salt og fordel det ud over oversiden af fisken. Lad skindsiden være.


Kom fisken på panden med den krydrede side ned i ca. 3-5 minutter. Der skal virkelig ikke bruges lang tid her.


Vend så fisken om, så skindsiden er ned. Som du kan se, er det lidt nemmere, når fisken er delt i to, i stedet for en hel side. Steg fisken på skindsiden i ca. 2-4 minutter.


Læg låg på panden og tag den af varmen.


Lad den stå i 10 minutter med låg på. Det er meget vigtigt, at du fjerner panden fra kogepladen her.


Når fisken har passet sig selv i 10 minutter, tager du den af panden og placerer den på tallerkenerne.


Skrab panden ren for fiskeskæl, men lad olien blive i panden. Det kan tænkes, du skal tilføje lidt mere olie.
Sæt panden tilbage på kogepladen og tænd igen på medium varme. Kom de hakkede hvidløg på panden.


T
ilføj citronsaften.


Og hvidvinen. Vi drikker stort set aldrig hvidvin, så det passede mig fint, at Claus fandt en lille karton hvidvin. Den kan stå i køleskabet og forhåbentligt blive brugt i løbet af det næste stykke tid i andre opskrifter. Eller også hælder jeg den ud om et par uger.


Lad det koge sammen i et minuts tid indtil hvidløget bliver blød.


Så skal panden af varmen igen.


Kom 2 spsk. smør på panden og rør det hele sammen indtil smørret er smeltet.


Hæld saucen med hvidløg over fisken. Rigeligt med sauce, bare hæld på.


Så er der serveret, lækker ørred, mør og fyldt med smag. Det bedste ved den her tilberedning er, at fisken bare er lækker og mør uden på nogen måde at blive tør. Jeg var meget usikker på opskriften første gang, jeg tænkte, at fisken da umuligt kunne nå at blive gennemtilberedt på så kort tid på panden, men det er trækketiden under låg, der gør hele forskellen.