Ingredienser:

  • 5 kg. rødbeder
  • Salt
  • 1 l. eddike
  • ½ l. vand
  • 750 g. sukker

Sådan gør du:

  • Skrub rødbederne og kom dem op i en gryde. Dæk dem med vand, tilføj godt med salt og lad dem koge i en time
  • Kom eddike, vand og sukker op i en gryde
  • Når rødbederne har kogt en time, tages de direkte fra det kogende vand og ned i iskoldt vand, så de får et chok
  • Gnub skindet af, skær enderne af, så de er fine og rene
  • Skær dem i skiver og kom dem op i rene, atamon-skyllede glas
  • Lagen koges op til den er gennemsigtig, tag den af varmen, kom atamon i og hæld lagen over rødbederne
  • Luk glassene og stil dem mørkt og køligt, til de skal bruges

Min svigermor og svigerfar har i mange år haft deres egen restaurant og da de solgte den, skulle der ryddes op i nogle ting. Blandt andet kogebøger, hvilket heldigvis kom mig til gode. Blandt andet fik jeg Tørsleffs ”Den grønne syltebog”, der er absolut en guldgrubbe af fantastiske opskrifter. Jeg fandt en opskrift på syltede rødbeder i bogen og jeg bemærkede straks, at der var skrevet en note omkring lagen til rødbederne. Jeg er klog nok til følge en husmoders egne noter til en opskrift, så jeg har kun brugt denne udgave de sidste to år. Og den er fantastisk.

Som I kan se, står rødbederne klar i køkkenhaven. Jeg har i år plantet både aflange rødbeder, runde rødbeder og stribede rødbeder. Næste år holder jeg mig igen til de aflange rødbeder, for jeg synes de fungerer bedst, når de skal skæres i skiver og på glas.
Jeg havde glæder mig til at sylte de stribede rødbeder, men de mister alt farve, når de koges. Det var en kæmpe skuffelse, da jeg skar dem i skiver. Men samtidig smager de stadig af rødbeder. Det var en mærkelig oplevelse.

Når jeg høster fra køkkenhaven, skærer jeg toppene af med det samme. Der er ingen grund til at slæbe alt det jord og affald med ind i køkkenet.

Rødbedetoppene ryger direkte ind i hønsegården og så er der fest. De elsker rødbedetoppe, så det tager ikke mange minutter, før det hele er væk. Hønsene er glade og jeg kommer af med mit affald hurtigt og effektivt.

Rødbederne skyller jeg grundigt, inden jeg tager dem med ind, så jeg ikke slæber en masse jord med ind i håndvasken. Se lige nogle flotte farver.
Du kan naturligvis også købe friske rødbeder i grøntafdelingen i din nærmeste dagligvarebutik, det er væsentligt nemmere, hurtigere og mindre fyldt med jord.

Start med at skrubbe rødbederne grundigt, få de værste tråde og rødder fjerne og op i en stor gryde med dem. Godt med salt i og så skal de sådan set bare småkoge den næste times tid.

Til lagen skal du bruge vand, eddike og sukker. Enkelt og nemt.

Og det var så her, jeg valgte at følge de håndskrevne noter til opskriften. Så vi tager 1 l. eddike, ½ l. vand og 750 g. sukker. Op i en gryde med det.

Når rødbederne har godt en times tid, er vi klar til næste trin.

Fyld en stor balje med iskoldt vand. Smid gerne isterninger i, hvis du har det, vandet skal være helt koldt.

Smid rødbederne direkte fra det kogene vand og ned i det iskolde vand. På den måde giver du rødbederne et ”chok”, hvilket gør dem møre øjeblikkeligt.

Du kan ligefrem se skindet begynde at se skindet glide af rødbederne. Lad dem ligge et par minutter, inden du fortsætter. Fyld evt. på med mere koldt vand.

Meget vigtigt til næste del her, tag handsker på. Eller lev med totalt lilla hænder det næste stykke tid.

Tag rødbederne op af vandet og den her del er den, der morer mig mest.

Nu gnider du nærmest bare skindet af rødbederne. Jeg synes som sagt de aflange rødbeder er de nemmeste at arbejde med, skindet glider lige af. Skær også enderne af, så de er pæne og rene.

Se lige min genialitet her. Et rødt skærebræt, det var dælme da en god ide, når der skal skæres rødbeder.

Du har naturligvis husket at vaske dine glas og skylle dem med atamon og kogende vand.

Hæld atamon-vandet ud af glassene, skær rødbederne i skiver og kom dem på glas. Samtidig sætter du gryden med eddike/vand/sukker i kog.

Når lagen er kogt op og klar igen, tager du den af varmen, tilsætter atamon efter anvisning på flasken og hælder lagen over rødbederne.

Luk glassene og stil dem mørkt og køligt, indtil de skal bruges. Nu har vi rødbeder som tilbehør til kartoffelmosen, gryderetterne eller en lækker leverpostejmad til hele vinteren.