Ingredienser:

  • 3½ dl. valnødder
  • ½ dl. + 1 spsk. brun sukker
  • ½ dl. + 1 spsk. sukker
  • 1 spsk. vand
  • 2 spsk. smør
  • ½ tsk. vaniljeessens

Sådan gør du:

  • Find en stor gryde frem eller en sauterpande og sæt godt med varme på komfuret
  • Kom sukker, brun farin og vand i gryden og lad det smelte godt sammen
  • Kom nødderne i og lad det blive godt varmt og smelte sammen igen
  • Tilføj smørret og lad det smelte med. Bliv ved med at røre rundt, så nødderne ikke brænder på
  • Tilføj vaniljen og rør rundt, til du synes alle nødderne er dækket
  • Hæld det hele ud på en bageplade med bagepapir og brug to gafler til at skille nødderne fra hinanden
  • Når de er kølet af og karamellen er stivnet, kan du hælde nødderne op i et glas med låg og lukke dem tæt, eller du kan gå i gang med at spise dem med det samme

Det begynder for alvor at blive mørkt og koldt nu. I min verden betyder det hygge med stearinlys, te og snald. Snald er en fællesbetegnelse for alt usundt, som vi egentlig godt ved, vi ikke bør spise, men som samtidig er absolut nødvendigt i denne mørke tid.
Opskriften her falder helt sikkert ind under snald. Jeg kan ikke selv lide nødder, men min mand er meget begejstret for nødder i alle typer og afskygninger. Og Rema1000 har tilfældigvis lige haft nødder på tilbud, så vi har købt godt ind.

De her nødder kan du komme på glas, sætte et pænt bånd på og give som værtindegave. De vil bestemt gøre glæde.

Du skal bruge godt med valnødder, smør, sukker, brun farin, vand og vaniljeessens.

Start med at komme vand, sukker og brun farin op i en stor gryde. Der må gerne være så stor en bundoverflade som muligt.

Sukkeret skal smelte godt sammen og begynde at blive lidt karamel-agtigt.

Kom valnødderne ned til sukkeret og vend rundt.

Tilføj de to klatter smør og lad det smelte med sammen med sukkeret.

Tilføj så vaniljeessensen. Du vil virkelig kunne dufte det her nu. Bliv ved med at holde høj varme på gryden, mens du vender nødderne rundt, så sukker, smør og vanilje er smeltet helt sammen og dækker nødderne.

Når du synes nødderne er godt dækket, så hæld hele grydefulden ud på et stykke bagepapir.

Med to gafler skynder du dig at dele nødderne, så de ikke ligger i en stor klump.

Spred dem godt ud og lad dem køle af og karamellen stivne på dem.

Selvom jeg ikke kan lide nødder, så ser de helt ærligt mega lækre ud. Min mand er meget begejstret for dem.

Kom dem i en skål og spis dem med det samme, eller put dem i et pænt glas med låg, sæt bånd omkring og giv dem væk som gave. De gør glæde uanset hvad.