Forberedelse: 1 time og 20 minutter

Tilberedning: 20 minutter

Nok til: 24 brød


Ingredienser:

  • 5½ dl. kærnemælk
  • 4 tsk. flydende honning
  • 50 g. gær
  • 100 g. blødt smør
  • 2 tsk. groft salt
  • 200 g. fuldkornsmel
  • 900 g. hvedemel

Sådan gør du:

  • Lun kærnemælken op, til den er håndvarm. Husk at røre i den, den skiller og den varme del lægger sig nederst. Hæld mælken over i en skål
  • Kom honning og gær i mælken og rør det godt ud. Kom smør, salt og fuldkornsmel ned i skålen og begynd at røre det sammen
  • Hæld hvedemelet i lidt efter lidt og rør det godt ud. Brug hænderne, når mixeren ikke kan klare det længere og ælt det sidste stykke tid på bordet
  • Sæt dejen til hævning et lunt sted i en god times tid
  • Smør eller spray en muffinpande eller to. Rul dejen i kugler på størrelse med en valnød og kom tre kugler ned i hver hul
  • Bag brødene ved 175 grader i 20 minutter. Serveres lune og med rigeligt smør

Jeg elsker kuvertbrød, for det er en god undskyldning for at spise smør på lunt brød. Findes der nogen bedre følelse i verden, end lunt, lækkert brød med smør? Personligt synes jeg, det er fantastisk i al sin enkelhed. Så derfor elsker jeg at finde nye kuvertbrød til hver Thanksgiving, så jeg kan afprøve nye opskrifter på lækre kuvertbrød. Lige præcis den her har jeg godt nok lavet før, men det var før, jeg delte opskrifterne på min lille side her, så jeg var jo nødt til at lave den igen.

Den kaldes kløverbrød eller cloverleaf rolls og har intet at gøre med kløver, ud over at den er formet som et trekløver. Det betyder også, at den kan deles i tre dele og giver masser af overflader til smør. Uhmmmmm……..

1

Opskriften er meget simpel (er de fleste egentlig ikke det), du skal bruge hvedemel, fuldkornsmel, salt, kærnemælk, honning, smør og gær.

2

Start med at opvarme 5½ dl. kærnemælk. Husk at røre konstant og mærk med lillefingeren undervejs. Det må ikke brænde dig. Jeg lærte på den hårde måde, at kærnemælk skiller, når det opvarmes, hvilket betyder, at det øverste lag er koldt og det nederste brandvarmt. Så lillefingeren helt ned i bunden og mærk efter.

3

Kom den lune kærnemælk over i en skål. Og hvis den er for varm, så lad den køle lidt ned i skålen. Den må ikke være så varm, at den slår gæren ihjel.

4

Kom 4 tsk. flydende honning ned i den lune kærnemælk.

5

Og smuldr 50 g. gær ned i mælken. Rør det godt ud, så alle klumper af gær er opløst.

6

Kom 100 g. blødt smør ned i skålen. Det skal gerne være rigtig blødt, så sørg for, at det har stået ude et godt stykke tid.

7

Kom 200 g. fuldkornsmel ned i blandingen. Nu blev det pludselig sundt brød. Fuldkornsmel er sundt.

8

Nå ja, der skal også lige 2 tsk. groft salt ned i blandingen. Begynd med at røre tingene sammen nu.

9

Kom hvedemelet i lidt efter lidt og brug håndmixeren så længe som muligt.

10

På et tidspunkt må du bide i det sure æble og stikke fingrene i dejen. Bliv ved med at tilføje melet lidt efter lidt, til du har brugt alle 900 g. eller i hvert fald tæt på.

11

Tag evt. dejen op af skålen til sidst, for at ælte den godt igennem.

12

Tilbage i skålen med den og sæt den så til hævning i en god times tid.

13

Vupti, jeg skal da love for, at den hævede godt. Men den kom vist også til at stå næsten 1½ time i stedet.

14

Smør en muffinpande godt, rul dejen i kugler på størrelse med en valnød og læg tre kugler ned i hver muffinhul.

15

Bliv ved til du har brugt alt din dej. Vi havde lidt til overs, så vi lavede ekstra små kugler og kom oven på nogle af vores kløverbrød. Så kaldte vi dem for firkløverbrød. Vi er så vittige.

16

Bag dem i ovnen ved 175 grader i 20 minutter. Lad dem køle af, inden du forsigtigt drejer dem en omgang og løfter dem op af formen. Og vupti, så har du masser af lækre kløverbrød. Du har nu masser af muligheder for at eksperimentere. Skift fuldkornsmelet ud med almindeligt hvedemel, kom revet ost i dejen, eller bland krydderurter i. Mulighederne er uendelige.