Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 14 minutter

Nok til: ca. 40 stk.


Ingredienser:

  • 230 g. blødt smør
  • 135 g. sukker
  • 2 store æggeblommer
  • 1 tsk. vaniljeekstrakt
  • 290 g. mel
  • Lidt ekstra sukker
  • Hindbærmarmelade

Sådan gør du:

  • Start med at mikse sukker og smør godt sammen
  • Tilføj æggeblommerne og vaniljeekstrakten og bland det sammen
  • Kom til sidst mel i og begynd at blande det sammen. Brug gerne hænderne til at samle dejen
  • Brug et spiseskemål til at tage dejen op i klumper, rul den til en kugle og vend den i det ekstra sukker
  • Læg de sukrede kugler på bagepapir og med et teskemål presser du en fordybning i midten af kuglen
  • Sørg for at kanterne på kuglen ikke sprækker for meget
  • Kom ½-1 tsk. marmelade i hver fordybning og bag dem ved 175 grader i ca. 14 minutter
  • Lad dem køle helt af på en rist, inden de pakkes i kagedåser
  • Du kan udskifte marmeladen med den smag, du ønsker. Jeg brugte hindbær og abrikos, men kan også bruge brombær, jordbær eller andre varianter.
  • Du kan eventuelt komme en smule glasur på kagerne inden servering.

Indimellem falder jeg over en ny form for kage eller brød eller mad generelt og så begynder jeg at finde alle mulige varianter af samme slags. Så går der en rum tid, hvor det eneste jeg kan fokusere på, er lige præcis det område og alle de forskellige opskrifter. Det kaldes vist hyper fiksering, men min ene svigerinde kalder det ”månedens ide”. Det er noget både jeg og mine brødre alle lider under (måske det i virkeligheden er vores ægtefæller, der lider mest), og det kan nogle gange blive lidt ekstremt. Lige for tiden er jeg faldet over ”thumbprint cookies”, vist bedst oversat til tommelfinger-kager. Og nøj, der er mange forskellige udgaver, jeg skal have afprøvet, chokolade, pecan pie, apple pie og i dette tilfælde marmelade. Lige præcis den her udgave er lidt hen ad en hindbærsnitte i smag og konsistens. Så du kan tilføje lidt glasur, hvis du synes, men det var nu ikke noget vi manglede.
De kaldes tommelfinger-kager eller thumbprint cookies, fordi det er meningen, at du skal bruge din tommelfinger, til at lave en fordybning i midten. Men altså en lille ske kan også fint fungere.

Til selve dejen skal du bruge mel, sukker, smør, vaniljeekstrakt og æggeblommer.

Til fyldet kan du bruge den marmelade, der passer dig. I dag brugte jeg hindbær og abrikos, næste gang bliver det måske blomme og jordbær/rabarber. Eller brombær.

Vi starter med at piske det bløde smør og sukkeret godt sammen.

Så rører vi to æggeblommer og vaniljeekstrakten i dejen. Her er altså kun blommer fra to æg, min høns har bare en tendens til at lave dobbeltblommer i deres æg.

Til sidst tilføjer vi melet.

Det er sådan en dej, hvor jeg når at tænke, at det aldrig bliver til en dej, det vil jo ikke samle sig, det hele er bare tørre krummer.

Men så stikker jeg hænderne ned i skålen og vupti, så er der en samlet dej.

Brug et spiseskemål til at måle dejen af i små klumper. Rul hver klump til en lille kugle.

Vend den gerne i lidt ekstra sukker, du ved, bare fordi vi kan.

Med et teskemål presser du en lille fordybning ned i hver kugle. Jeg holdt samtidig lidt sammen på siderne, så der ikke blev for store sprækker. Vi kan jo ikke have at marmeladen stikker af.

Kom ca. ½-1 tsk. marmelade i hver fordybning. Du kan godt se, at hvis kuglen er sprækket for meget i siden, så render marmeladen ud.

Fordi jeg havde en rest abrikosmarmelade i køleskabet, valgte jeg at bruge den også. Og det var en god ide. De her småkager er, nu jeg tænker over det, helt geniale at lave, når du har det der trælse glas marmelade med kun en lille bundsjat tilbage i til at stå i køleskabet.

Du bager kagerne i ovnen ved 175 grader i ca. 14 minutter. De skifter ikke meget farve, men marmeladen lander ligesom bedre i fordybningen.

Abrikoserne var lidt nemmere til at flyde ud, men de lykkedes stadig rigtigt godt.

Der var altså ca. 40 småkager her, men et par stykker forsvandt, da jeg vendte mig om for at tage kameraet. Meget mystisk.

Du kan som sagt vælge at tilføje lidt glasur i tynde striber, men det er nu ikke noget vi manglede. Jeg kan ikke svare dig på, hvilken en, der er min favorit, jeg synes de begge var helt fantastiske. Og hvis det ikke var fordi, jeg forleden tabte alt mit vaniljeekstrakt på køkkengulvet, så ville jeg straks gå ud og bage en ny omgang. Men det må vente, til jeg får handlet ind igen.