Hyggelige, uhyggelige slikæsker

Når nu jeg er så glad for Halloween-pynt i disse tider, tænkte jeg, at jeg hellere måtte researche lidt på konceptet. Og jeg er faktisk blevet meget klogere. Jeg har længe gået og påstået, at Halloween og allehelgensdag, men det viser sig at være ganske forkert.

Halloween er kendt for uhygge og sjov og spas og slik og hekse og spøgelser. I love it! Halloween falder d. 31. oktober og er en skik, kelterne bragte med til USA, de fejrede nytår på denne dato. Siden har den mexicanske kultur med deres dødsskikke også haft indflydelse på den amerikanske udgave af Halloween. Til Halloween mindes man både de døde, men også helgener og martyrer. Man bruger humør og jokes til at svække Dødens magt.

Dernæst findes der i den katolske kirke en allesjælesdag, der falder den 2. eller 3. november. Her beder katolikkerne for de døde i skærsilden og holder andagt ved gravstederne. Det er en mindefest for de døde, der skulle hjælpe de døde hurtigere ud af skærsilden. Smart tænkt.

Til sidst kommer allehelgensdag, der er den 1. november og allehelgenssøndag, der altid falder den første søndag i november. Også dette er en katolsk skik, der dog er bevaret i den protestantiske kirke. Jeg læste mig frem til, at Danmark har været katolsk (tænk, det vidste jeg ikke), og de mest fremtrædende helgener havde hver deres egen højtidsdag. De helgener, der ikke fik deres egen dag, blev fejret på én gang på allehelgensdag. På allehelgenssøndag fejres allehelgensdag, og i mange kirker i Danmark er det nu blevet skik at læse navnene op på de mennesker, der er døde det seneste år, ligesom også mange sætter lys på gravene. Det lugter altså lidt af Halloween, så ha ha til alle jer, der kæmper imod og påstår, at Halloween er en amerikansk skik. Vi fejrer tydeligvis noget lignende i den danske, protestantiske kirke, bare først søndagen efter.

Hov bonus-info, mange kristne trosretninger har tidligere krævet, at man ikke spiser kød til Halloween. Nu om dage er det kun et forslag, så spis endelig en god stor bøf og drøn så ud med ungerne og skræm livet af naboerne.

1

Til Halloween hører slik, så nu skal vi lave en hel stak søde små slikæsker af toiletrullerør. Du skal bruge lige så mange rør, som du vil lave æsker til. Mal dem henholdsvis orange og sort. Find lidt grøn og sort karton frem, lim, grønne piberensere og skabeloner til blade. Jeg brugte to udstikkere med ahornblade.

2

Vi starter med de sorte rør. Mas dem flade og klip en let buet kant i begge ender.

3

Læg det flade rør på et stykke hvidt papir og tegn en flagermusevinge ud fra den ene side.

4

Fold papiret og sørg for, at der er god plads fra vingen til kanten af papiret, så du har noget vinge at kunne lime bag på røret.

5

Klip vingen ud og fold papiret ud igen. Så er vores flagermusvingeskabelon (dagens lange ord), klar.

6

Læg skabelonen på det sorte karton og tegn så mange vinger, som du har sorte rør til. Klip dem derefter ud.

7

Fold nu enderne af røret ind over hinanden, så den er helt lukket. Luk begge ender.

8

Kom godt med lim på vingerne og fold dem evt. lidt, så de runder op i siderne.

9

Sæt røret fast på vingen og lad limen tørre.

10

Sæt nogle øjne på røret, eller tegn dem med en hvid tusch. Så er vores flagermus-slikæsker klar.

11

Tag nu det grønne karton frem og brun din bladskabelon til at tegne en masse blade. Jeg brugte mine udstikkere og en stempelpude, til at lave mine blade.

12

Stempel, stempel, stempel og vips, så havde jeg en masse blade klar.

13

Jeg lavede store blade på mørkegrøn karton og små blade på lysere grøn karton.

14

Klip alle dine blade ud. Det ligner jo en grøn stjernehimmel.

15

Tag nu de orange rør, klem dem flade og klip en lille bue i top og bund, ligesom vi gjorde ved de sorte.

16

Igen folder du siderne ind i begge ender.

17

Når du har foldet enderne ind i begge ender, har du en næsten kvadratisk lille æske.

18

Lim nu dine blade på, som du lyster. Tænk på, at de skal ende med at ligne små græskar, så der skal jo lidt grønne blade på dem.

19

Er de ikke fine? Og de er næsten færdige. Søde små græskar-slikæsker.

20

Tag nu den grønne piberenser og rul den omkring en blyant, så du får en lille grøn fjeder. Klip dem i den længde, du synes passer til dine græskar.

21

Sæt de små grønne fjedre fast i toppen af æsken, enten med lim, eller ned i et lille hul i hjørnet, hvor den er foldet sammen. Jeg synes helt ærligt, at mine små græskar-æsker er helt fantastisk søde. Og ja, jeg kom lige til at sætte et lille blad på i toppen også. Børnene troede, de her var julepynt. Av selvtillid.

22

Du kan nu åbne dine flagermus i toppen og dine græskar i bunden og fylde dem med små stykker slik.

23

Du har nu de sødeste små flagermus-slikæsker, som ungerne vil elske.

24

Eller de sødeste små græskar-slikæsker fyldt med slik. Uanset om ungerne får flagermus eller græskar, så er jeg sikker på de vil elske de små overraskelser, de finder inde i dem. Og du kan jo lave lige så mange eller få, som det passer dig. Da først mine rør var malet og tørre, tog det ingen tid at lave disse syv æsker.

Brug dem evt. til en temafest, hvis børnene holder fødselsdag i efteråret, lav en temafest, eller lav dem bare for hyggens skyld.