Kandispinde

Dette er et eksperiment, hvor halvdelen lykkedes og den anden halvdel fejlede. Jeg fandt opskriften på Pinterest, hvor der var flere forskellige udgaver. Selvom halvdelen mislykkedes for os, så er det ikke sidste gang vi prøver det, mest fordi det var skægt. Vi lavede vores egne kandispinde. Du ved, dem der normalt er brune og bliver puttet i en Irish coffee. Vi lavede dem bare i flere farver og spiste dem. Det er et eksperiment der tager tid, men ungerne syntes det var skægt at kigge på dem hver dag og se hvordan de voksede. Jep du hørte mig (eller, hedder det, du læste mig?), vores kandispinde voksede dag for dag i en hel uge. Eller det vil sige Freia’s gjorde, Patrich’s pinde var ikke så samarbejdsvillige.

1

Min svigermor har en restaurant, så hun har ofte adgang til nogle ting, jeg skal bruge. I et stykke tid havde hun taget aspargesglas fra til mig. Hun undrer sig tit over mine forespørgsler, men gør som regel som jeg beder om. Vi brugte 10 rene aspargesglas. Dertil 10 træspyd, 4 forskellige frugtfarver, tutti frutti smagsstof, sukker og vand. På billedet er der dobbelt så meget vand og sukker, som jeg endte med at bruge. Det gik op for mig, at jeg ikke har en gryde stor nok til denne portion og dernæst gik det op for mig, at jeg ikke havde glas nok. Start derfor kun med 1 liter vand og 3 liter sukker.

2

Sæt dine grillspyd i et glas vand, så de bliver godt våde.

3

Nå ja, du skal også bruge en stak tøjklemmer.

4

Tag noget af sukkeret op i et glas, sæt pindene ned og sørg for, at så meget sukker som muligt, sætter sig fast på pindene.

5

Tag derefter pindene op og sæt dem til tørre i et nyt glas. Sørg for at de ikke rører hinanden og at de alle er fyldte med sukker. Jo mere jo bedre. Pindene skal være helt tørre, inden du putter dem ned i aspargesglassene, så lav dem som det første.

6

Hæld vandet op i en gryde og begynd at varme det op. Hæld samtidig den første liter sukker ned i gryden.

7

Efterhånden som sukkeret opløses i vandet, hælder du mere i, lidt af gangen. Det er ikke sikkert, du ender med at bruge alle 3 liter sukker.

8

Når vandet begynder at blive grynet og sukkeret ikke længere opløses, er vandet klar. Sæt det nu til side og vent på at det køler af.

9

Fyld så vandet over i dine glas. Det gør ikke noget, hvis vandet ikke er kølet helt af endnu, så længe du ikke fortsætter, før det er helt koldt.

10

Nu går vi i gang med frugtfarven. Lav forskellige farver, lav ens farver, bland dem for at lave nye farver osv. Freia valgte en lilla, gul, grøn, rød og blå.

11

Jeg brugte en træpind til at røre rundt i hvert glas, så farven blev fordelt. Se hvor fint køkkenrullen ser ud. Sikke noget griseri vi kunne lave.

12

For at vi kunne se forskel på børnenes glas, valgte jeg meget klogt, at sætte labels med deres navne på glassene.

13

Nu hvor vandet er helt kølet af og farvet, og nogle enkelte også fyldt med tutti frutti smag, er vi klar til at sætte pindene i. Sæt en klemme på hver pind og sænk den ned vandet. Pinden må ikke røre hverken bunden eller siderne. Nu er det bare at vente i minimum en uge. Kig til pindene hver dag, men pas på ikke at ødelægge dem.

14

Efter præcis en uge tog vi pindene op. Glassene var fyldt med krystalliseret sukker i bundene og op af siderne, men det lykkedes dog Freia’s pinde at vokse til fine, farverige kandispinde.

15

Patrich’s derimod var på ingen måde samarbejdsvillige. Til gengæld var hans glas fuldstændig vokset til i sukker inden i.

Pyt med det, vi er klar til at gøre et nyt forsøg, så snart jeg får det sidste sukker ud af glassene.

____________________

Forberedelse: 2 timer

Tilberedning: 7 dage +/-

Nok til: så mange pinde som du nu laver

____________________

Ingredienser:

1 l. vand

3 l. sukker

Frugtfarve

Træspyd

Klemmer

Rengjorte glas

____________________

Start med at tage dine grillspyd og sæt dem i et glas vand. Sæt dem derefter i et glas sukker og sæt dem til tørre. Sørg for, at der er masser af sukker på pindene og at de er helt tørre, inden du sætter dem ned i sukkervandet.

Hæld vandet i en gryde sammen med den samme mængde sukker. Varm vandet op og tilføje mere sukker lidt efter lidt, efterhånden som det opløses i vandet.

Når vandet er ”skyet” og sukkeret ikke længere opløses, sætter du gryden til side og lader vandet køle helt ned.

Hæld derefter vandet op i de rengjorte glas, bland frugtfarve i, så de har præcis de farver, du ønsker.

Tag hver træpind, sæt en klemme på den ene ende, men så langt nede på pinden, at den ikke kan nå bunden eller rører siderne. Sæt nu glassene til side og vent en uges tid. Du kan evt. kigge på dem undervejs, se om de vokser lidt dag for dag.

Når der er gået en uges tid, tager du dem op af vandet og lægger dem på et par stykker køkkenrulle, så de kan tørre. Så er der kandispinde. Helt hjemmelavet og i præcis de farver, du har lyst til.