5 tegn på, du er i Jylland

1: Du kender minimum fem mennesker, der har en trailer og mindst ligeså mange, der har en campingvogn.

Jeg ved ikke hvorfor, men campingvogn eller trailer, eller endnu bedre begge dele, er næsten et must have, hvis du bor i mit område. Og skulle du være en af de få, der ikke har investeret i en trailer, så er der altid en nabo, du kan låne af for et par øl.

Traileren skal du bruge, når du en gang om ugen skal på lossepladsen. Jeg ved ikke hvorfor, men her i det Midt- og Vestjyske producerer vi en frygtelig masse affald, der skal på genbrugspladsen. Forår, sommer og efterår er det især haveaffald, vi skal af med.

Du skal også bruge traileren, når folk skal flytte, skal flytte hvidevarer osv. Igen, jeg ved ikke hvorfor, men der er altid nogle hvidevarer eller møbler der skal flyttes. Når du har boet her længe nok, lægger du slet ikke mærke til trailerne længere, men tro mig, du ser minimum en trailer om dagen med møbler, haveaffald eller hvidevarer. Sådan er det bare.

Alle Midt- og Vestjyder skal afprøve campinglivet minimum én gang efter de selv har stiftet familie. Det er ikke et liv, der er for alle, men hvis du først bliver bidt af det, risikerer du at blive en rigtig fastlægger. Som fastlægger er campingvognen dit soveværelse og forteltet er dit køkken, din spisestue og dagligstue. Og hvis du bliver rigtig fanatisk, sætter du en pavillon op ved siden af forteltet, så du har et sted at opsætte dit udekøkken med 2-3 Weber griller.

2: Øl er en legal betalingsform.

Du kan betale dig fra meget i Jylland med øl. Da jeg var yngre, var øl en legal betalingsform, når man skulle have skraldemanden til at tage ekstra skrald med, men lige præcis den del har kommunerne ødelagt. De vil åbenbart ikke have, at deres skraldemænd kører rundt halvbeduggede. Dødbidere. Du kan dog stadig betale naboer, familiemedlemmer, venner eller bekendtes bekendte med øl. Jeg har betalt landmænd med en kasse øl for at pløje, harve og så min baghave. Jeg har betalt landmænd med øl for at klippe græsset på samme mark. Øl kan betale for at få flyttet ting, for at få hentet ting og for at få hjælp med ting her i Jylland. Det er derfor vi har brug for trailere, for vi skal ret tit til Tyskland efter billige øl, så vi kan betale for alle mulige ting.

3: Trafikreglerne er væsentligt anderledes i Jylland.

Vi er ofte på Sjælland og der har vi opdaget, at man kører for stærkt i byerne og gerne 10 km. i timen under fartgrænsen uden for byerne.

I Jylland har vi lidt andre regler. Vi kører gerne for stærkt hvor som helst, skiltene med fartgrænser anses for nedre fartgrænse i vores område. Dette gælder også for trailere og campingvogne.

Hvis vi kan se lyssignalet skifte til orange, men vi er indenfor 100 meter af krydset og uden forankørende, så er kan vi sagtens nå over krydset. Der sker sjældent uheld, for den tværgående trafik kender samme trafikregel og kører derfor altid ud i et kryds med en anelse forsigtighed.

De hvide streger på vejen er vejledende, men på ingen måde bestemmende for, hvordan vi placerer os, overhaler, skifter vognbane osv. Hvis ikke du synes stregerne giver mening, for den strækning du bevæger dig på, så ignorer dem.

Vi bruger sjældent hornet, men i to tilfælde er det påkrævet. Der er det obligatoriske ”Så kør dog for helvede”-dyt, der bruges, når den forankørende ikke er begyndt at bevæge sin bil fremad inden for de første to millisekunder efter at lyset er skiftet til grønt. Bare fordi man ved, at der kan komme en tværgående bilist i sidste øjeblik, betyder det ikke, at du ikke godt kan begynde at køre frem i krydset. Og så er der det obligatoriske ”Hvad fanden laver du, din idiot”-dyt, der bruges hver eneste gang en medbilist ikke opfører sig, som du synes er passende i trafikken eller når en medbilist er ved at ramme dig.

Så er der svingbanerne. Bare fordi du befinder dig i en svingbane er det ikke ensbetydende med, at du skal dreje. Du kan til enhver tid ombestemme dig og skifte vognbane til en ligeud bane, uden at du behøver signalere til dine medbilister eller orientere dig om andre trafikanter. Vi andre skal nok bremse for dig.

Blinklys er unødvendigt, faktisk redder du liv ved ikke at bruge det. Når dine medbilister aldrig aner, hvilken vej, du vil køre, er de nødt til at være ekstra årvågne og hurtigt reagerende i trafikken. Undlad gerne at bruge blinklys på vej ud af rundkørsler, ved vognbaneskift eller simpelthen, når du ønsker at dreje af. Hvis du allerede holder i en svingbane, er blinklys fuldstændig unødvendigt, enhver kan da se, hvilken side du vil dreje til, med mindre selvfølgelig, du ombestemmer dig og vil køre ligeud. Hold dine medtrafikanter på tæerne, brug aldrig blinklys.

Som cyklist skal du vide, at ingen trafikregler gælder for dig. Du behøver ikke orientere dig om lyssignaler, striber, hajtænder, fodgængerfelter eller andet. I Herning vil du f.eks. kunne se skilte med ordene ”cyklister undtaget” ved her eneste ensrettede gade. Meget smart. Hvis du samtidig vælger at bevæge dig rundt uden hænder på styret, men i stedet dybt fokuseret på din telefon, er du blandt eliten, toppen af cyklister.

Som fodgænger kan du gå hvor det passer dig. Det er især velset, hvis du vælger at krydse en vej få meter fra et fodgængerfelt, helst langsomt gående og med en telefon i hånden eller musik i ørerne. Også for fodgængere, er det frivilligt om man vil følge lyssignalerne, gør egentlig bare som det passer dig.

4: At brokke sig, er en nationalsport i det Midt- og Vestjyske.

Uanset hvordan vejret er, så er der en grund til at brokke sig over det. Hele mit liv har jeg om sommeren set lokalnyheder med landmænd, der brokkede sig. En sommer var for våd, næste sommer for tør, en for varm, en anden ikke varm nok osv. osv.

Hvis du er bosat i en af de mindre byer, har du fuldt ud ret til at brokke dig over kommunalpolitikkerne, der glemmer os ude i de små byer. Vores veje er værre end vejene i de store byer i kommunen, de er skyld i, at vores små butikker lukker, de er skyld i, at vores offentlige legepladser altid bliver ødelagte og fyldt med affald og de er især skyld i, at vores unge mennesker render rundt på gaderne fredag og lørdag aften og laver ballade af kedsomhed. Du skal for øvrigt også huske at brokke dig over institutioner og skoler, der altid bliver overset i de kommunale budgetter.

Generelt gælder det, at hvis du ikke har noget at brokke dig over, så er du ikke rigtig jyde.

5: Du skal ikke tro for meget om dig selv.

Her i det Midt- og Vestjyske er vi ikke glade for folk, der prøver at fremme dem selv for meget. Det kan godt ske, at vi ikke siger det direkte til dig, men tro mig, vi fortæller det til alle andre, når vi synes, du har blæst dig selv for meget op. Til gengæld kan du også stole på, at vi andre nok skal tale dig op til andre, hvis vi synes, du fortjener det. Dog vil vi sjældent sige det direkte til dit ansigt, da direkte ros kan blive for intimt for os, det kommer for tæt på.

Der er et ordsprog, der siger, du skal ikke sætte dit lys under en skæppe. Det gælder ikke her hos os, her er det ildeset, hvis du sætter dit lys alt for langt ud i det åbne.

Hvis du kan sætte tjek ved disse fem punkter, er du allerede et langt stykke på vejen til at blive en rigtig Midt- og Vestjyde.