Forberedelse: 1 time og 15 minutter

Tilberedning: 15 minutter

Nok til: 20 stk.


Ingredienser:

  • 5 dl. stuevarm mælk
  • 50 g. gær
  • 200 g. finthakket, optøet spinat
  • 250 g. hytteost
  • ½ tsk. salt
  • 1 dl. solsikkekerner
  • 200 g. fuldkornsmel
  • 800 g. hvedemel
  • 1 æg

Sådan gør du:

  • Rør gæren ud i mælken i en stor skål, kom derefter spinat, hytteost, salt og solsikkekerner ned i skålen og rør det hele godt sammen
  • Rør fuldkornsmelet ud i skålen og kom derefter alt hvedemelet i
  • Rør det hele godt sammen og stil dejen til hævning et lunt sted i en time
  • Form dejen til ca. 20-25 brød, det hjælper at gøre dine hænder våde før hvert brød, så klistrer dejen ikke til fingrene
  • Pisk ægget og pensl alle brød, inden du bager dem ved 225 grader i 15 minutter

Spis dem som de er eller skær dem over og kom pålæg på dem. Uanset hvad, så er de super gode og må bestemt være sunde med alt det spinat i.


Når nu jeg er begyndt at gå helt vildt op i træning, så er jeg jo også nødt til at tænke lidt over, hvad jeg spiser. Påstår de kloge i hvert fald. Og heldigvis har jeg skønne kolleger og træningsmakkere, der er klar til at sørge for at jeg har masser af nye lækre opskrifter, som jeg kan afprøve og give videre til jer.

Denne her kommer fra en kollega, jeg byttede mig til den med opskriften på rugbrødshapsere. Så alle vinder.

Disse brød blev hurtigt en favorit ved min træningsmakker Morten, der ofte plager mig om at tage dem med til træning. Han er én af mange nye skønne mennesker i mit liv, og han formår altid at hive mit humør op, få mig til at grine og han er hamrende god til at få mig til at have det godt med mig selv. Så high five til Morten for bare at være en total skøn person. Og denne opskrift er til ham, så behøver han ikke plage mig om at lave dem længere, nu kan han selv.

1

Til disse lækre og sunde spinatbrød skal du bruge fuldkornsmel, hvedemel, salt, solsikkekerner, mælk, hytteost, finthakket spinat og gær.

2

Først hælder du 5 dl. mælk op i en skål. Det skal være stuetemperatur, så det ikke slår gæren ihjel. Kom en pakke gær i og rør det godt ud.

3

Tag så 200 g. optøet, finthakket spinat og kom det ned i skålen. Jeg har presset det værste væde ud af det først.

4

Tag så en hel pakke hytteost, altså 250 g., og kom det ned i skålen.

5

Så skal der lige ½ tsk. salt i også. Følger du med, Morten?

6

Så skal der 1 dl. solsikkekerner i. Det er sikkert sundt, eller noget. Rør det hele godt sammen.

7

Begynd nu med at hælde 200 g. fuldkornsmel i skålen og rør det godt sammen.

8

Følg efter med 800 g. hvedemel. Eller gør som Morten foreslår og skift alt melet ud med fuldkornsmel. Så bliver de endnu sundere.

9

Du skulle nu gerne have sjov grøn dej klar. Lad den nu stå og hæve et lunt sted i en time.

10

Se hvor meget dej vi nu har. Jeg bliver altid imponeret over dej på dette tidspunkt. Inden hævning er jeg deprimeret og tror, at det hele er mislykkedes og bliver elendigt og aldrig bliver som på billederne. Og efter hævning bliver jeg glad, nu ser det hele rigtigt ud og ser ud til at lykkes. Og det er jo dybt åndsvagt, for jeg ved jo godt, hvordan gær virker, men jeg skal alligevel igennem nedtur og håbløshed hver gang. Jeg lærer det aldrig.

11

Jeg gjorde mine hænder våde mellem hvert brød, så klistrer dejen ikke til fingrene og de er nemmere at forme og gøre pæne glatte. Jeg fik i alt 20 brød ud af denne portion, men næste gang vil jeg nok gøre dem lidt mindre og lave 25 boller. Nå ja, pisk lige et æg og pensl dem, inden du smider dem i ovnen.

12

Efter 15 minutter ved 225 grader har du de lækreste spinatbrød, jeg nogensinde har smagt. Det er så også de eneste spinatbrød jeg nogensinde har smagt, men de er stadig de bedste. Sådan er det bare. De er både super gode som de er, men jeg brugte også et par stykker til frokost med pålæg på. Det var altså bestemt heller ikke dumt. Men sig det ikke til Morten, så bliver han bare sur over, at jeg spiste nogen uden ham.