Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 40 minutter

Nok til: 2 tærter


Ingredienser:

  • 2 tærtedeje
  • 5 Granny Smith æbler
  • 2 spsk. mel
  • 1-1½ dl. perlesukker
  • 1-1½ dl. brun farin
  • ¼ tsk. salt
  • 3 spsk. citronsaft eller saft fra en halv citron
  • 6 tsk. smør

Sådan gør du: 

  • Start med at skrælle æblerne, skær dem i kvarte, fjerne kernehuset og skær dem derefter i skiver
  • Kom æblerne op i en skål sammen med mel, perlesukker, brun farin, salt og citronsaft og vend det hele godt sammen. Stil skålen til side
  • Rul de to tærtedeje ud på hver sit stykke bagepapir i noget, der kunne minde om en rund-agtig form
  • Fordel æblefyldet på de to tærtedeje og brug bagepapiret til at folde kanten ind over æblerne hele vejen rundt. Æblerne skal ikke være komplet dækket, kun 3-4 cm. ind hele vejen rundt
  • Bag dem i ovnen ved 190 grader i 40 minutter, og sørg for god afstand mellem pladerne
  • Overhæld evt. den ene eller begge med karamelsauce. Eller lad være, hvis du ikke er til den slags
  • Serveres smålune med vaniljeis eller creme fraiche rørt op med kanel

Æbletærter er godt, det ved vi jo allerede. Men hvis man nu ikke lige har en tærteform, eller ikke lige gider stå og bøvle med at lave pæne kanter, hvad så? Jo, så laver du den her i stedet. Ingen tærteform, ingen pæne kanter, faktisk må den gerne se lidt rustik ud, lidt tilfældig ud. Det er jo da fantastisk!

Jeg indrømmer altså, at jeg ikke ved meget om æbler, men min madguru The Pioneer Woman har lært mig, at du aldrig kan gå galt i byen med Granny Smith æbler. Så det er dem jeg bruger hver gang. Jeg går faktisk lidt i panik, hvis jeg har æbletærte på hjernen og ikke kan finde Granny Smith æbler, for jeg ved virkelig ikke, hvad jeg ellers kan bruge. Måske jeg burde lære lidt om æbler snart? Hvis der er nogle æblekyndige derude, hvilke æbler er gode erstatninger for Granny Smith?

Til denne opskrift skal du bruge 2 tærtedeje, 5 Granny Smith æbler, mel, salt, brun farin, perlesukker, citronsaft og smør.

Start med at skrælle dine æbler, skær dem i kvarte, fjern kernehuset og skær dem derefter i skiver.

SE!! Jeg klarede at skrælle et æble i én lang strimmel. Det betyder, at jeg ikke er en taber i dag. Oh, I’m so happy! Okay skrællen på de fire andre knækkede, men den her ene lykkedes og så er jeg ikke en taber.

Kom æbleskiverne op i en skål. Er det for resten ikke en flot skål, sådan set oppefra i hvert fald? Jeg fik den i fødselsdagsgave af min mor og hendes kæreste dagen før. Jeg elsker min nye skål.

Start med at drysse 2 spsk. mel ud over æblerne.

Dernæst tager du 1-1½ dl. perlesukker og hælder ned til æblerne. Så bliver de så søde.

Samme mængde brun farin. Fordi sukker er ikke nok, der skal masser af sødt i en æbletærte.

En lille kvart teskefuld salt skal også derned.

Og sidst men ikke mindst saften fra ½ citron, eller 2-3 spsk. citronsaft fra flaske.

Rør det hele godt sammen, så alle æblestykkerne er dækket af blandingen og sæt så skålen til side. Det er absolut ikke nogen god ide lige at smage på æblerne, for så har du ingen æbler til din tærte. Nu er du advaret.

Rul dine to tærtedeje ud på et stykke bagepapir hver. Der er to her, den ene blev bare kamerasky og stak af.

Her skulle have været et billede af æblefyldet fordelt på de to tærtedeje. Men det glemte jeg. I stedet får du et billede af min mand, der forsigtigt bruger bagepapiret til at folde kanten af dejen ind over æblerne. Det er en rigtig, rigtig god ide, at følge min mands eksempel. Jeg forsøgte at løfte dejen og folde den ind over uden hjælp fra bagepapiret, og det resulterede i, at den flækkede nogle steder i kanten. Det giver et træls resultat.

Det færdige resultat skal se ca. sådan her ud. Ja, den anden tærte er stadig kamerasky, den mente ikke den var klædt på til portrætfotografen i dag.

Kom 3 tsk. smørklatter på toppen af hver tærte og sæt dem derefter i ovnen ved 190 grader i 40 minutter. Hvis de begynder at blive lidt brændte, så læg et stykke sølvpapir løst hen over dem. Sørg for at der er god afstand mellem tærterne, når du bager dem.

Her har vi tærten, som Claus foldede så fint ind med bagepapiret. Kun en smule saft er undsluppet.

Min derimod havde en stor brændt klat af sukker og saft ved siden af sig. Det hele var stukket af, så den fik i stedet en god klat karamelsauce, mens den stadig var varm.

Lun bletærte med karamelsauce, det er nu ikke helt dårligt.

Så er der serveret. Flad æbletærte med et stykke af svigermors kringle ved siden af. Æbletærten kan med fordel serveres med creme fraiche rørt op med kanel eller vaniljeis. Hvis du da er til den slags.