Forberedelse: 45 minutter

Tilberedning: min. 3 timer i køleskabet

Nok til: 8 personer


Ingredienser:

  • 200 gram digestive kiks
  • 75 gram smør
  • 200 gram flødeost
  • 300 gram kondenseret mælk
  • 5 spsk. citronsaft
  • 1 dåse mandariner, eller anden konserves frugt. Der er 175 gram drænet frugt i en dåse mandariner, du kan sagtens doble den portion

Sådan gør du:

  • Start med at putte 200 gram kiks i en pose, luk den tæt og knus dem grundigt med en lilla hammer, en kødhammer eller en kagerulle
  • Smelt 75 gram smør i en kasserolle, tag kasserollen af varmen og hæld krummerne ned i kasserollen. Rør det hele godt rundt, til alle krummer er våde af den smeltede smør
  • Hæld krummerne ned i et højt tærtefad, pres dem ned i bunden og op af siderne. Sæt tærtebunden til side i en halv time og lad den køle af og sætte sig
  • Efter en halv time begynder du på næste trin. Hæld mandarinerne i en si og lad dem dryppe af
  • Bland flødeosten, den kondenserede mælk og citronsaften i en skål og rør det godt sammen til blandingen er blød
  • Skær mandarinerne i mindre stykker og fordel dem ud over tærtebunden
  • Hæld osteblandingen ud over og fordel den ud over hele tærten med en dejskraber
  • Sæt den i køleskabet i mindst 3 timer. Den kan også laves dagen i forvejen
  • Lige inden servering kan du rive mørk chokolade ud over toppen

Hos os skiftes børnene til at have en maddag. Børnene kommer hver anden weekend, og vi forsøger så vidt muligt at sikre, at vi hver weekend kan lave noget mad, de har valgt. De må skiftevis vælge forret/hovedret og hovedret/dessert. Min papsøn er begyndt at blive lidt for smart, han fandt på, at hvis han nu den ene gang nøjes med hovedret, kan han gangen efter vælge forret, hovedret og dessert. Opskrifterne må de finde i vores samling af kogebøger, og faktisk oplever vi rigtig tit at få noget, vi aldrig selv ville have valgt. De vælger selv retterne, nogle gange er de selv med til at købe ind, men de skal hver gang selv være med til at lave maden. Vi indførte det, for at involvere børnene noget mere i de huslige gøremål, men også for at lære dem, hvordan man læser en opskrift og hvordan man laver mad. Da jeg flyttede hjemmefra, kunne jeg intet lave selv. Jeg var 18 år gammel og brugte timer i køkkenet med min mor og en notesbog, mens jeg bl.a. skrev ned, hvordan man koger kartofler og hvordan man lavede lørdagskylling. Jeg lyver ikke, jeg anede ikke hvordan man lavede kogte kartofler. Jo altså, jeg havde regnet den der med skrællede kartofler og kogende vand ud, men hvor lang tid skal de have? Jeg ønsker ikke, at mine papbørn skal stå i samme problem som 18-årige. Vi startede, da de var omkring 9 og 10 år gamle, hvilket nu er to år siden. Og det går stærkt fremad. De finder stadig på nogle sjove ting, de er nysgerrige efter at prøve nye retter, selvom opskriften måske indeholder ingredienser de ikke kan lide, og min papsøn elsker nu at få lov at stå i køkkenet og bage kager selv. Hans brunsviger er f.eks. helt fantastisk og jeg kan ellers ikke lide brunsviger.

Min papsøn var den første, der havde maddag, efter jeg begyndte min lille hjemmeside her, og han havde til denne dag valgt tomatsuppe til forret, glaseret skinke med twice baked potatos til hovedret og mandarin cheesecake til dessert. Og her får du nu cheesecaken.

1

Ingredienserne er simple: Digestive, smør, kondenseret mælk, flødeost, citronsaft og en dåse mandariner. Vi havde købt to, brugte kun den ene, men du kan sagtens bruge to. Mere mandarinsmag gør kun tærten bedre. Åh nej altså, så er vi jo nok nød til at lave den igen. Ih altså.

2

Start med at putte 75 gram smør i en kasserolle.

3

Læg 200 gram digestive i en pose og luk posen tæt.

4

Knus kiksene grundigt i posen. Havde jeg nu været stået op, da de begyndte på tærten, havde jeg straks fundet min lilla hammer frem, men faderen var mere fornuftig og brugte en stor kagerulle. Jeg kunne godt have set det sjove i at hamre løs på kiks og pose med en lilla hammer. Eller en kødhammer. HUSK at lukke posen tæt, inden du følger mine tossede idéer.

5

Smelt smørret. Den var nem og enkel. Tænd for en kogeplade, sæt gryden på og lad den stå til smørret er smeltet.

6

Hæld de mange knuste kiksekrummer ned i gryden til smørret.

7

Rør grundigt rundt i kiksekrummer og smør, til det alle krummer er våde af smør.

8

Hæld krummerne over i et højt tærtefad og pres dem ned i bunden og op af siderne.

9

Den skal ende med at se sådan her ud. Lad den nu stå til afkøling i en halv time, inden du begynder på næste del af tærten. Det er vigtigt at den får god tid til at køle helt af og sætte sig.

10

Hæld mandarinerne i en si og lad dem stå og dryppe godt af. Du kan også bruge ananas, kirsebær, fersken eller en blanding. Følg dine lyster, der er tusinde kombinationsmuligheder her.

11

Når tærtebunden har stået i en halv time, begynder du på næste trin. Hæld 300 gram kondenseret mælk op i en skål. Vær forsigtig, det er noget meget tykt, meget klistret stads.

12

Hæld dernæst 5 spsk. citronsaft ned til den kondenserede mælk. Det kan virke af meget, men stol på mig.

13

Hæld dernæst 200 gram neutral flødeost ned i skålen. Flødeosten skal gerne have stuetemperatur, når du blander det, så lad den endelig stå fremme på køkkenbordet, mens tærtebunden køler af.

14

Så er vi klar til at blande det hele sammen. Jeg anbefaler et stænklåg som på næste billede eller et viskestykke hen over skål og pisker, for kondenseret mælk er noget af det mest sprøjtende, irriterende stads, der findes.

15

Pisk det hele godt sammen, til blandingen er blød. Ja det er min 12-årige papsøns hænder du ser her. Det er faktisk hans hænder på alle billederne i denne opskrift. Det eneste jeg gjorde, var at stå med kammeraet og sikre, at han fulgte opskriften.

16

Tag nu mandarinerne og skær dem i halve stykker. Og ja min papsøn skar selv mandarinerne. Han ved godt hvordan han placerer sine hænder, så risikoen for snitsår er mindst.

17

Fordel mandarinstykkerne ud over tærtebunden. Hvis du ikke synes der er nok, så tag en dåse mere.

18

Hæld osteblandingen ud over tærten.

19

Smør det ud over hele tærten med en dejskraber og få det helt ud til kanterne.

20

Tærten er nu klar, til at blive sat i køleskabet i mindst 3 timer. Den kan også stå natten over.

21

Tærten har nu stået i køleskabet i omkring 7 timer og er klar til servering. Du kan rive mørk chokolade ud over toppen lige inden servering, men jeg havde ingen chokolade i huset.

22

Åh det ser godt ud. Det er nu alligevel godt klaret af en 12-årig knægt, der faktisk ikke kan lide mandariner. Han var pænt stolt af sin tærte, og spiste da to stykker, så helt skidt kan det ikke være.