Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 10 minutter

Nok til: 80 stk.


Ingredienser:

  • 300 g. mel
  • 175 g. smør
  • 110 g. sukker
  • 1 tsk. hjortetaksalt
  • 1 æg
  • 1 æggehvide
  • 2 spsk. sukker
  • 2 tsk. kanel
  • Mandelflager

Sådan gør du:

  • Kom mel, smør, sukker, hjortetaksalt og æg op i en skål og ælt det sammen til en god dej
  • Rul dejen tyndt ud, ca. 1-2 mm. og udstik dine kager i enten stjerne- eller cirkelform
  • Pisk æggehviden i en skål og bland sukker og kanel i en skål for sig
  • Kom kagerne på en bageplade, stryg dem med æggehviden og drys med kanelsukker og mandelflager
  • Bag dem ved 180 grader i 10 minutter og pak dem i en lufttæt kagedåse, når de er kølet helt af

Jødekager hører julen til, men hvorfor de hedder jødekager, ved jeg simpelthen ikke. Men Google er vores ven, så nu ved jeg, at de hedder jødekager fordi denne type kager i 1700-tallet typisk blev solgt i jødiske bagerier. Altså indtil man spørger nordjyderne, for de påstår, at en jødekage er en høj kanelsnegl bagt i form med enten glasur eller sukker og hakkede nødder på toppen. Jeg tror måske nordjyderne er stået helt af der, en jødekage er da tydeligvis en småkage med kanelsukker og mandler på.

De er faktisk meget nemme at bage, du skal blot bruge mel, sukker, smør, hjortetaksalt og et æg. Nogle opskrifter foreslår også kardemomme i dejen. Det er helt op til dig.

Start med at komme 300 g. mel og 175 g. smør ned i en skål.

Drys med 110 g. sukker. Jeg var på dette tidspunkt begyndt at blive rigtig træt af at lave juledeje, så jeg begyndte at lege lidt. Jeg dryssede sukkeret ud over og lod som om det sneede ned i skålen, så det lagde sig som et fint glitrende lag ud over smørret. Man må godt lege med maden.

Kom 1 tsk. hjortetaksalt ned i skålen.

Og til sidst et enkelt lille æg. Og så ælter du det hele sammen til en fin dej.

Tada, denne gang huskede jeg at tage billede af den færdige dej.

Rul dejen tyndt ud, vores var ca. 1-2 mm. i tykkelse.

Stik så dine kager ud. Vi snakkede lidt om, om vi skulle lave runde kager, eller om man kunne tillade sig at tage sin jødestjerne-udstikker. Vi valgte stjerneudstikkeren, men var faktisk lidt i tvivl om det på nogen måde kunne være stødende overfor jøder. Og så var det, jeg bestemte mig for, at nu holder al den der politiske korrekthed altså. Selvfølgelig skal en jødekage være formet som en jødestjerne. Basta. Plus vi trængte virkelig til at lave andet end runde småkager, så stjerner det blev. Med mindre selvfølgelig at du ikke har en stjerneudstikker, så må du godt bare lave dem runde.

Slå et æg ud og skil æggehviden fra. Pisk den.

Hæld en god omgang mandelflager op i en lille skål og i en anden skål blander du sukker og kanel. Jeg bruger ca. 1 tsk. kanel til 1 spsk. sukker.

Stryg stjernerne med æggehvide, drys med rigelig kanelsukker og mandelflager. De kan også laves uden mandelflager, vi laver halv af hver, for jeg bryder mig ikke om mandel.

Efter en hurtig tur i ovnen ved 180 grader i 10 minutter, har vi de flotteste jødekager med kanelsukker og mandelflager. Vi siger tak til de jødiske bagerier, der fik udbredt kagerne, mens vi beder nordjyderne om at tage sig sammen og rette ind efter resten af Danmarks definition af en jødekage.

Nu kan julefreden sænke sig. Dette var den sidste af vores mange julekager på vores omfattende julebageliste. Det virker som om listen bliver længere hvert år, og samtidig bliver der for hvert år flere kager, vi er nødt til at gentage. Hvis det fortsætter i denne stil må jeg ud og investere i dobbelt så mange kagedåser og så skal vi da vist overveje at udvide bageweekenden til en hel uge.