Forberedelse: 1 time og 10 minutter

Tilberedning: 20 minutter

Nok til: ca. 16 stk.


Ingredienser:

  • 25 g. gær
  • ½ l. lunkent vand
  • 400 g. Amo fuldkorns rugbrød (bag-selv blanding)
  • 125 g. fuldkornshvedemel eller anden mel du har på lager
  • 150 g. mørk chokolade, min. 70%, hakket
  • 1-1½ dl. tørrede tranebær (eller rosiner if. den originale opskrift, ad)

Sådan gør du:

  • Rør gæren ud i det lunkne vand
  • Rør rugbrødsblanding og mel ud i vandet
  • Rør tranebær og chokolade godt ind i dejen
  • Spray muffinforme grundigt og fyld dem maks. halvt op med dej
  • Lad dem hæve tildækket i ca. 1 time
  • Bag hapserne i 15-20 minutter ved 200 grader
  • Lad dem køle lidt, inden du vipper dem ud af formen og lader dem køle helt af på en rist

De kan fryses eller pakkes i lufttæt pose indtil de på mystisk vis er forsvundet.


Jeg er enormt glad for min træning, det nærmer sig vist en afhængighed. Særligt elsker jeg når vi hver tredje måned har release på de nye koreografier og vi bruger en hel weekend på at gennemgå dem og lære dem, først i Silkeborg og så i Herning. Det er en halv hård weekend at komme igennem, så det kræver ofte lidt ekstra energi, og der er de her muffins altså gode.

Om ganske kort tid skal jeg selv på uddannelse, så jeg (forhåbentligt) kan blive Les Mills BodyAttack instruktør. Lørdag og søndag kl. 9 til 17 begge dage, masser af træning, masser af læring og masser af brændt energi. Jeg tænker måske jeg lige skal lave en portion, så jeg har lidt at trække på.

Hapserne kommer fra Tina, der formentlig har dem fra en bagebog. Hun har redigeret lidt i opskriften, jeg har redigeret lidt i opskriften og nu har du mulighed for at sætte dig eget præg på opskriften.

Du skal bruge en pakke Amo fuldkorns rugbrød eller andet lignende, dernæst noget mel, jeg valgte fuldkornshvedemel fordi det var i mit skab (altid en god begrundelse for et valg), du skal bruge lunken vand, gær, tranebær og mørk chokolade på minimum 70%.

Kom 25 g. gær i ½ l. lunken vand og rør det godt ud.

Følg efter med 125 g. mel. Jeg brugte som sagt fuldkornshvedemel, det kunne også have været durummel eller en anden melblanding, som du holder af (eller har i skabet). Rør det hele godt og grundigt sammen.

Kom nu 400 g. Amo fuldkorns rugbrød ned i skålen og rør det godt sammen.

Tag nu 1-1½ dl. tørrede tranebær og ca. 150 g. mørk, grofthakket chokolade og bland det godt ned i dejen.

Tag en muffinpande eller to frem og spray dem godt. Disse pander er lidt særlige, fordi de laver ekstra store muffins. Lad for filans være med at bruge papirsforme. Det er fuldstændig umuligt at få dem ud af papiret, så du må spise det også. Det gør selvfølgelig ikke noget, hvis det er organisk, miljørigtigt og alt det der, men det var mit papir ikke ved første forsøg. Møg altså.

Fordel dejen i formene og lad dem hæve tildækket i ca. 1 time. Fyld kun formene halvt op, hapserne behøver ikke blive for høje.
Når hapserne har hævet, sætter du dem i ovnen ved 200 grader på nederste rille i ca. 15-20 minutter.

Så er vores hapsere bagt, lad dem køle lidt af i formene, inden du vipper dem ud på en rist og lader dem køle helt af. Frys dem eller opbevar dem i en plastpose ”så længe lager haves”. Jeg nåede ikke rigtigt at tage et billede af de færdige afkølede hapsere på risten, så snart de var kølet af, blev de kastet i en pose og så drønede jeg ud af døren til træning. Og efter to dages release, var de væk. Men de hjalp os igennem og de smager fantastisk.