Forberedelse: 15 minutter

Tilberedning: 25 minutter

Nok til: 6 personer


Ingredienser:

  • 1800 g. skrællede søde kartofler, skåret i store terne
  • 1 løg, skåret i tern
  • 1 pakke bacon i skiver
  • 4 spsk. ahornsirup + ekstra til pensling
  • En klat smør
  • ½ tsk. kanel
  • ½ tsk. muskatnød
  • ½ tsk. cayennepeber
  • 1½ dl. vand
  • 3 hønsebouillon
  • Piskefløde – hvis du har lyst
  • Ciabattabrød – hvis du har lyst

Sådan gør du:

  • Start med at lægge baconskiverne på en bageplade dækket med bagepapir og sæt dem i ovnen ved 190 grader i ca. 20 minutter. Vend dem, når halvdelen af tiden er gået
  • Smelt smørret i en stor gryde og steg løget, til det er klar
  • Kom vand, hønsebouillon, kartofler, muskatnød, kanel, cayennepeber og ahornsirup op i gryden og lad det simre under låg i 20 minutter
  • Tag baconskiverne ud af ovnen, dup dem tørre for fedt, pensl dem på begge sider med ahornsirup og sæt dem i ovnen igen i 3 minutter
  • Tag dem ud, skær dem i stykker og kom dem i en skål. Stil til side
  • Tag et ciabattabrød, skær det i skiver, vend det i olivenolie, drys det med salt og peber og sæt det i ovnen ved 190 grader i 10 minutter, til det er sprødt
  • Når kartoflerne er møre, tager du gryden af komfuret, blender det hele til en ensartet, tyk suppe med en stavblender, smager evt. til med salt og peber, og så er vi klar til servering
  • Server med baconstykkerne, brød, og muligvis lidt piskefløde

I går har været en meget, meget, meget lang dag. Dagen startede med undervisning i BodyPump i Silkeborg, efterfulgt af adskillige timers træning med mine to skønne medinstruktører, så vi kan blive klar til næste weekends release. Samtidig har jeg i går ikke røget en eneste cigaret, og min tålmodighed er meget meget lille. Til gengæld er min frustration kæmpe stor, og jeg havde det mega varmt. Så det faktum, at Claus og jeg kom igennem tilberedning af aftensmaden, endda en ny ret, vi aldrig har prøvet før, uden at ende i skænderier og skilsmisse og hysteriske anfald fra min side, kan kun tilskrives min mands kæmpe tålmodighed, hans store kærlighed til mig og hans evne til at bevare roen, når jeg brænder sammen. Jeg har været meget heldig, da jeg giftede mig med ham her. Og i morgen bliver bedre, det er jeg sikker på.

Det er så småt begyndt at blive efterår og det betyder, at vi skal kigge på nogle andre opskrifter end salater og marineret kød. Vi skal kigge på rodfrugter, supper, stuvninger osv. Jeg elsker denne tid på året. Og om et par måneder, når vi begynder at se de spæde tegn på forår og sommer, vil jeg sige fuldstændig det samme om den årstid. For sådan fungerer jeg.

Til denne opskrift skal vi bruge søde kartofler, bacon i skiver, ahornsirup (eller i dette tilfælde ahornsirup med blåbæressens), løg, kanel, muskatnød, cayennepeber og hønsebouillon. Og vand, men det glemte jeg at få med på billedet.

Vi endte med kun at bruge 1 pakke bacon, hvilket jeg straks fortrød. Men nu var det afgjort, og jeg havde det varmt og var frustreret og mit køkken var pludselig kun halvt så stor, som det plejer at være og nej, rygestop er slet ikke et problem for mig!
Nå men altså læg baconskiverne på en bageplade med bagepapir og sæt dem i ovnen ved 190 grader i 15-20 minutter. Husk at vend dem halvvejs. Pas på de ikke bliver alt for crispy.

Skræl de søde kartofler. Vi skal bruge ca. 1800 gram søde kartofler i alt, efter de er skrællet. De her var kæmpe mega store, så vi behøvede kun 3, for at nå den vægt.

Skær dem i store tern og læg dem til side i en skål.

Tag et stort løg og skær det i tern.

Kom en god klat smør i en stor gryde og smelt det.

Kom løgene i og steg dem til de bliver klare.

Kom derefter kartoflerne og 1½ liter vand op i gryden.

Kom 3 kyllingebouillon i gryden.

Kom 4 spsk. ahornsirup op i gryden.

Nu begynder det et blive lidt mærkeligt, i hvert fald i min verden. Men kom ½ tsk. kanel ned i gryden.

Og ½ tsk. cayennepeber.

Og sidst men ikke mindst ½ tsk. muskatnød. Kanel og muskatnød hænger sådan set ret fint sammen, men jeg forventer det nu oftere i mine julesmåkager, end i min aftensmad. Og så med et tvist af cayennepeber. Men det bliver okay til sidst.

Lad det hele komme i kog under låg og lad det simre i ca. 20 minutter. Lad være med at snuse til det undervejs. Det lugter vildt mærkeligt, jordet og ikke specielt lækkert. Vi begyndte virkelig at forberede os på at ringe efter pizza her.

Mens kartoflerne simrer, tager du baconet ud af ovnen. Jeg duppede dem tør for fedt og lagde dem på et nyt stykke bagepapir.

Pensl begge sider af baconskiverne med ahornsirup og sæt dem derefter i ovnen i 3 minutter igen.

Tag dem ud af ovnen igen og hak dem derefter i småstykker.

Baconstykker, klistrede og lidt søde pga. ahornsirup. Ikke nogen dårlig ide. Men ca. nu begyndte jeg virkelig at blive virkelig irriteret over, at jeg ikke havde brugt begge pakker baconskiver. Jeg har det helt fint med mit rygestop!!

Når kartoflerne er godt møre efter ca. 20 minutters simretid, tager du en stavblender og blender løs på hele herligheden.

Bliv ved til alle klumper er blendet, og du har en god tyk suppe. Smag evt. til med salt og peber. Blenderen hjalp på mine frustrationer, det var enormt tilfredsstillende at smadre, mose og blende det hele.

Vores meget varme og godt tykke sweet potato soup er klar.

Server suppen med baconstykkerne alene som her.

Eller hæld en smule piskefløde ud over suppen sammen med baconstykkerne. Og server med lun ristet brød. Jeg tog blot et ciabattabrød, skar det i skiver, vendte det hurtigt i olivenolie, dryssede det med salt og peber og lagde det på en bageplade ved 190 grader i 10 minutter.

Suppen, baconstykkerne og brødet, det hele smagte helt fantastisk. Og det mættede super godt. Det bedste er, at her faktisk er mad til 6 mennesker for under 100 kr. i alt.

Retten her får de varmeste anbefalinger fra alle i familien, så bare sæt i gang.