Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 10 minutter

Nok til: 1 stor kagedåse fyldt


Ingredienser:

  • 500 g. mel
  • 175 g. blødt smør
  • 75 g. sukker
  • 1 tsk. kardemomme
  • 2 tsk. bagepulver
  • ¾ dl. mælk
  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • Mandelsplitter eller korender til pynt

Sådan gør du:

  • Start med at røre smør, sukker og kardemomme sammen
  • Kom derefter mælk, bagepulver og mel i dejen og rør det hele godt sammen. Eventuelt ved håndkraft til sidst
  • Rul dejen ud til en firkant på ca. 2 mm. tykkelse og skær aflange små kager med din klejnespore
  • Læg kagerne på en bageplade, pensel dem med sammenpisket æg og drys med mandelsplitter eller korender
  • Bages ved 180 grader i 10 minutter
  • Køles og pakkes i kagedåser

Vi er i gang med 106 år gamle opskrifter og dette er den anden opskrift i rækken. Jeg valgte den udelukkende ud fra navnet, jeg synes simpelthen bare, det lød som en sød kage. Og lidt royal, vores Dronning Margrethes kælenavn er jo Daisy. Det tror jeg nu ikke Frk. Jensen vidste i 1912, så det er nok ikke efter vores Dronning Margrethe, at de er opkaldt.

Problemet med at lave kager efter en Frk. Jensen fra 1912 er, at jeg ikke kan se, hvordan slutresultatet skal se ud. Og jeg er absolut en person, der vælger mad og kager efter billeder og ikke efter indhold. Så jeg føler lidt, at jeg bager i blinde, men indtil videre er det altså gået helt godt. Så vi bager lidt videre i blinde og krydser fingre for, at Frk. Jensen og alle de danske husmødre i 1912 vidste, hvordan man laver gode julesmåkager.

Til disse fine Daisy-kager skal du bruge sukker, smør, mel, bagepulver, kardemomme og mælk. Det er en enkel dej, men det enkle er altså heller ikke altid skidt.

Vi starter med at piske smør, sukker og kardemomme sammen.

Så rører vi mælken i.

Og bagepulveret.

Og til sidst rører vi melet i.

Dejen skal have lidt hjælp, du kan ikke bare røre den sammen, du skal have hænderne i det.

Men så fik vi også en rigtig fin dej ud af det.

Så ruller vi dejen fint ud, jeg tog ¼ af gangen og rullede ud til en firkant på ca. 2 mm. tykkelse. Find nu en klejnespore frem. Har du ikke sådan en, så kør straks ned i nærmeste genbrugsbutik, kig efter en klejnespore og find så nogle fine skåle og fade, nu du alligevel er der.

Skær nogle fine, let aflange kager. Frk. Jensen skriver helt præcist: ”Udrulles tyndt, afskæres med Kagesporen i langagtige, smalle Kager. Det oversatte jeg til små, aflange kager.

Læg kagerne ud på en bageplade med lidt god afstand. Du behøver nu ikke helt så meget afstand, som jeg har her, de flyder ikke rigtig ud.

Så skal kagerne pensles med sammenpisket æg og drysses med mandelsplitter.

De kan også drysses med korender, men det havde de nærmeste købmænd ikke, så det må jeg undvære denne gang. Måske prøver jeg det næste gang, selvom Claus umiddelbart ikke virkede voldsomt ked af, at jeg ikke kunne skaffe korender.

Så sætter vi kagerne i ovnen ved 180 grader i 10 minutter, til de begynder at blive gyldne.

De ser nu fine ud, vores små Daisy-kager. Næste gang tror jeg måske, at jeg vil lave nogle med korender, nogle med mandelsplitter og nogle med begge dele.

Når vores Daisy-kager er kølet helt af, kan vi pakke dem i kagedåserne. De er altså rigtig fine med de bølgede kanter.