Beef stew

I 2017 opdagede jeg, at der er noget, der hedder en slowcooker. Min bedste veninde Lynn, fik en og jeg havde længe haft kig på forskellige opskrifter i sådan en, som jeg ønskede mig, så jeg måtte jo diskret forklare min mand, at det var mit julegave-ønske. Min mand forstod mine diskrete hints, så den lå selvfølgelig under juletræet til mig samme år. Han er nu god til at forstå mine små hints (aka det eneste jeg snakker om i flere måneder og det eneste jeg ønske jeg giver ham, når han spørger).

Hvis du er i tvivl om, hvad en slowcooker er, så er det en forvokset gryde med egen strømforsyning, der kan tilberede din aftensmad over adskillige timer.

Jeg fik min slowcooker og efter at være flyttet ind i vores nye hjem, måtte jeg straks i gang med at afprøve den. Så her kommer den allerførste opskrift, jeg nogensinde prøvede med min slowcooker. Og den var så god, at jeg lavede den igen allerede ugen efter. Det er en rigtig skøn, varm og nærende bonderet, tror jeg, jeg vil kalde den.

På vores liste af ingredienser er bl.a. oksekød i tern, gerne noget, der kræver langtidstilberedning. Derudover skal vi bruge olivenolie, løg, kartofler, gulerødder, bladselleri, hvidløg, tomatpure, vand og oksebouillon, worcestershire sauce, soyasauce, timian, rosmarin, frosne ærter, salt og peber og muligvis lidt majsstivelse til sidst.

Først krydrer du oksekødet med salt og peber.

Derefter bruner du det på begge sider på en pande.

Læg kødet op i din slowcooker.

Hæld lidt olivenolie på panden og steg løg og selleri i tre minutters tid.

Tilføj så hvidløg og vend det rundt med løg og selleri.

Kom tomatpure på panden og vend det hele rundt igen.

Hæld 2½ dl. vand på panden og skru ned for varmen.

Kom nu først worcestershire sauce på panden. Denne ingrediens er en af de ting, jeg altid har undret mig over stavemåden på. Det staves jo på ingen måde, som det udtales. Er der nogensinde nogen, der har udtalt ”shire”-delen af ordet?

Kom også soyasaucen op i panden.

Så lidt timian. Du kan også bruge frisk, men i januar har jeg altså ingen frisk timian på lager.

Det samme gælder for rosmarin, så også her brugte jeg tørret. Du kan altid bruge tørret krydderurt, blot du husker at hælde det op i hånden og mose det lidt først med en tommelfinger, for at frigøre aromaerne.

Så er miksen klar til næste skridt.

Kom kartoflerne og gulerødderne ned i slowcookeren til kødet.

Hæld hele blandingen fra panden ned over kød, kartofler og gulerødder.

Kom yderligere ½ liter vand ned til det hele.

Og kom to gange oksebouillon ned i slowcookeren. Du kan bruge de tørre terninger, men jeg foretrækker at bruge disse små bægre med bouillon i halvt flydende, halvt geleagtig konsistens.

Læg låg på slowcookeren og sæt den på low i 8 timer. Ikke røre ved noget, ikke røre i noget, blot lad det hele passe sig selv. Så hvis du planlægger at spise omkring kl. 18, skal du have slowcookeren sat i gang senest kl. 9:30.

Når de 8 timer er gået, blander du 1½ spsk. majsstivelse med lidt vand.

Hæld majsstivelsen i slowcookeren, rør forsigtigt rundt, læg låg på og giv den en halv time på high.

Til allersidst, lige inden servering, hælder du ærterne i og vender dem rundt i blandingen. De skal ikke have andet end de få minutter det tager dig, at røre dem i og sætte gryden på bordet.
Det smarte ved en slowcooker er, at den inderste gryde kan tages op af stålhuset og sættes på bordet som den er.

Så er der serveret god varm bondemad med groft lunt brød til på en kold januar aften. Kødet var super mørt, men hang stadig sammen, fordi det var blevet forstegt på en pande. Gulerødder og kartofler var møre, men ikke smattede på nogen måde. Alt smagte bare hamrende fantastisk. Og det bedste var, at jeg kunne bruge en hel dag på alt andet end madlavning, og stadig servere en super lækker ret for min familie om aftenen. Jeg elsker min slowcooker!

____________________

Forberedelse: 40 minutter

Tilberedning: 8½ timer

Nok til: 6 personer

____________________

Ingredienser:

1 kg. oksekød i tern

1 stort løg og store tern

3 store stængler bladselleri, skåret i skiver

4 fed hvidløg, finthakket

70 g. tomatpure

¾ l. vand

2 bægre oksebouillon

1 spsk. worcestershire sauce

1 spsk. soyasauce

1 tsk. tørret timian – eller 1 spsk. frisk

1 tsk. tørret rosmarin – eller 1 spsk. frisk

1 kg. kartofler, skåret i store tern

500 g. gulerødder, skåret i store stykker

1½ spsk. majsstivelse

3 dl. frosne ærter

Salt og peber

Olivenolie

____________________

Start med at krydre oksekødet med salt og peber og steg det på en pande i olivenolie. Det skal blot brunes på alle sider.

Læg oksekødet op i slowcookeren.

Steg løg og bladselleri på panden, tilføj mere olivenolie, hvis panden er for tør. Steg dem i 3 minutter og tilføj så hvidløg. Vend det hele sammen og tilføj så tomatpure. Vend det sammen igen.

Tilføj 2½ dl. vand, worcestershire sauce, soyasauce, timian og rosmarin.

Kom gulerødder og kartofler ned til kødet i slowcookeren og hæld indholdet i panden ud over det hele.

Tilføj yderligere ½ liter vand og to bægre oksebouillon.

Læg låg på og lad den stå på lav i 8 timer.

Når de 8 timer er gået, blander du majsstivelse med lidt vand og hælder det ned i slowcookeren. Vend det forsigtigt sammen, læg låg på og giv den en halv time på high.

Tilføj til sidst ærterne, vend det hele sammen og server det med groft, lunt brød.

 

NB: Du kan springe over alt stegningen og bare dumpe det hele ned i gryden på én gang. Resultatet er stort set det samme, men personligt kan jeg bedst lide, at kødet bliver stegt på panden først.