Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: 1 time (ca.)

Nok til: 1 tærte


Ingredienser:

  • 325 g. mel
  • 1 spsk. sukker
  • 230 g. koldt smør
  • Isvand – 2-4 spsk.

Sådan gør du:

  • Skær dit smør i små tern og sørg for det er iskoldt
  • Kom det op i en skål med 2/3 af melet og skær det sammen med en pastry cutter (eller brug en foodprocessor)
  • Tilføj sukker og resten af melet
  • Hvis dejen har lidt svært ved at samle sig, så tilføj 1 spsk. isvand af gangen, til det hænger sammen
  • Rul halvdelen af dejen ud og før den over i en tærteform. Hvis dejen nemt går i stykker, er den for varm, så læg den på køl en times tid
  • Kom fyld i efter eget valg, mulighederne er uendelige
  • Rul den anden halvdel af dejen ud og brug den som låg. Læg den over hel, klem kanterne sammen og skær små luftlommer. Eller skær den i strimler og flet dem. Der er masser af inspiration på nettet til, hvordan du kan lave flotte og kunstfærdige tærtelåg, der vil imponere dine gæster
  • Pensl låget med æg og drys evt. med perlesukker
  • Bag den i ovnen ved 190 grader i 1 time ca. Pas på den ikke brænder på, dæk den med stanniol, hvis den bliver for mørk

Jeg har efterhånden afprøvet en del tærtedejs opskrifter, men den her er hurtigt gået hen og blevet min favorit. Den bruger ikke shortening, som den første tærtedej jeg brugte og som ofte kan være svært at finde herhjemme. Samtidig er den her super nem, den giver en lækker tærtedej, der er flaget og sprød.

Jeg har brugt dejen her til flere forskellige tærter, og den er lige vellykket hver gang. Og så fungerer den også fint til at lave fine tærtelåg, man kan pynte lidt ekstra.

Vi skal bruge mel, smør, lidt sukker og iskoldt vand.

Skær dit smør i tern og kom det op i en skål. Smørret skal være iskoldt.

Kom 2/3 af melet ned i skålen. Det er meget vigtigt, at du kun tilføjer 2/3 af melet.

Så tilføjer vi også den smule sukker, vi skal bruge i dejen her.

Så tager vi vores pastry cutter frem og arbejder mel og smør godt sammen. Det er faktisk også muligt at bruge en foodprocessor her, jeg kan bare godt lide at bruge min pastry cutter, for det giver den eksistensberettigelse i mit køkken.

Det skal være sådan noget klumpet, let grynet mel vi skal have skabt.

Nu må du tilføje resten af melet og begynde at arbejde det sammen til en dej. Men brug dine hænder så lidt som muligt, ellers bliver smørret i dejen for varm og det er ikke godt.

Hvis du har svært ved at få dejen til at hænge sammen, kan du tilføje isvand, men tag kun en skefuld af gangen og prøv dig frem. Jeg bruger som oftest 2-3 skefulde.

Så er vores dej klar. Hvis den begynder at føles for blød og lun, så smid den i køleskabet i en time. Den skal helst være kold, ellers er den ikke til at arbejde med.

Kom mel ud på dit bord og så skal der rulles. Du kan med fordel nøjes med at udrulle halvdelen af dejen.

Tag dit tærtefad og mål efter, at du har rullet nok ud. Dejen skal være 5 cm. større end formen hele vejen rundt.

Flip forsigtigt din dej ned i tærteformen og pres den op af siderne og lad den hænge ud over kanten.

Så kommer du dit fyld i og her er der frit slag. Jeg brugte en portion apple pie filling, som jeg har lavet af mine æbler i sensommeren. Opskriften skal jeg nok dele med jer næste år, når jeg får styr på min køkken- og frugthave.

Vær ikke bange for at fylde tærten godt op, frugten falder jo lidt sammen, når den bages.


Rul den anden halvdel af dejen ud til låget.

Du kan gå helt traditionelt til værks, læg låget på, klem kanterne sammen – jeg brugte en gaffel – og pensl med æg.

Af overskydende dej lavede jeg små stjerner og satte på. Og til sidste dryssede jeg godt med perlesukker ud over, fordi jeg tænkte, at det ville pynte lidt ekstra. Husk at skære små luftlommer i toppen, så dampen kan komme ud af kagen.

Ind i ovnen ved 190 grader i ca. en time. Hvis toppen begynder at blive for mørk, så dæk den løseligt med stanniol.

Sådan en tærte ser simpelthen bare for lækker ud. Server den lun med en god klat vaniljeis, det er absolut en vinder.

Til Thanskgiving lavede jeg min pecan pie i tærten. Denne gang lavede jeg ikke fuld låg, men strimler som jeg lagde over på kryds og tværs og klemte sammen med kanten.

En anden pyntet æbletærte. Du vil også kunne fylde den med ferskner, pærer, kirsebær, blårbær og hvad du ellers kan finde på af frugttærter.