Ingredienser:

  • 2 store agurker
  • 1 stort løg
  • 1 rød peberfrugt
  • Salt
  • 1 ¼ dl. hvidvinseddike
  • 1½ tsk. maizena majsstivelse
  • 125 g. sukker
  • ¼ tsk. sennepsfrø
  • ¼ tsk. sennepspulver
  • ¼ tsk. gurkemeje
  • ¼ tsk. stødt muskatnød
  • Peber

Sådan gør du:

  • Start med at halvere agurkerne, skrab kernerne ud og skær agurkerne i små tern
  • Skær løg og peberfrugt i små tern
  • Kom de tre ting op i en skål og drys godt med salt. Vend det rundt, dæk det til og sæt det i køleskabet til i morgen
  • Tag skålen ud af køleskabet, hæld grøntsagerne op i en si og skyl dem godt, så alt overskydende salt skylles af. Lad dem dryppe godt af
  • Find en gryde frem og bland maizena og hvidvinseddike godt i gryden. Tilføj sukker og krydderier og varm det op ved middelhøj varme. Rør godt rundt til alt er blandet sammen til en jævn sauce
  • Tilføj grøntsagerne og kog det hele op. Lad det småkoge i 10 minutter, indtil løgene begynder at blive gennemsigtige
  • Kom det hele på skoldede og atamon-skyllede glas, luk dem til og sæt dem på lager
  • De behøver ikke stå i køleskabet, så længe de er uåbnede, men et køligt mørkt lagerrum er altid godt til opbevaring af syltede og henkogte lækkerier

Den her opskrift faldt jeg over sidste år, og jeg fik tydeligvis ikke lavet nok. Den blev givet i små glas som en del af en større julegave til vores familiemedlemmer, og jeg modtog efterfølgende en strøm af klager over størrelsen på portionerne. Så i år har jeg lavet rigeligt og lidt til.

Denne relish kan bruges på hotdogs, i burgers, til tapas, på en leverpostejsmad eller lige præcis hvad du har lyst til.

Du skal bruge agurker, løg og peberfrugt i første omgang. Jeg har her på billedet brugt grønne peberfrugt, kun fordi det var det, jeg havde i mit drivhus. Jeg har efterfølgende lavet en udgave med røde peberfrugter, og sådan rent æstetisk, så kan jeg bedst lide den med røde peberfrugter.

Du skal også bruge hvidvinseddike, sukker, salt, maizena, sennepspulver, sennepsfrø, gurkemeje, muskatnød og peber.
Hvis du ikke lige har hvidvinseddike hjemme, så kan den også sagtens laves med almindelig klar eddike.

Først halverer vi agurkerne og skraber det våde indmad ud. Har du høns, så gem udskrabet i en skål og giv det til dem bagefter, de vil elske dig. Tro mig.

Jeg plejer så at skærer agurkerne på langs i lange strimler, men stadig så de sidder fast i den ene ende. Så er de nemmere at styre.

Skær dem i fine små tern og put dem op i en skål.

Ulemperne ved hjemmedyrkede agurker, de følger ikke EU-standarderne.

Alle agurkerne er skåret i små tern og lagt op i en skål.

Så, nu gik det nok lidt rigeligt stærk for mig, så jeg glemte at tage billeder. Men skær også løg og peberfrugter i små tern og kom dem op i skålen til agurkerne.

Hæld godt med salt over. Hvor meget? Tja et par spiseskefulde, vil jeg tro. Det er sådan lidt på slump.

Rør det hele godt sammen, så saltet er jævnt fordelt.

Dæk så skålen til og sæt den i køleskabet til i morgen. Om de lige nøjagtig står og trækker i 24 timer eller det bliver lidt mere / lidt mindre, det kommer sig ikke så nøje.

Så, nu er det blevet i morgen. Inden du går i gang igen, så få vasket dine glas, kom 1 tsk. Atamon i hvert glas, hæld en sjat friskkogt og brændvarmt vand i glassene, luk dem til og ryst dem godt. Min erfaring siger mig, at det er bedst at ryste dem over håndvasken, for de vil sprutte lidt pga. det varme vand og overtrykket i glassene.

Stil glassene til side som de er nu.

Tag skålen ud af køleskabet og gør klar til at skylle.

Som du nok kan regne ud, har jeg lavet lidt mere end en enkelt portion her. Jeg tror jeg lavede en 5-dobbelt portion, hvis ikke jeg husker helt galt.

Kom grøntsagerne op i en si og skyl dem grundigt for overskydende salt. Lad dem dryppe af, inden du kommer dem tilbage i en ren skål.

Der er faktisk trukket en del vand ud af de grøntsager natten over.

Alt er skyllet og klar.

Tag nu eddike og maizena og bland de to ting.

Det bliver en mærkelig mælkeagtig hvid væske, der dufter af eddike. Meget forvirrende.

Find så alle krydderierne frem.

Og op i eddiken med alle krydderierne også.

Hæld hele blandingen op i en gryde og tilføj sukkeret.

Lad det varme op ved middelhøj varme og rør rundt til det hele er blandet sammen til en jævn sauce.

Tilføj så grøntsagerne og lad det komme i kog igen.

Lad det simre i 10 minutter, mens du husker at røre jævnligt. Løgene må godt begynde at blive gennemsigtige. Husk at smage til med mere salt og peber, hvis du synes, der er behov for det.

Når du har taget gryden af varmen, så tilføj atamon til din relish efter anvisninger på flasken.

Hæld atamon-vandet ud af dine glas, kom relishen på glas, tør kanterne og luk med det sammen. Fordi blandingen er varm, vil der blive dannet et tryk i glassene, der gør at de holder sig lukkede og tætte, efterhånden som de køler af igen.

Som sagt, jeg kan bedre lide udseendet på relishen med rød peberfrugt, så det vil altså være min anbefaling. Jeg synes de røde tern ser så fine ud.

Nyd din relish i burger, på hotdog, på en leverpostejsmad, til tapas, eller hvad du nu lige har lyst til.