Ingredienser:

  • Agurker
  • 1 l. eddike
  • 1 kg. sukker
  • ½ l. vand
  • 1 spsk. salt
  • 1 tsk. peber

Sådan gør du:

  • Skyl dine glas i atamon og sæt dem til side
  • Kom sukker, eddike og vand op i en gryde og varm det op ved fuld varme
  • Skær agurkerne i skiver, hæld atamon-vandet ud af glassene og kom agurkerne ned i glassene. Der må gerne presses og pakkes lidt
  • Tilføj salt og peber til lagen
  • Når lagen koger, tages den af, du tilføjer atamon efter anvisning på flasken og hælder lagen over agurkerne
  • Luk glassene og sæt dem mørkt og køligt, indtil de skal spises

Mit drivhus giver i rigelige mængder agurker. Sidste år var det helt slemt, men det kan måske skyldes, at jeg sidste år havde 10 agurkeplanter. I år har Claus sat foden ned og sagt maks. én plante. Så jeg har kun tre agurkeplanter i drivhuset i år. Og de giver stadig rigeligt.

Noget af det vi elsker mest her i huset er agurkesalat. Det kan bruges i burger, på hotdog, til en gammeldags grydestegt kylling, på leverpostejsmader og meget mere. Og de her agurker er super nemme at lave.

Opskriften kommer fra min svigermor og hvis I kender min svigermor så ved I, at hun har styr på hvad hun laver i et køkken. Så vi stiller ikke spørgsmålstegn ved svigermors opskrift, de er bare de bedste. Og nemmeste.

Du skal bruge agurker, eddike, salt, peber, sukker og vand.

Svigermors opskrift er 1-1-½. Så vi starter med en del sukker, i dette tilfælde 1 kg.

Så tager vi en del klar eddike, så altså 1 liter.

Og til sidst en halv del vand, så ½ liter vand.

Op i en gryde med både sukker, vand og eddike og på komfuret med det. Bare giv den fuld skrald på varmen.

Når sukkeret er ved at være opløst og du igen kan se bunden af din gryde tilføjer du 1 spsk. salt.

Og du tilføjer 1 tsk. peber. Lad det hele komme i kog.

Mens lagen kommer i kog, skiver du dine agurker. Et mandolinjern er nemmest, jeg bruger gerne den dybeste indstilling, så jeg får lidt tykke agurkeskiver.

Hæld atamon-vandet af glassene og kom så mange agurker i glassene som muligt. De må godt presses lidt.

Så koger vores lage og vi kan tage den af varmen.

Tilføj atamon til din lage, følg anvisningen på flasken. Atamon er konserverende.

Hæld lagen over agurkerne, tør kanterne af og luk glassene. Lagen er varm, når den kommes på glas og vil efterhånden som den køles af, skabe et undertryk i dine glas, så de lukker helt tæt.

Ind i mellem afviger jeg lidt fra svigermors opskrift og kommer en pose syltekrydderier i lagen i stedet for salt og peber. Det smager altså også godt.

Vores agurker er klar til at komme på lager. Eller blive givet som gave til nogen du holder af. Eller måske skal du lige prøve dem af først på en hotdog i aften?