Grønne tomater

Grønne tomater

Jeg er nødt til straks at indrømme, at det her er noget, jeg ikke helt har forstået at spise endnu. Men flere mennesker omkring mig, er meget glade for syltede grønne tomater, så jeg har lavet et par glas, for at gøre dem glade. Og for at få brugt nogle af de mange grønne tomater, der står i drivhuset endnu.

Så hvis du har alt for mange tomater, som ikke rigtig modner, og du kender nogen, der elsker syltede grønne tomater, tro mig, de vil juble, hvis du kommer med sådan et glas her til dem.

Du skal bruge sukker, eddike, vaniljestang, kanelstang, vand og grønne tomater.

Start med at hælde 3 dl. vand, 3 dl. eddike og 600 g. sukker op i en gryde og sæt det i kog.

Flæk to vaniljestænger på langs.

Kom de flækkede vaniljestænger og 2 kanelstænger op i gryden og lad det hele komme i kog.

Mens gryden kommer i kog, halverer du alle tomaterne. Hvis de er meget små, kan du nøjes med at prikke dem et par gange med en kødnål, men jeg foretrækker at tage dem i en størrelse, hvor de skal halveres.

Kom tomaterne op i gryden og lad dem koge med i lagen i 5-10 minutter, afhængig af hvor bløde du vil have dem. Eller hvor bløde du tror modtageren vil have dem.

Tag gryden af, når du synes de er tilpas bløde. De må ikke være udkogte, de skal stadig kunne holde formen.

Med en hulske fisker du tomaterne op og kommer dem på atamon-skyllede glas.

Kom lidt atamon i lagen, inden du hælder den over tomaterne på glas igen. Atamon er et konserveringsmiddel, der hjælper med at holde produkterne længere.

Så er der syltede grønne tomater klar til min svigermor, min svigerinde eller min kollega Hanne.

____________________

Ingredienser

Ca. 1 kg. grønne tomater

3 dl. eddike

3 dl. vand

600 g. sukker

2 vaniljestænger

2 kanelstænger

____________________

Kom eddike, sukker og vand op i en gryde.

Flæk vaniljestængerne på langs og kom dem og kanelstængerne op i gryden. Lad det hele komme i kog.

Halver tomaterne, eller prik dem med en kødnål.

Når sukkeret i gryden er opløst, kommer du tomaterne op i gryden og lader dem koge med i 5-10 minutter. De skal ikke udkoges, bare lige blive bløde.

Fisk tomaterne op med en hulske og kom dem på atamon-skyllede glas.

Kom lidt atamon i lagen og hæld den derefter over tomaterne.

Luk tæt og stil dem mørkt og køligt i 1-2 uger, før de er klar til servering.