Æblesaft

Æblesaft

Jeg elsker, når jeg kan lave saft til mit eget vinterlager herhjemme. Og æblesaft er noget af det, jeg virkelig nyder at få et glas af, hver morgen til min morgenmad vinteren igennem.

Det første år her på gården, havde vi masser af æbler, da der stod nogle store flotte gamle æbletræer i den gamle hundegård. Men da jeg havde planer om en stor flot køkkenhave i den gamle hundegård, måtte træerne jo desværre væk. Et par stykker måtte lade livet, men to flyttede vi over på vores mark, i håb om at de vil kunne klare sig og komme igen. De er stadig i live, men de har ikke givet æbler siden vi flyttede dem. Jeg håber stadig.

Det betød, at jeg sidste år ikke selv havde æbler herhjemme, men heldigvis har min gode veninde Marlene og hendes mand købt et hus med et absolut fantastisk æbletræ. Det giver langt flere æbler, end de kan nå at spise, så både sidste år og i år har jeg hentet adskillige kilo æbler hos Marlene.

Og så har jeg jo min fantastiske tuttifrutti som jeg fandt til 75 kr. i en genbrugsbutik. Ja tak, til den pris, så skulle den hjem og bo hos mig.

Jeg starter med at skære mine æbler i mindre dele, på den måde kan der være flere i topgryden og saften kommer hurtigere ud. Efterhånden som æblerne falder sammen i topgryden, kan jeg tilføje flere undervejs.

Vi fandt den her tuttifrutti i en genbrugsbutik til 75 kr. og jeg elsker den. Der er vand i nederste gryde, frugt i øverste gryde og i midten tapper jeg saften af.

Når jeg har samlet 2 liter saft, kommer jeg det i en gryde og sætter det i kog.

Jeg tilføjer ca. 100 g. sukker pr. liter, så altså 200 g. i dette tilfælde. Men smag dig frem.

Mine flasker er blevet vasket og skyllet i atamon.

Når sukkeret er helt opløst og saften er kogt op, kan du tage gryden af kog.

Tilføj atamon efter anvisning på flasken, atamon er et konserveringsmiddel, der hjælper med at vores saft kan holde sig længere.

Når jeg hælder saften på flasker, sørger jeg for at fylde dem næsten helt op. Og så lukker jeg dem med det samme.

Når de køler af, trækker saften sig sammen og flaskerne bliver dermed forseglet fuldstændig. Når jeg tager hul på en flaske saft, stiller jeg den på køl, hvis ikke jeg får brugt det hele med det samme. Tynd saften op med vand, smag dig frem til, hvor meget saft til vand, du skal bruge. Husk at sætte dato på dine flasker, så du kan holde øje med, om de snart skal drikkes.

____________________

Ingredienser:

Æbler og mange af dem

Sukker

Atamon

____________________

Skær dine æbler i mindre stykker og kom dem i topgryden på din tuttifrutti. Du skal ikke tænke på at skrælle dem eller fjerne kernehuse, bare skær dem og smid dem i gryden.

Kom vand i nederste gryde og sæt det i kog.

Tap saften undervejs.

Hver gang du har 2 liter, kommer du det i en gryde og koger det op med ca. 200 g. sukker.

Når sukkeret er helt opløst, tager du gryden af varmen, tilføjer atamon og hælde den varme saft på flasker.

Luk flaskerne og lad det køle af. Efterhånden som saften køler, vil den trække sig sammen og der vil blive dannet vakuum i flaskerne, så de lukker helt tæt.