Forberedelse: 10 minutter + køletid

Tilberedning: 6-8 minutter

Nok til: mange brunkager


Ingredienser:

  • 200 g. blødt smør
  • 200 g. sukker
  • 1 dl. mørk sirup
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 2 tsk. stødt nelliker
  • 3 tsk. kanel
  • 1 tsk. natron
  • 100 g. hakkede mandler
  • 350-375 g. mel

Sådan gør du:

  • Hvis du har dine mandler klar, smuttede og hakkede, så er det bare at gå i gang
  • Start med at røre smør, sirup og sukker sammen
  • Tilføj natron, ingefær, nelliker og kanel og rør sammen igen
  • Tilføj de hakkede mandler, rør sammen og til sidst melet. Hold lidt igen på melet
  • Vend dejen ud på bordet og saml den pænt, tilføj evt. det sidste mel, hvis du synes det er nødvendigt
  • Del dejen og rul den i pølser i film. Læg pølserne på køl 1-2 timer
  • Fru Hüttemeier siger, at du kan lade dem ligge i køleskabet i op til 8 dage og så bare hurtigt tage en pølse ud, skære, bage og så er der friskbagte brunkager. Det er nu smart
  • Tag en pølse ud af gangen fra køleskabet, skær den i tynde skiver og læg dem på bageplader
  • Bag pladen midt i ovnen ved 200 grader i 6-8 minutter. Husk at holde øje med dem
  • Lad dem køle helt af, inden de kommes i en kagedåse

Det er jo snart juletid og selvom jeg på ingen måde er klar i år, så kommer julen jo nok alligevel. I morgen er det første søndag i advent og på nuværende tidspunkt plejer jeg at være færdig eller næsten færdig med julegaverne, julebageriet, konfekten og pynten. I år har jeg lige netop nået at pynte lidt op i dag i al hast, fordi min storebror (der ELSKER jul) pludselig annoncerede sin ankomst til en kop kaffe. Alt andet mangler jeg endnu.

Men jeg er så småt begyndt på julesmåkagerne. En opskrift ad gangen og når de så er ved at være spist, så tager jeg den næste. Længe har jeg været på jagt efter den helt rigtige brunkage opskrift, men selv i mine gode gamle kogebøger, har jeg ikke fundet den helt rigtige endnu.

Så skete der det, at en af mine veninder taggede sin mor i en video på Facebook af Kirsten Hüttemeier, der laver brunkager. Nu har jeg jo forsøgt med Frk. Jensens opskrift og Amo’s opskrift og alle mulige andre, så hvorfor ikke Fru Hüttemeier. Og HALLELUJAH, min jagt på den rigtige brunkage er overstået. Her er den! Den helt rigtige!
Jeg bagte en dobbelt portion i tirsdags og jeg har ca. 10 småkager tilbage i en lille dåse. Og jeg bager hellere end gerne en dobbelt portion igen.

Jeg så videoen af Fru Hüttemeier, jeg skrev ned præcist hvor meget hun brugte af det hele, lige indtil Fru Hüttemeier selv mistede overblikket, da det kom til melet og mandlerne. Så det måtte jeg google mig til. Og selvom jeg googlede på Kirsten Hüttemeiers brunkager, så var det altså ikke helt præcist den rigtige opskrift, Google fandt til mig, i hvert fald ikke i forhold til krydderierne.

Vi starter med deltagerne i dagens bagedyst. Der skal bruges sukker, mel, smør, natron, mandler, sirup, kanel, ingefær og nelliker.

Hvis ikke du har købt smuttede mandler, så starter vi lige med at hælde kogende vand over mandlerne og lade dem stå og trække i fem minutter. Godt nok hakker Fru Hüttemeier dem med skal og det hele, men det gør jeg altså ikke.

Smut mandlerne og tør dem grundigt.

Jeg kom mine i min lille minihakker fra Tupperware. Den hakkede dem lige nøjagtig så fint, som jeg ønskede det på nogle få træk i snoren.

I min store røre skål startede jeg med sukker, blødt smør og mørk sirup. Og smørret skal være helt blødt.

Det blev rørt godt sammen og så tilføjede jeg natron.

Derefter kom der stødt ingefær i. Fru Hüttemeier er ikke meget for ingefær, så vi nøjes med 1 tsk.

Så skal der 2 tsk. stødt nelliker i.

Og vi slutter af med 3 tsk. kanel. Det kan lyde af meget, men nu stoler vi på Fru Hüttemeier og gør som hun siger. Vi vil ikke fortryde det

Det hele blev rørt godt sammen inden jeg tilføjede de hakkede mandler. Fru Hüttemeier kom dem godt nok først i efter melet, men det var vist mest fordi hun glemte dem.

Og sidst men ikke mindst rører vi melet i. Kom ikke det hele i på én gang, hold lidt tilbage, indtil du ved om dejen er fin nok.

Så er vores dej samlet. Fru Hüttemeier kalder den for en venlig og god dej. Og det må man sige den er.

Jeg delte min dej i fire (på ingen måde ens) stykker og rullede dem runde og faste i film. Så skal de på køl en time eller to, du kan jo eventuelt se en julefilm imens. Må jeg foreslå Scrooged med Bill Murray?
Fru Hüttemeier oplyste, at du kan lade dejen ligge i køleskabet i op til 8 dage. På den måde kan du hurtigt tage en pølse ud, skære den i skiver, bage den og servere friskbagte småkager for uventede gæster.

Tag en rulle ud og skær skiver så tyndt som du kan. Mine blev et sted mellem 1 og 2 mm og på ingen måde ens i tykkelsen. Det er charmen ved dem.

På en bageplade med dem, husk bagepapir, og sæt dem så i ovnen på midterste række i 6-8 minutter ved 200 grader.

Se, så fine, næste helt pæne runde og super nemme. Mens den ene plade er i ovnen, bliver næste plade gjort klar.

De er lidt bløde, når de kommer ud, men de bliver gode sprøde, når de køler af. Når de er helt kølet ned, kommer du dem i en kagedåse, lukker den tæt og tager den med på arbejde til dine kolleger. Eller tager den med til træning til de andre på holdet. Men husk at lade en dåse eller to stå derhjemme også. Jeg fik en dejlig stor dåse og to mindre dåser fyldt med brunkager ud af en dobbelt portion. Det var som sagt i tirsdags, nu har vi lørdag og der er ca. 10 tilbage.