Forberedelse: 30 minutter + kogetid til fonden

Tilberedning: 25 minutter

Nok til: 4 personer


Ingredienser:

Til fonden

  • Andeskrog og indmad
  • 1 stort løg
  • 2 gulerødder
  • 5 stængler bladselleri
  • 3 fed hvidløg
  • 1 stort bundt frisk persille
  • 2 laurbærblade
  • 5 hele peberkorn
  • Groft salt
  • 2 stjerneanis
  • En stump frisk ingefær
  • 4 l. vand

Til suppen

  • Andefonden – halvdelen
  • Andekød – f.eks. brystkøddet i tern
  • ½ knoldselleri, små tern
  • 2 gulerødder, små tern
  • 1 løg, små tern
  • 1 porre, tynde strimler
  • 2-3 store håndfulde spinat eller hakket grønkål
  • ¼ – ½ dl. soyasauce
  • 1 citron
  • Olivenolie
  • 2 brikke nudler

Sådan gør du:

Vi starter med fonden.

  • Vask dine grøntsager, men undlad at skrælle og pille dem
  • Dump skroget og indmaden i en stor gryde
  • Tilføj salt, peberkorn, stjerneanis, laurbærblade, hvidløg og ingefær
  • Skær enderne af gulerødderne, skær dem i store stykker og dump dem ned i gryden
  • Skær løget i kvarte og smid det ned i gryden med skræl og det hele
  • Skær bladsellerien i store stykker og ned i gryden med det
  • Til sidst tilføjer du persillen og vandet
  • Lad det hele simre i 3-5 timer
  • Si fonden og del den op i to. Den ene kan fryses, den anden bruger du nu

Så går vi i gang med suppen.

  • Start med at varme olivenolien op i en stor gryde
  • Kom løg, porre, knoldselleri og gulerødder derned og lad det stege i fem minutter
  • Tilføj så fonden, soyasaucen (smag til lidt ad gangen), saften af en citron og andekødet og lad det simre i ca. 15 minutter til grøntsagerne er møre
  • Tilføj så spinaten (eller grønkålen) og nudlerne og lad det simre til nudlerne er klar
  • Så er der serveret

Så skal der laves suppe og det her har jeg set frem til. Vi har nu flere gange kogt suppe på nogle af vores høns, når de har været for gamle. En god suppe på hønen og kødet er blevet brugt i tarteletter bagefter. Faktisk har jeg adskillige bøtter med hønsefond i fryseren, man ved aldrig, hvornår man kan få brug for det til en chicken pot pie eller hønsekødssuppe.
Men i dag skal vi arbejde med and. Når Claus og jeg får and, er der jo en hel del til overs, vi to mennesker kan ikke (bør ikke) spise en hel and selv. Så vi skal have fundet ud af, hvad vi kan bruge resterne til. Vi har før lavet duck pot pie og i dag skal vi lave duck noodle soup.

Først tilbereder du en hel and, ligesom du ville gøre til juleaften. Du spiser lår og vinger med kartofler, brune kartofler, sovs og rødkål og resten sætter du så i køleskabet til i morgen.

Inden vi går i gang med suppen, sørger du for at pille alt det resterende kød af skroget. Kødet stiller du til side.

Først til selve andefonden. Du skal bruge skroget og indmaden, et stort bundt persille, løg, gulerødder, bladselleri, hvidløg, en stump ingefær, laurbærblade, stjerneanis, salt og peberkorn.

Jeg har det lidt anstrengt med de der stjerneanis, men der skal kun bruges to. Og jeg tænkte, at jeg jo altid kan fiske dem op, hvis jeg føler behov for det.

Find en stor gryde frem og smid skrog og indmad derned.

Tilføj laurbærbladene, peberkornene, stjerneanis, hvidløg og ingefær. Og drys med groft salt.

Skær enderne af gulerødderne, vask dem grundigt, men lad være med at skrælle dem. Bare skær dem i store stykker og smid dem ned i gryden.

Det samme med løget, vask det grundigt for jord og skær det i kvarte.

Ned i gryden med løget og store stave af bladselleri.

Til sidst dumper du et stort bundt persille i suppen sammen med 4 liter vand.

Læg låg på og lad det simre i minimum 3 timer. Jeg satte mit over ved middagstid og lod det stå og simre til omkring kl. 17. Og undervejs fjernede jeg den ene stjerneanis, jeg syntes det begyndte at dufte for meget af lakrids.

Når vi er klar til at samle suppen, skal vi have flg. gjort klart: Frisk spinat eller grønkål, soyasauce, olivenolie, andekød, nudler, citron, porrer, løg, gulerødder og knoldselleri.

Jeg nyder i den grad, at vi kan bruge vores egne grøntsager, knoldsellerien hentede jeg ind fra køkkenhaven i dag, gulerødderne ligger på lager i sand. Begge dele blev skåret i små tern, så tilberedes de hurtigere og jeg kan bedst lide små tern i supper.

Porrer og løg blev også skåret fint. I mit hoved skal suppegrøntsager se ud på en bestemt måde, jeg tænker det er fordi, det er det jeg er vokset op med.

Andekødet havde jeg også skåret ud i tern, så godt som det nu kunne skæres ud.

Fonden blev siet over i to store skåle. Den ene blev brugt til suppen i aften, den anden kom på frys, hvor jeg har en rest andekød liggende i forvejen. Så er der suppe igen senere på vinteren.

Den store gryde blev vaske af, og så gik vi i gang med suppen. Først olivenolie.

Så kom knoldselleri, gulerødder, løg og porrer i gryden og begyndte at blive stegt møre.

Det her dufter FANTASTISK! Jeg elsker duften af selleri og gulerødder på denne måde.

Fonden fra den ene skål blev hældt op i gryden.

Vi tilføjede ½ dl. soyasauce, men vil nok anbefale at du starter med ¼ og så smager dig frem.

Husk også saften fra 1 citron.

Og andekødet. Det er vigtigt.

Så lader vi det lige simre i et kvarters tid, så grøntsagerne bliver helt møre.

Ca. 5 minutter før servering tilføjer du to store håndfulde frisk spinat, eller hakket grønkål samt to brikke nudler.

Lad det simre med til nudlerne er tilberedt.

Og så er der suppe. Duck noodle soup fyldt med saft og kraft og smag. Jeg glæder mig allerede til næste gang. Og så elsker jeg at sige duck noodle soup, for hver gang jeg siger det, så kører der en scene fra Looney Tunes inde i mit hoved. I kender den godt, den med Elmer Fjot på jagt, hvor Snurre Snup og Daffy Duck står og råber ”Duck season, rabbit season, duck season, rabbit season” og stakkels Elmer Fjot er forvirret og Snurre Snup snyder Daffy Duck og får ham skudt flere gange, så næbet vender forkert. Og så griner jeg lidt for mig selv.

I vil slet ikke vide, hvad der foregår inde i mit hoved nogle gange.

Men altså, suppen her, godkendt og godkendt, den skal vi snart have igen.