Forberedelse: 15 minutter + hævetid

Tilberedning: 20 minutter

Nok til: ca. 27 boller


Ingredienser:

  • ½ l. varmt vand
  • 2 pakker tørgær
  • 15½ dl. mel (ca.)
  • 1 tsk. salt
  • 1¼ dl. vegetabilsk olie
  • 1¼ dl. sukker
  • 2 æg

Sådan gør du:

  • Start med at opløse gæret i det varme vand
  • Tilføj derefter de første 5 dl. mel, sukkeret og saltet og rør det sammen
  • Tilføj så olie og æg og rør det sammen igen
  • Tilføj melet lidt ad gangen, til dejen samler sig og slipper skålens sider. Tag den eventuelt ud på bordet og ælt den lidt, for at se om den er klar. Det er ikke sikkert, du skal bruge alt melet
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket til den har dobbelt størrelse
  • Slå dejen ned og rul dine boller. Jeg vejer dejen og dividerer den ud, vejer hver klump dej, så jeg ved, at mine boller bliver lige store
  • Sæt dem på en bageplade tildækket og lad dem igen hæve til dobbelt størrelse
  • Bag dem ved 175 grader i ca. 20 minutter. Hold øje med dem
  • De skal lyde hule, når du knipser på bunden af dem

Egentlig ledte jeg efter nye kuvertbrød, da jeg en dag faldt over denne opskrift. Jeg ved ikke, der var bare ligesom noget, der talte til mig i navnet på disse boller. Nu er de så blevet afprøvet og jeg er fan! De er luftige, lækre, de er fri for mælk, hvilket vil sige, at det er en opskrift der kan bruges både når min svigerinde er på besøg og hvis naboen kigger forbi til eftermiddagskaffe. Og så er de ikke mindst, super nemme og hurtige at lave. Jeg havde dem med på vinterferie i uge 7 og de var absolut et hit i familien. De kaldte dem dog for krydderboller, fordi de syntes det passede med smagen.

Vi skal bruge varmt vand, mel, salt, olie, sukker, æg og tørgær. Jeg er efterhånden blevet kæmpe fan af tørgær, jeg har endnu ikke lavet en opskrift med tørgær, hvor det er fejlet for mig. Jeg tror nok, at jeg er en tørgær kinda-girl fra nu af.

Vi starter med det varme vand og de to pakker tørgær. Vandet skal være håndvarmt, måske lidt varmere, hvis det skal ned i en kold skål. Lad det stå indtil gæret er opløst.

Tilføj så 5 dl. mel. Vi skal ikke smide alt melet i på én gang, vi starter lige med de første 5 dl.

Så tilføjer vi sukkeret, der hælder du bare det hele i på én gang.

Husk 1 tsk. salt.

Og så sætter du maskinen i gang. Jeg fik denne røremaskine i 2009 og den har egentlig stået på fjernlageret ovre i malkerummet her på gården, siden vi flyttede herud i 2017. Men så hentede jeg den ind for et par uger siden, jeg kan ikke huske i hvilken anledning, og hold nu op hvor jeg fortryder, at jeg ikke gjorde det for længe siden. Jeg har jo ikke lavet andet end at bage lige siden. Alt er bare nemmere med den her maskine. Jeg var ellers ved at overveje at sælge den, men den har retfærdiggjort sin plads her på gården, så nu bliver den.

Nå videre, når du har rørt tingene sammen, tilføjer du olien, jeg har bare brugt olivenolie, men en hvilken som helst vegetabilsk olie kan gøre det.

Ikke mit mest geniale billede, men der er altså også to æg hernede nu. Det skulle jeg vist have gjort omvendt. Rør det sammen igen.

Og så tilføjer vi stille og roligt resten af melet, indtil dejen er samlet og slipper siderne i skålen. Det er ikke sikkert du skal bruge det hele.

Jeg tog lige hurtigt min dej ud på bordet til sidst, æltede den igennem og mærkede efter, om den havde brug for det sidste mel. Det tænkte jeg ikke den havde, så den blev sat til at hæve.

Den skulle egentlig blot hæve til dobbelt størrelse, men jeg havde besøg af min nevø og niece og vi var lige i gang med noget, så jeg glemte at holde øje med dejen. Det gjorde nu ikke noget.

Jeg slog dejen ned, vejede den op og sørgede for at dele den op i 27 kugler af 65 gram dej hver. Jeg kan bedst lide at opveje min dej til boller, ellers får jeg alt for uens størrelser og så bager de ikke jævnt.

Lille hemmelighed, i mine unge dage hjalp jeg til, ”orange” du ved (blink blink), i et pizzaria, og der lærte jeg at rulle dej til absolut perfekte kugler. Vi sætter bollerne til at efterhæve til de er dobbelt størrelse.

Denne gang holdt jeg øje med dem og bestemte mig for, at nu var de klar til at komme i ovnen. Så ind i ovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter. Opskriften siger oprindeligt 30 minutter, men så bliver de altså for mørke for min smag.

Se lige mine flotte, perfekte hillbilly rolls. Jeg er meget tilfreds med dem.

Og jeg kan love, de smager fantastisk med tandsmør og et stort glas mælk til. Eller en god ost på. Og hvis man er til den slags, så tænker jeg da også, at man (gys) kan putte rosiner i (bvadr).