Frittata

Frittata

Vi har fået os et lille luksusproblem her på gården. Vores høns lægger for mange æg. Jeg henter mellem 10 og 15 æg om dagen, et par gange har vi været helt oppe på 17 æg. Og så mange æg spiser vi altså ikke.

Lille pjuskemor, vores perlehøne, og hendes 3 kyllinger lægger ganske små æg, dem får hundene på deres aftensmad, til stor glæde. Men det betyder stadig, at vi står med en frygtelig masse æg. Planen var egentlig, at jeg skulle sælge æg til mine søde kolleger på kontoret, men da vi alle er sendt hjem, så står jeg nu med 70-100 æg om ugen. Heldigvis har vores nabo været en god aftager det sidste stykke tid, hendes tæve har ventet hvalpe og har været svær at få til at spise, men hårdkogte æg har hun guffet i sig med fornøjelse. Så alle de æg de har kunnet bruge, er blevet sendt den vej.

Og derudover er jeg gået i gang med at finde opskrifter med masser af æg. Hver gang jeg finder en kage, hvor der skal bruges æg, så skal den afprøves, du ved, så vi kan få brugt nogle æg, naturligvis.
Men derudover er der jo også masser af morgenmadsopskrifter, hvor der skal bruges godt med æg. Så sidst vi skulle slagte høns, lavede jeg denne frittata til morgenmad til os. For der skulle bruges 10 æg!

Jeg vil påstå, at du uden problemer kan lave denne frittata til frokost eller aftensmad, evt. serveret med en lækker salat.

Du skal bruge 10 æg, mælk, revet cheddar, broccoli, rød peberfrugt, løg, hvidløg, bacon i skiver, paprika, salt og peber og lidt margarine. Jeg ved godt der er en pakke skinkestrimler på billedet, se lige bort fra den, den hører til en anden opskrift, der desværre ikke blev god, så den får I ikke. På den anden side, hvis du vil have lidt mere kød i retten ud over bacontern, så smid dem endelig i.

Slå alle æggene ud i en skål.

Og tilføj så mælken.

Kom ½ tsk. paprika ned til æggene. Og rør det så godt sammen. Husk også godt med salt og peber.

Til sidst kommer du osten i og rører det sammen igen. Sæt så skålen til side.

På en pande med lidt margarine begynder du at stege bacon, løg og hvidløg. Baconskiverne skærer du i små stykker. Bacontern havde også været en glimrende løsning her, men det tænkte jeg først på bagefter. Brug for resten en pande, der må gå i ovnen.

Når løg og bacon har stegt i 5 minutter, kommer du broccoli og rød peber på panden. Min broccoli har to farver, fordi jeg både bruger rå broccoli og en rest kogt broccoli fra dagen forinden. Ingen grund til madspild her.
Læg låg på og lad det stege ved medium varme i 5 minutter.

Sådan så mit komfur ud denne morgen. En lille pande med morgenmad, en stor gryde med vand, der skal i kog. Den store gryde bruges til de haner, der skal slagtes denne morgen, vi dypper hanerne deri, så vi kan plukke dem nemt. Jeg skal have mig et større komfur.

Nå, videre med morgenmaden. Når grøntsagerne har steget i fem minutter, hælder du æggeblandingen over dem og lader den stå i 5 minutter til kanterne er begyndt at sætte sig. Derefter sætter du den i ovnen ved 220 grader i 10 minutter.

Og så er der morgenmad. Frittata med grøntsager, bacon og ost.

Det mættede helt fantastisk. Server med lidt frisk frugt og måske stegte brunch pølser. Eller til frokost eller aften med en lækker salat til. Jeg vil påstå, at frittata kan spise både morgen, middag og aften.

____________________

Forberedelse: 10 minutter

Tilberedning: 25 minutter

Nok til: 8 personer

____________________

Ingredienser:

10 æg

1½ dl. løg i tern

1 pk. bacon, skiver eller tern

1 tsk. presset hvidløg

10 dl. grøntsager efter eget valg, jeg brugte broccoli og rød peberfrugt

½ dl. mælk

½ tsk. paprika

2½ dl. revet cheddar

Salt og peber

____________________

Start med at røre æg, mælk, paprika og ost sammen. Stil skålen til side.

Skær dine grøntsager i små mundrette stykker, peberfrugt i tern, broccoli i små buketter osv.

Start med at komme lidt margarine på din pande og lad det blive godt varmt.

Kom løg, hvidløg og bacon på panden. Bruger du bacon i skiver, skal de skæres i mindre stykker. Lad det stege 5 minutter.

Kom grøntsagerne på panden sammen med løg og bacon, læg låg på og lad det stege i 5 minutter.

Tag låget af og hæld æggene over. Lad det stå på blusset i 5 minutter, til æggene begynder at sætte sig i kanten.

Sæt derefter panden i ovnen ved 220 grader i 10 minutter.

Server som den er, server med brunchpølser og frisk frugt, eller brug den til frokost eller aften med en frisk salat til.