Mulligatawny suppe

Mulligatawny suppe

Vi sidder ofte om søndagen og planlægger den kommende uges madplan. Det giver os et godt overblik over, hvad der skal købes ind, og hvilke dage vi har god tid til madlavning og hvilke dage, det gerne må gå lidt stærkt.

Vi sad i denne uge og snakkede om kyllingesuppe af en art, vi skulle slagte høns den kommende weekend og koger gerne suppe på den ældste høne, vi slagter. Når vi har kogt suppe på en ældre høne, så er der stadig god, mør kød til overs, som vi gerne bruger til f.eks. høns i asparges, chicken pot pie eller mexicansk kyllingesuppe. Men vi havde lyst til at afprøve noget andet, og Claus nævnte, at han godt kunne tænke sig hans mors karry-kylling suppe. Så jeg måtte jo have fat i hende og spørge efter en opskrift.

Hun fandt en kogebog frem fra 1984 og fandt opskriften frem på mulligatawny suppe. Jeg var solgt med det samme, den suppe har jeg set blive serveret for en ældre dame på tv hver eneste nytårsaften siden jeg var helt lille og jeg har altid undret mig over, hvad mulligatawny suppe er.

Vi har tilpasset opskriften en anelse, så den passede bedre til vores tidsplan og slagteplan.

Vi skal bruge en kylling. Vi valgte at bruge de sidste rester af den kogte kylling, samt to kyllingefilet. Derudover skal du bruge olivenolie, 3 løg skåret i skiver, 1 fed finthakket hvidløg, 1½ spsk. karry, ris, 1½ liter kyllingefond, knust chili, stødt ingefær, stødt koriander, stødt spidskommen, hele nelliker og lidt citronsaft. Og salt og peber.

Jeg er nødt til lige at vise min mands genialitet. Vi har et ældre køkken med meget lavthængende overskabe, hvilket betyder, at jeg ikke kan se toppen af mine kværne og derfor aldrig ved, hvilken kværn der er salt og hvilken, der er peber. Og når man ikke kan se det, betyder det at man 9 ud af 10 gange tager den forkerte kværn. Naturligvis.

Men min mand har drejet to fine underskåle til mine kværne. En mørk til peber og en lys til salt. Nu er jeg aldrig i tvivl mere og samtidig slipper jeg for salt og peber på køkkenbordet. Genialt!

Vi startede med at stege kyllingefileterne på en pande, for lige at give dem stegeskorpe. De blev ikke gennemstegte.

Vi samlede herefter alt kødet i en skål og satte det til side. Her er som sagt både de to kyllingefilet og resterne af kødet fra suppehønen, vi kogte dagen før. Du kan også bruge 3-4 kyllingefilet, hvis ikke du har rester.

Find en stor gryde frem, kom olivenolie i gryden og begynd at stege løg og hvidløg.

Når løgene begynder at blive bløde, tilføjer du karryen og vender det godt rundt med løgene.

Kom kyllingefonden op i gryden og lad det varme godt op.

Kom alt kyllingekødet op i gryden og lad det komme i kog.

Find en tør pande frem og varm den op. Tag alle de resterende krydderier, den knuste chili, stødt ingefær, stødt koriander, stødt spidskommen og hele nelliker på panden og varm krydderierne godt op.

Kom krydderierne op i suppen og lad den koge til kødet er mørt, ca- 1-1½ time.

Når kødet er mørt, tager du fileterne op og skærer det i tern.

Kom kødet tilbage i suppen og varm suppen godt igennem. Samtidig koger du risene i en anden gryde. Husk at smage suppen til med salt, peber og lidt citronsaft.

Server suppen i dybe tallerkner med ris.

Så er der mulligatawny suppe a’la 90 års fødselsdagen. Det var absolut fantastisk og en suppe, der bliver en fast del af menuen hen over vinteren. Krydderierne og karryen giver en god varme helt ned i tæerne og så mætter den helt fantastisk.

____________________

Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: 1½ timer

Nok til: 4 personer

____________________

Ingredienser:

2 kyllingefilet og rester fra en suppehøne eller 3-4 hele kyllingefilet

Olivenolie

3 løg skåret i skiver

1 fed finthakket hvidløg

1½ spsk. karry

1 pose ris

1½ liter kyllingefond

½ tsk. knust chili

½ tsk. stødt ingefær

½ tsk. stødt koriander

1 knsp. stødt spidskommen

3 hele nelliker

Lidt citronsaft

Salt og peber

____________________

Start med at stege kyllingefileterne let, så de får en stegeskorpe. Sæt dem til side.

Varm olien op i en stor gryde og start med at svitse løg og hvidløg.

Når løgene er bløde, tilføjer du karryen og vender det godt sammen.

Tilføj kyllingefonden og kødet og lad det komme i kog.

På en tør, varm pande svitser du krydderierne (chili, ingefær, koriander, spidskommen, nelliker).

Kom krydderierne i suppen og lad suppen koge i 1-1½ time til kødet er mørt.

Tag kyllingen op og skær det i tern.

Kom kødet tilbage i suppen og smag til med citronsaft, salt og peber og lad det hele varme godt igennem.

Kog samtidig risene, så de er klar til servering.

Server suppen med en stor skefuld ris i hver portion.