Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: 40 minutter

Nok til: 4 personer


Ingredienser:

Fyld

  • 6 æbler
  • ½ dl. mel
  • 1½ dl. sukker
  • 1¾ dl. brun farin
  • 1½ tsk. kanel

Topping

  • ½ dl. mel
  • 1 tsk. kanel
  • ½ tsk. muskatnød
  • ½ dl. sukker
  • ½ dl. brun farin
  • 60 g. smør
  • 1¾ dl. havregryn

Sådan gør du:

  • Skræl dine æbler og skær dem i tynde både
  • Vend æblerne med mel, sukker, brun farin og kanel og sørg for at de er totalt dækket. Hæld dem derefter op i et ildfast fad og stil dem til side
  • I en foodprocessor blander du mel, sukker, brun farin, kanel, muskatnød, smør og havregryn. Puls et par gange til smørret er findelt med de øvrige ingredienser
  • Fordel toppingen ud over æblerne og sørg for at æblerne er helt dækket
  • Kom fadet i ovnen ved 175 grader i 40 minutter
  • Lad crumblen stå i fem minutter og server den så med en stor kugle vaniljeis

For fem år siden satte vi fire æbletræer i vores have. En døde, men de tre andre er endelig kommet så langt, at de nu giver os godt med æbler hvert år. Og vi er nu kommet til den tid på året, hvor vi ved, at vi altid skal have vaniljeis i fryseren, for man ved jo aldrig, om vi pludselig får lyst til æble crumble.

Jeg indrømmer, det er lidt luksus at kunne gå ud i haven og hente en stak æbler og en time senere er der lun æble crumble og hele huset dufter af efterår og hygge. Ja, hygge kan godt være en duft. Og bare at sidde her og skrive om æble crumble og duften giver mig lyst til at gå i haven og hente 6 æbler.

Det er en super nem opskrift og vi to herhjemme kan hurtigt banke en crumble sammen. Den ene gør æblerne klar mens den anden gør toppingen klar. Teamwork makes the dream work.

Se lige et flot æble på vores ene æbletræ. Tænk sig, at man kan være stolt at et æble.

Til fyldet skal vi bruge sukker, mel, kanel, brun farin og æbler.

Til toppingen skal vi bruge mel, sukker, brun farin, smør, kanel, muskatnød og havregryn.

Skræl æblerne. Nemt nok. Jeg plejer at lægge dem i en skål koldt vand mens jeg skræller de næste, så vi undgår brune pletter. Hvilket i bund og grund er skide ligegyldigt, for om 20 minutter står de i ovnen og bliver brune uanset hvad.

Æblerne skrælles, kernehus fjernes og så skæres de i tynde både.

Æblerne placeres i en skål og skal nu vendes i herlighederne. Først brun farin.

Så lidt almindeligt sukker.

Vi tilføjer melet.

Og sidst men ikke mindst kanel. Kanel og æble er bare en efterårskombo, man ikke kommer udenom.

Vend det hele godt rundt indtil alle æbler er dækket.

Se lige hvor godt det ser ud allerede. Hvis jeg nu undlod melet, kunne jeg så smide dem i dehydrateren sådan her? Det må jeg prøve en dag.

Kom æblerne op i et fad og stil det til side.

Find din foodprocessor frem og gør klar til toppingen. I med melet.

Godt med kanel også. Du kan jo altid tilføje eller fjerne, hvis du synes, prøv dig frem.

En skvis muskatnød.

Så vores hvide sukker.

Og vores brune sukker, eller farin, som vi kalder det.

Smørret plejer vi lige at skære i lidt mindre tern, inden det kommer i. Det gør processen nemmere og hurtigere.

Og til sidst vores havregryn. Æbler og havregryn, det er jo nærmest sundt. Sådan da.

Puls nogle omgange i foodprocessoren indtil det hele er godt blandet, men helst inden smørret bliver for blødt og klumpet.

Dæk æblerne godt med toppingen. Sørg for at der er så få huller som muligt, vi skal sikre at æblesaften bliver under låget.

Efter 40 minutter ved 175 grader i ovnen, kan vi se en karamelagtig substans boble op rundt i kanten. Så ved vi, at det er helt rigtigt. Men lad den lige stå i fem minutter, så du ikke skolder ganen.

En stor skefuld æble crumble (eller 2) og en stor klat vaniljeis på toppen.

Er I klar over, hvor stor viljestyrke det tog at nå at tage 2 billeder, inden jeg smed kameraet fra mig og kastede mig over den portion her! Vi kan stærkt anbefale æble crumble, det er en af sensommer/efterårs glæderne her i huset.