Forberedelse: 5 minutter

Tilberedning: 35 minutter

Nok til: 16 stk.


Ingredienser:

  • 2½ dl. mel
  • 2½ dl. havregryn
  • 1¼ dl. brun farin
  • 115 g. smør
  • ¼ tsk. natron
  • ¼ tsk. salt
  • Hindbær- eller brombærmarmelade

Sådan gør du:

  • Kom mel, havregryn, brun farin, salt, natron og smør op i en foodprocessor og puls et par gange, til smørret er findelt og det samler sig i grove krummer
  • Tag 5 dl. af blandingen og kom ned i bunden af en form på 18×18 cm. I hvert fald ikke større
  • Pres krummerne sammen til en fast bund
  • Fordel nogle store skefulde marmelade ud over og smør det forsigtigt ud i et halvtykt lag
  • Fordel resten af krummerne ud over marmeladen uden at presse det sammen
  • Sæt det i ovnen ved 175 grader i 35 minutter
  • Lad den køle komplet, inden du tager den ud af formen og skærer den i 16 små barer

Det her er den nemmeste kage i verden og den smager fantastisk. Den tager bogstaveligt talt kun 5 minutter at klaske sammen. Medmindre du tager den lange vej, som vi gjorde og starter med at købe en gård, planter nogle hindbærbuske, venter et år, høster en masse hindbær, klipper buskene ned, lader dem gro op igen næste år og høster dobbelt så mange hindbær og pludselig står med en frygtelig masse hindbærmarmelade, du ikke ved, hvad du skal bruge til. Hvis du tager den vej, så tager det lidt længere tid, at lave den her kage.

Jeg lavede den første gang til kaffemik med naboerne og vi har lavet den et par gange siden da. Det er igen sådan en kage, som er perfekt, når du kl. otte om aftenen kommer i tanke om, at du har lyst til kage.

I dag har jeg lavet den igen, både i en hindbær og en brombær udgave. Min mand går til bueskydning for veteraner i Skive hver tirsdag og i dag er flagdag, hvor vi anerkender og fejrer Danmarks veteraner. Så i dag skal de have kage i Skive og anerkendes for at de har kæmpet for Danmark, de skal mindes dem, der ikke kom hjem eller som kom skadet hjem og de skal fortæller røverhistorier og grine sammen.

Du skal bruge mel, havregryn, brun farin, lidt salt og lidt natron, smør og hindbær- eller brombærmarmelade.

Start med at komme mel, havregryn, brun farin, lidt salt og lidt natron og smør op i din foodprocessor og hak det nogle omgange til du får en bunke store krummer.

Tag din form på maks. 18 x 18 cm. Jeg synes det fungerer bedst, med to stykker bagepapir lagt i kryds og som hænger ud over formen. På den måde er det bare lige at løfte kagen op, når den er kølet af.

Kom 5 dl. af dejkrummerne ned i formen og pres det godt ned.

Fordel nogle store skefulde marmelade ud over de pressede krummer. Lad være med at klatte alt marmeladen på et sted og tro, at du kan smøre det ud, det kan du ikke. Læg i stedet skefulde rundt omkring og pres dem forsigtigt ud. Her har vi en omgang med hindbærmarmelade.

Og bare fordi vi kan, lavede jeg også en med brombærmarmelade.

Drys resten af krummerne ud over marmeladen, men pres det ikke sammen. Kom i stedet kagen i ovnen ved 175 grader i 35 minutter.

Når kagen er færdig og kølet af, er det lige at løfte den op i bagepapirflapperne og sætte den på et skærebræt.

Jeg skærer altid kagen ud i 16 små brikker. Og personligt synes jeg altså, at den her kage bør kunne gå som morgenmad. Der er havregryn, der er sukker, der er mælkeprodukt og der er marmelade. Det er da stort set morgenmad.
Kagen er så ganske nem og simpel at lave, og vi har endnu ikke mødt nogen, der ikke kan lide den.