Forberedelse: 30 minutter
Tilberedning: 55-65 minutter
Nok til: 6 personer
Ingredienser:
- 6 ferskner
- ½ citron, skal og saft
- 2 spsk. ahornsirup
- 2½ dl. mel
- 1¼ dl. sukker
- 1¼ dl. lys muscovadosukker
- ½ tsk. kanel
- ¼ tsk. salt
- ¼ tsk. muskatnød
- 100 g. koldt smør
Sådan gør du:
- Skræl fersknerne og skær dem i både. Læg dem i en skål med skal og saft fra en citron og ahornsiruppen. Vend det sammen og stil fersknerne til side
- I en ny skål blander du mel, sukker, muscovadosukker, kanel, salt, muskatnød og koldt smør. Brug en gaffel eller en pastry cutter til at blande det hele sammen, så det bliver til store krummer. Eller smid det hele i en foodprocessor og giv det et par omgange.
- Kom fersknerne over i et ildfast fad, fordel krummemiksen ud over og dæk fadet til med sølvpapir
- Sæt fadet i ovnen ved 180 grader i 15 minutter, hvorefter du fjerne sølvpapiret og bager videre i 30 minutter. Hvis skorpen ikke er mørkgylden og sprød giver du den yderligere 10 minutter
- Lad den køle en anelse, inden du serverer den lune fersken crisp med kold maple cream
Oh joy, oh happy day,oh yum yum yum yum. Jeg er nu stor fan af alle deserter der ender på crisp. Der findes ikke ord for, hvor helt fantastisk denne opfindelse er, og jeg har endnu ikke mødt en crisp, som jeg ikke kunne lide. Denne crisp blev kun bedre af den maple cream jeg havde lavet til den.
Du skal bruge ferskner, sukker, mel, ahornsirup, smør, salt, citron, kanel og muskatnød. Jeg må indrømme, at jeg næste gang laver den med dåsefersken, for det med at skrælle dem her, var et pokkers bøvl.
Du skal også bruge lys muscovadosukker. Jeg ved ikke hvorfor det ikke nåede med på første billede, jeg tror det prøvede at stikke af.
Skræl de 6 ferskner og skær dem i både. Good luck.
Riv skallen af en økologisk citron ud over ferskenerne (det tog mig lidt tid at finde ud af, at stave det rigtigt). Du skal kun bruge skallen af en halv citron, så du skal kun rive den ene side.
Skær citronen over og pres saften fra den ene halvdel ud over ferskenerne. Den anden halvdel kan du jo gemme til en rejemad.
Kom 2 spsk. ahornsirup ud over ferskenerne (ja nu har jeg lært at stave det, så nu bliver jeg ved at skrive det, bare fordi jeg kan).
Vend det hele sammen og stil ferskenerne til side.
I en ny skål hælder du 2½ dl. mel op.
Kom 1¼ dl. sukker ned i samme skål.
Og hvis du nåede at fange den lyse muscovadosukker, kommer du også 1¼ dl. af det ned i skålen.
Kom så ½ tsk. kanel ned i skålen.
Efterfulgt af ¼ tsk. salt.
Og ¼ tsk. muskatnød. Opskriften sagde ”en smule”, men jeg har jo den her kollega, der ikke kan arbejde i smuler, skvætter og slatter, så derfor valgte jeg at måle op.
Kom 100 g. koldt smør i tern ned i skålen og bland så det hele sammen.
Brug evt. en gaffel eller en pastry cutter til at smadre det hele sammen til en stor krummemiks
Hæld nu dine ferskner ned i et ildfast fad.
Drys krummemiksen ud over og fordel det ud med en gaffel, så det er helt jævnt.
Dæk fadet med sølvpapir og sæt det i ovnen ved 180 grader i 15 minutter. Se hvor fint det ser ud fra denne vinkel.
Efter de 15 minutter tager du sølvpapiret af og bager videre i min. 30 minutter. Hvis ikke overfladen er mørkgylden og sprød fortsætter du med at bage og tjekker for hver 10 minutter. Vores endte med at få 40 minutter før jeg syntes den var gylden og sprød nok.
Den kan virke som om skorpen ikke er helt sprød endnu, men lad den stå i fem minutter og så skal du bare se løjer.
Server en stor skefuld varm fersken crisp med en næsten ligeså stor skefuld kold maple cream og spis løs.