Forberedelse: 30 minutter (+tilberedning af dulce de leche)

Tilberedning: 25 minutter

Nok til: 10 personer


Ingredienser:

  • 1 ds. kondenseret mælk
  • 3½ dl. mel
  • ¾ dl. sukker
  • 1 tsk. bagepulver
  • 2 æg
  • ¾ dl. olivenolie
  • ¾ dl. mælk
  • 1 tsk. vaniljeekstrakt
  • 2 spsk. smør
  • 3 Granny Smith æbler

Sådan gør du:

  • Start med at tage etiketten af den kondenserede mælk, sæt den ned i en gryde og dæk den helt med vand. Lad den koge i 3 timer, tag gryden af varmen og lad dåsen stå i vandet, indtil det er kølet så meget af, at du kan stikke hånden ned i det. Nu har du dulce de leche
  • Bland mel, sukker, bagepulver, æg, olivenolie, mælk og vaniljeekstrakt i en skål og rør det godt sammen. Stil din dej til side
  • Skræl dine æbler og skær dem i tynde både
  • Kom smørret op i en kasserolle sammen med 2½ dl. dulce de leche. Lad de to ting komme i kog og rør det godt sammen. Tag det så af varmen og hæld det op i en springform, der er dækket af bagepapir i bunden
  • Fordel æblerne i karamellen (dulce de lechen) og tryk dem godt ned i det
  • Dæk æblerne med dejen, sørg for der ingen huller er
  • Bag kagen ved 180 grader i 25 minutter
  • Når bunden af formen er kølet så meget ned, at du kan røre ved den, fjerner du springformens kant, lægger en tallerken eller et fad over kagen og vender den rundt. Fjerne springformens bund og bagepapiret og server evt. den lune kage med vaniljeis eller vaniljecreme

Til Thanksgiving 2016 ville jeg afprøve nogle nye opskrifter på tærter, og det her var en af dem. Jeg har godt hørt om dulce de leche, jeg kan på ingen måde udtale det og jeg har været meget skeptisk i forhold til at lave det. Men nu er det prøvet og jeg kan med sikkerhed sige, at det var sidste gang. Jeg har hørt, at mange bruger det som en karamelsauce til is og jeg tror faktisk ikke, det er helt dumt.

Kagen var absolut heller ikke dum, og jeg er fascineret af konceptet upside down kager, dem må jeg lave nogle flere af.

Start med at tage en dåse kondenseret mælk, fjern papiret omkring dåsen, sæt den ned i en gryde og dæk den fuldstændig med vand. Lad den koge i 3 timer, så får den konsistens som Nutella. Jo længere tid den koger, jo tykkere bliver den, lader du den koge i kortere tid, bliver den mere flydende som en karamelsauce. Lad den stå i vandet og køle ned til du kan røre ved den i vandet. Så har du fået dulce de leche. Lader du dåsen være uåbnet, kan det holde sig så længe som der står på dåsen.

Til kagen her skal du bruge en dåse dulce de leche, mælk, sukker, mel, olivenolie, bagepulver, æbler, smør, vaniljeekstrakt og æg.

Kom 3½ dl. mel op i en skål og hæld ¾ dl. sukker ned til det.

Følg efter med 1 tsk. bagepulver.

Slå så to æg ud og kom dem ned i skålen. Som barn lærte jeg i skolen, at slå æg ud i en kop en af gangen, inden jeg kom dem ned i skålen. Hvorfor, det ved jeg ikke, det var vist noget med, at så kunne vi nå at hælde ægget ud, hvis det var dårligt. Jeg gør bare som jeg plejer, andet kan jeg ikke finde ud af.

Kom ¾ dl. olivenolie ned i skålen.

Og samme mængde mælk.

Og til allersidst hælder du 1 tsk. vaniljeekstakt ned i skålen.

Røre, røre, røre og vupti, så har du en meget flydende dej. Den skal være meget flydende, det er helt rigtigt.

Kom 2 spsk. smør ned i en kasserolle og begynd at lade det smelte.

Og åben så din dåse med dulce de leche. Jeg var så vanvittig spændt på dette punkt, jeg havde jo ikke set, om min dulce de leche faktisk fungerede. Måske var det lidt rigeligt modigt, bare at satse på, at det virkede, men det gjorde det jo heldigvis også. Vældig interessant.

Kom 2½ dl. dulce de leche ned i kasserollen til det smeltede smør.

Og lad det så smelte sammen og bliv ved at røre, til det begynder at koge.

Tag en springform frem, læg bagepapir i bunden, inden du lukker ringen om den og hæld så karamelsaucen ned i formen.

Tag dine æble og skær dem i tynde skiver. Jeg brugte mit mandolinjern og ingen fingre kom til skade i processen. Jeg styrer for vildt!

Kom æblerne ned i formen og pres dem ned i karamelsaucen. Du kunne også skære æblerne i lidt større både og lægge dem pænt i et mønster. Det gjorde jeg ikke.

Hæld dejen ud over æblerne i brede striber, så alt er dækket helt til. Og bag så kagen i ca. 25 minutter ved 180 grader.

Så er kagen næsten klar. Lad den nu stå indtil bunden er kølet af, så du kan røre den. Tag ringen af, læg en tallerken ovenpå kagen og vend den rundt.

Så er der dulce de leche upside down æbletærte. Øverst har du nu et lag dulce de leche, efterfulgt af et lag æbler og dernæst en bund af kage. Jeg nåede altså ikke at tage et billede af kagen skåret pænt ud i et stykke og anbragt smukt på en tallerken.