Forberedelse: 20 minutter
Tilberedning: 15-20 minutter
Nok til: 12 personer
Ingredienser:
Bund
- 18 digestive kiks
- 1½ dl. sukker
- 1½ dl. smeltet smør (ca. ½ pakke)
Fyld
- 6 limefrugter
- 1 spsk. skal af limefrugterne
- 1 ¼ dl. limesaft af limefrugterne
- 1 dåse kondenseret mælk
- 2 æggeblommer
Sådan gør du:
- Start med at smelte smørret i en gryde
- Knus de 18 digestive kiks i en foodprocessor, hæld dem i en skål og bland dem sammen med sukker
- Hæld smeltet smør ned i skålen, rør det hele godt rundt og hæld det derefter ned i en højkantet tærteform
- Pres krummerne ned i bunden og op af siderne og bag den i 5 minutter ved 175 grader. Lad bunden køle af
- Riv skallen på de 6 limefrugter, skær dem i halve og pres alt saften ud
- Hæld 2 æggeblommer i din foodprocessor sammen med limesaft. Bland det godt rundt
- Hæld dernæst 1 dåse kondenseret mælk ned i foodprocessoren og pisk det godt sammen, til det begynder at blive tykt. Hvis du ikke bruger en foodprocessor, så sørg for at dække din skål til mens du pisker. Kondenseret mælk sprøjter helt af pommern til
- Bland til sidst 1 spsk. limeskal i blandingen og hæld derefter hele blandingen ned i tærtebunden
- Bag den i 15-20 minutter ved 175 grader
- Server tærten kold med friske jordbær eller jordbærgrød rørt op med lidt husblas
Denne tærte er klart min papdatters favorit. Og faktisk er det en af de få tærter jeg laver, som jeg også selv kan lide. Udgaven du ser her på billederne blev lavet i uge 7 i 2015, hvor vi var på ferie med hele min søskendeflok, deres ægtefæller, børn og min far. Min ene svigerinde fik et voldsomt behov for, at vi skulle have sommerfest. Og intet siger mere sommer, end duften af limesaft og jordbær. Om vinteren laver min mand en jordbærtopping af frosne jordbær, vand, sukker og husblas. Om sommeren ruger jeg friske danske jordbær skåret i små søde tern og en lækker vaniljecreme til.
Jeg lavede to tærter her, derfor den store mængde på billedet. Det her er faktisk en tærte, hvor jeg stort set næsten kun har brug for min foodprocessor. Og en skål, en gryde og et rivejern, men derudover, så laves den næsten kun ved hjælp af min foodprocessor.
Den oprindelige opskrift kommer fra The Pioneer Woman, men jeg syntes den manglede noget i forhold til dansk sommer. Og danske jordbær og vaniljecreme gjorde hele forskellen. Oprindeligt hedder den også en Key Lime Pie, men da jeg ikke kan skaffe Key Limes her i Danmark, så bruger jeg ganske almindelige, spanske limefrugter.
Du skal bruge flg: Sukker, digestive, kondenseret mælk, smør, æggeblommer og limefrugter. Vældig kompliceret liste.
Start med at smide ½ pakke smør i en gryde og lad det smelte. Jeg lavede to tærter her, derfor brugte jeg en hel pakke. Matematik er lige mig.
Smid 18 digestives i en foodprocessor. Jeg havde ikke helt 18, jeg manglede 4, så jeg brugte 8 mariekiks for at veje op for det. Giv dem en god omgang, til de alle er blevet til krummer.
Kom krummerne op i en skål. Og hvis du laver to tærter, så sæt bare næste omgang kiks i gang i foodprocessoren.
Hæld 1½ dl. sukker ned i krummerne og bland det godt sammen.
Tilføj dernæst 1½ dl. smeltet smør og rør det godt sammen.
Alle krummer skal være våde af smør inden vi fortsætter.
Hæld krummerne ned i en højkantet aluform.
Og brug så en decilitermål eller andet lignende til at presse krummerne ned i bunden af tærten og op af siderne. Bag dernæst tærtebunden i ovnen i 5 minutter ved 175 grader. Lad den køle af, inden du fylder den op.
Tag dine limefrugter og sørg for at vaske dem grundigt, hvis de er overfladebehandlet. Riv derefter skallen på alle frugterne ned i en skål. Pas på du ikke får for meget af den hvide limeskal med, den er meget besk.
Skær alle limefrugterne i halv, når du er færdig med at rive skallen. Første gang jeg lavede tærten pressede jeg frugterne først og forsøgte at rive skallen bagefter. Det er altså noget bøvl.
Jeg bruger nu citruspresseren på min foodprocessor til at få alt saft ud af limefrugterne. Hæld limesaften op i en skål og sæt til side. Vask foodprocessoren af og gør den klar igen. Jeg bruger nu røre-sammen-dimsen, som jeg ikke aner hvad hedder, men ser sådan ud, nede i foodprocessoren.
Skil æggene og hæld to æggeblommer ned i foodprocessoren. Du skal ikke bruge æggehviderne til noget.
Tilføj dernæst 1 ¼ dl. limesaft og giv blandingen fuld gas i foodprocessoren.
Hæld derefter en hel dåse kondenseret mælk ned i foodprocessoren. Brug evt. en dejskrabet til at få det hele ud og pas på, det er noget klistret og sprøjtene stads. Hvis du ikke bruger en foodprocessor, så sørg for at have stænklåg eller et viskestykke over din skål, så du ikke har kondenseret mælk, æggeblomme og limesaft i hele køkkenet.
Tag røre-sammen-dimsen op og hæld nu ca. ½ spsk. limeskal ned i blandingen. Rør det hele godt sammen.
Hæld nu det hele op i tærtebunden og bag den i ovnen ved 175 grader i ca. 15-20 minutter. Den er bevægelig når du tager den ud, men skal ikke være løbende.
Her har min mand lavet jordbærtopping af frosne jordbær. Når tærten er helt kølet af, sætter han en gryde på komfuret. Han fylder en pose frosne jordbær i gryden, en smule vand og godt med sukker. Når jordbærerne er kogt ud (brug evt. en stavblender), smelter du forsigtigt et par plader husblas ned i jordbærerne. Når blandingen derefter er kølet næsten helt af uden at det er begyndt at stivne, hælder du forsigtigt jordbærtoppingen ud over tærten og sætter den straks i køleskabet et par timer, til det har sat sig. Om sommeren tager jeg en bakke friske jordbær og skærer i små stykker og serverer sammen med vaniljecreme.
Her havde vi enten ikke puttet nok husblas i eller ladet den stå længe nok, så jordbærtoppingen flød lidt ud. Men for dælen det smagte godt. Her guffede vi det i os med en rest frugtsalat fra aftenen før.
You must be logged in to post a comment.