Et monster i mit liv

På trods af gentagne løfter om forbedring, bod og bedring og ”jeg skal nok tage mig sammen”, ser det alligevel ud til, at jeg gang på gang svigter jer. Det er jeg ked af, men sagen er den, at mit hjem og mit liv er blevet invaderet af et monster, et stort, voldsomt, provokerende, irriterende, dominerende monster. Og det monster fylder så meget, at det tager alt min energi, alt mit overskud og al min tid. Det er bestemt ikke et monster, jeg har inviteret indenfor, faktisk vil jeg enormt gerne have lov at smide det ud, men det er som om, det er stærkere end mig.

 Det startede ellers så smukt, jeg mødte en fantastisk mand, flyttede sammen med ham i det lille slot Lykkebo, fik to skønne og smukke papbørn og skulle leve lykkeligt til mine dages ende i mit lille glansbillede. Men monsteret lå i skyggerne og lurede og få måneder efter vi blev gift, stak det hovedet frem og viste tænder.

Monsteret angreb Claus først og hans arbejdsgiver sendte ham til en psykolog i Esbjerg, der skulle hjælpe med at jage monsteret på flugt. Denne første psykolog kaldte monsteret for ”Midtlivskrise”, men efter de første par måneder stod det klart, at det slet ikke var det, monsteret hed. Vi gik derfor sammen til VeteranCentret og mødte en ung, klog kvinde ved navn Julie. Hun genkendte straks monsteret og kunne fortælle, at det var på VeteranCentrets top 10 over eftersøgte monstre. Hun sendte hurtigt Claus videre til en kendt monsterjæger, en klog psykolog i Holstebro. Sammen forsøgte de i nogle måneder, at slå monsteret ihjel eller i hvert fald at såre det så meget, at det ville trække sig tilbage, men monsteret blev hele tiden stærkere. Så psykologen måtte give op og sendte Claus videre til en hel flok af specialister på en klinik i Aarhus. Der samlede de et helt team bestående af fysioterapeut, psykolog, læge og sygeplejerske, der sammen gik til kamp mod monsteret og angreb det på alle fronter.

Sammen med Claus har de nu kæmpet i ¾ år mod monsteret, men nu har de også kastet håndklædet i ringen. De har sendt Claus hjem med besked om, at lære at leve med sit monster resten af livet. Og det er ikke et nemt monster at leve med. Det er ikke et monster, der lever i stilhed i vores lille hjem og det er desværre et monster, der ikke kun påvirker Claus, men også mig, hans børn, vores familier, vores venner og hele vores liv.

Vi købte sidste år Tayson, vores lille, store rottweiler, der skal hjælpe Claus med at bekæmpe monsteret, så han kan leve et nogenlunde normalt liv. Tayson gør sit bedste, men han er stadig kun en lille hvalp, så det kan være svært at jagte monstre allerede. Han gør dog sit allerbedste for at jagte pokemon-jægerne, der tillader sig at gå rundt på hans fortov. Måske han er lidt monster-forvirret?

VeteranCentret var klar over, at kampen mod monsteret også ville påvirke mig og børnene, så de tilbød straks hjælp til os alle. Børnene kom i børnegruppe på soldaterhjemmet i Holstebro, hvor de sammen med andre børn, hvis forældre også var angrebet af dette monster, kunne tale og blive forstået. Det var et fantastisk forløb, hvor børnene fandt ud af, at de ikke er alene, at der er andre børn, hvis forældre også skal leve med dette monster.

Jeg selv fik også tilbud om psykolog og startede sidste år ved den gode monsterjæger i Holstebro. Han forsøger nu, at lære mig at leve med monsteret, samt at passe på mig selv i processen. Desværre har han en meget genstridig patient, så jeg har alt for længe været alt for tykhovedet, har ignoreret tegnene og har troet, at jeg kunne klare det hele. Det kunne jeg ikke, big surprise. Så for et par uger siden sendte min chef mig hjem, hun sygemeldte mig med stress og gav mig besked på at gå hjem og passe på mig selv. Det kan faktisk godt være lidt svært, især når monsteret, der har været med til at gøre mig stresset, bor i mit hjem 24/7 og påvirker hver en beslutning jeg tager i løbet af dagen.

Tegnene på stress har været der længe. Jeg har været en møgdårlig kollega, umulig at arbejde sammen med, vred, frustreret, hysterisk osv. Jeg har mistet overblikket, glemt alt, mistet min koncentration, ja jeg har endda glemt, hvordan man børster tænder og går i bad. Du tror jeg overdriver men nej, der var dage, hvor jeg var halvvejs på arbejde, før jeg opdagede, at jeg kun havde børstet halvdelen af mine tænder, eller kun havde børstet forsiden og ikke bagsiden. Og jeg har utallige gange måttet gå tilbage under bruseren, for at gøre mit bad færdigt, eller jeg har vasket mit hår to og tre gange. Så den er vist god nok.

Jeg går nu rundt herhjemme og forsøger at finde mig selv igen. Jeg går lange ture med Tayson, sådan som monsterjægeren har anbefalet. Vi tager en lang formiddagstur næsten hver dag i Jyllands Park Zoo, hvor Tayson får sin morgenmad. Jeg får gået en masse og får frisk luft, bliver tvunget til at sætte farten ned. Tayson får rig mulighed for at træne sine sociale kompetencer, samt god tid til at charmere sig ind på alle dyrepasserne, der til gengæld gladelig fodrer ham med gulerødder og hestekød. Win win for alle.

Samtidig forsøger jeg også at holde fast i mit strikse træningsregime, med både BodyPump, BodyCombat og BodyFlow og ind i mellem også en god omgang zumba, for det bliver man bare så glad i låget af. Træning er godt, det kan jeg skrive under på. Jeg får rig mulighed for at komme af med alle mine aggressioner, og når nu jeg ikke kan slå fysisk på det monster, der har taget magten i vores liv, så kan jeg da slå på det i overført betydning, når jeg træner. Og når nu jeg ikke selv kan finde ud af at sætte farten ned og lytte til mig selv, så er flow bare det helt rigtige. For dælen, hvor er jeg frustreret over det langsomme tempo, de hårde stillinger og kravet om at trække vejret stille og roligt. Og min tanke er, at så længe det frustrerer mig så meget, er det nok sundt for mig at blive ved. Jeg tror det er en sund læring for mig.

 Monsteret har fået navnet PTSD og det er desværre blevet en del af vores liv, fordi min mand tilbage i 1995 tilbragte 6 måneder i Sarajevo. Tænk sig, at så kort tid, for så mange år siden, kan få så stor betydning i vores liv i dag. Men sådan er det altså, monsteret har overtaget kontrollen med vores liv, det dræner os, og det fylder altså så meget, at jeg kæmper med at finde overskuddet til bare at dele mine opskrifter med jer. Jeg synes selv, det er noget sløs, jeg har en hel stak liggende klar til jer, men der er dage, hvor jeg knap nok magter at stå op og så er der altså noget vej endnu. Forhåbentligt vil opskrifterne begynde at flyde ind på hjemmesiden i fast tempo igen, efterhånden som jeg får det bedre. I mellemtiden forsøger Claus og jeg at lære at leve i et polygamt ægteskab med vores monster. Ønsk os held og lykke.