Græskarhovedglas

Jeg er helt vild med græskarhoveder med lys i, men jeg har faktisk aldrig prøvet at skære et græskarhoved. Og min familie vil ikke lade mig prøve, for de har hørt, at man skal bruge knive og de mener ikke, der findes plaster nok i verden til at fikse mig. Det kunne de godt have ret i. Så derfor har jeg lavet min helt egen udgave af græskarhoveder, og jeg er totalt forelsket i dem. Jeg tror aldrig, jeg har været så glad for affald, der er lavet om til noget nyttigt.

Nu jeg var i gang med mine hjemmelavede, ikke-græskar-græskarhoveder, tænkte jeg, at jeg ville undersøge lidt om traditionen. Og så faldt jeg over den sejeste historie, som du simpelthen skal høre.

På engelsk hedder græskarhoveder Jack O’Lanterns og navnet kommer fra en irsk myte om en mand ved navn Nærige Jack. Jack var en alkoholisk, manipulerende bedrager, der levede på bunden af samfundet. Myten fortæller, Djævlen havde hørt om Jack’s onde gerninger og veltalenhed, men han troede ikke på rygterne og valgte at opsøge Jack, for at se, om han levede op til sit rygte.

Jack vandrede fuld rundt på vejen, da han mødte Djævlen og indså, at hans liv var forbi, og Djævlen var kommet for at hente ham. Jack bad Djævlen om lov til at tage en øl mere, inden han skulle med til Dødsriget. Djævlen tog Jack med til den nærmeste pub, hvor Jack drak i rigelige mængder. Til Djævlens store overraskelse, bad Jack ham betale regningen, da han var færdig med at drikke. Han overtalte Djævlen til at forvandle sig til en mønt, som Jack kunne betale for deres drinks med. Da Djævlen havde forvandlet sig til en mønt, bestemte Jack sig til at beholde mønten og lagde den i lommen med et sølvkors. Korset forhindrede Djævlen i at forvandle sig tilbage til sin normale form. Jack løslod Djævlen med tiden, på betingelse af, at han ikke ville forstyrre Jack i ti år og at Djævlen ikke måtte kræve Jack’s sjæl, hvis han døde.

Ti år senere mødte Jack igen Djævlen på samme måde som ti år tidligere. Djævlen gjorde klar til at tage Jack med til Dødsriget, men Jack bad om et æble, da han var meget sulten. Dum som Djævlen var, lod han sig overbevise og kravlede op i et æbletræ efter et æble til Jack. Mens Djævlen sad i træet, skar Jack flere kors i træets bark hele vejen rundt, så Djævlen ikke kunne komme ned. Igen løslod Jack ham, på betingelse af, at Djævlen ikke ville forstyrre ham i de næste ti år og endnu engang, at han ikke skulle kræve Jack’s sjæl, hvis han døde. Djævlen indvilgede igen, mod sin vilje selvfølgelig, men han havde intet valg.

Jack’s alkoholiserede liv, endte inden de ti år var gået. Hans sjæl gjorde sig klar til at gå igennem Perleporten til Himmelriget, men Gud stoppede ham. Han ville ikke have Jack ind pga. hans alkoholisme, nærighed og bedrageriske liv. Jack måtte derfor rejse til Dødsriget og stod ved porten og tiggede Djævlen om at lukke ham ind. Djævlen, der stadig var vred over at være blevet snydt, holdt ord og krævede ikke Jack’s sjæl. I stedet sendte han Jack ud i mørket med et stykke brændende kul, som eneste lyskilde. Jack lagde kulstykket i en udskåret majroe-lampe og har vandret hvileløst rundt på Jorden siden da.

Irerne kaldte spøgelset for Jack of the Lantern og til sidst blev det til Jack O’Lantern. Med tiden begyndte irerne og skotterne at lave deres egne versioner af Jack’s majroe-lampe, ved at skære uhyggelige hoveder i majroer og kartofler. De satte dem i vinduerne eller ved dørene, for at skræmme Nærige Jack og andre onde ånder væk. Immigranter tog traditionen med til USA og fandt ud af, at græskar var perfekte til Jack O’Lanterns.

Jeg ved godt historien var lidt lang, men jeg synes den er sjov og god og kan godt lide, at det er derfra traditionen med græskarhoveder er kommet. Så nu laver vi vores helt egne græskarhoveder, helt uden behov for plaster, skadestue og syninger.

1

Tag en god stak forskellige glas, glas fra asparges, glas fra champignon, glas fra agurkesalat og rødkål osv. Find også silkepapir i forskellige farver frem. Jeg valgte lilla og grøn, men tro mig, jeg skal også have lavet nogle i orange og sort. Og så skal du have fat i mod podge, som du kan købe i Panduro eller lignende hobbyforretninger.

2

Start med at klippe en god stak strimler af silkepapiret. De må godt være lidt brede, ca. 3 cm.

3

Start med at pensle et tyndt lag mod podge på dit glas i en stribe lidt bredere end papirsstrimlerne.

4

Læg en strimmel papir på og brug en blød pensel til at glatte ud og presse ind i alle folder og kanter på glasset. Fortsæt på samme måde hele vejen rundt.

5

Her er jeg halvvejs med mit første glas. Vær opmærksom på at papiret bliver meget skrøbeligt, når først det er vådt af mod podge, og pas på du ikke sætter dine fingre på de våde områder, så klistrer papiret fast på dig i stedet for glasset. Af samme grund lagde jeg mit glas ned, tog den ene side, lod det tørre og tog dernæst den anden side.

6

Da første lag var tørret, gav jeg dem en tur mere, så de endte med to lag silkepapir. Lad enderne stå lige op, indtil det hele er tørt, ellers sidder de fast på trælse steder.

7

Så gentager vi processen med de grønne strimler.

8

Mod podge på et glas og grønne strimler. Same procedure as every year, James.

9

Så står mine grønne glas til tørre og de lilla er færdige.

10

Når du klipper de overskydende strimler af, så lad en lille snip side. Smør mod podge på indersiden af glasset og fold snipperne ned over kanten og ind i glasset.

11

På den måde får du en fin afslutning på kanten rundt, i stedet for ujævnt klippede kanter.

12

Basen til vores ikke-græskar-græskarhoveder er klar.

13

På nettet fandt jeg bunker af sorte græskarhoveder, spøgelser og andet Halloween-gejl.

14

Skær eller klip de forskellige spøgelser, græskarhoveder, flagermus, hekse og hjemsøgte huse ud. Du kan også finde græskaransigter, der skæres ud i flere dele og samles senere. Der er masser af muligheder. Eller du kan tage en sort sprittusch og selv tegne uhyggelige ansigter på dine glas.

15

Tag nu dit glas frem og din mod podge igen. Du kommer aldrig til at leve i et hus uden mod podge igen. Dine glas skal for resten være helt tørre, inden du går i gang med næste del af processen.

16

Smør mod podge på bagsiden af dine uhyggelige udskæringer.

17

Og sæt dem så fast på dine glas. Er den ikke fed?

18

Jeg satte også en fin lille heks på glasset, det hører ligesom sæsonen til, synes jeg.

19

Og flagermus, der er ikke hekse og hjemsøgte huse uden flagermus.

20

Jeg brugte forskellige spøgelser, ansigter, græskarhoveder, uhyggelige ansigter, flagermus og hjemsøgte huse på mine mange glas. Og kom derefter frem til, at jeg skal bruge mange flere glas, så jeg sendte straks besked til hele familien om at gemme alle deres glas.

22

Et fyrfadslys i hvert gals og vupti, du har de fedeste og mest uhyggelige ikke-græskar-græskarhoveder. Den lille grønne var i et tidligere liv en Bornholmersennep (som for øvrigt er den eneste vi bruger i vores panini originale), og fik skiftevis spøgelser og græskarhoveder på de seks sider. Den store lilla var tidligere et rødkålsglas, nu er den pyntet med et lille spøgelse der siger BOO! Blev du bange?

23

To andre glas fik hjemsøgte huse, hekse og flagermus. De står nu i min vindueskarm i stuen og lyser flot op.

24

Her har vi to små, tidligere champignonglas. Den ene har et spøgelse fanget indeni og den anden fik et stort, skævt grinende græskarhoved.

26

To andre champignonglas fik henholdsvis flagermus og spøgelser hele vejen rundt. Hvis du pynter både foran og bagpå kan du sætte dem vinduet så både du og naboerne kan få glæde af dem.

Jeg bliver nødt til at lave mange flere af dem her. De store skal stå på trappen til Halloween og skræmme livet af forbipasserende. Jeg skal have lavet nogle store med kæmpe ansigter på, det tror jeg bliver godt. Og så holder vi både Nærige Jack og andre onde onder væk fra huset.