Thanksgiving i Lykkebo

For nogle år siden blev Thanksgiving indført som fast tradition i min familie. Det startede i 2011, hvor jeg ønskede at prøve at lave en hel kalkun. Året efter inviterede vi mine forældre, søskende og påhæng til en rigtig amerikansk Thanksgiving og samme aften blev det ved afstemning vedtaget, at det fremover skulle være en årlig tradition. Min mand og jeg fik ikke så meget at skulle have sagt, to forældre, tre brødre, to svigerinder, en svoger og en niece stemte for og min mand og jeg gav op. Første år var mine papbørn ikke med, de var hjemme ved deres mor den weekend, men året efter inviterede vi dem med. Min papsøn fik lov at invitere en klassekammerat med også, så han ikke var alene dreng mod min papdatter og niece. Og i 2014 var vi helt oppe på 16 mennesker i vores lille hus til Thanskgiving. Og når jeg siger lille hus, så mener jeg lille hus, som i, jeg var ved at overveje hvilken væg, der kunne væltes, for at få plads til alle.

Af hensyn til arbejde og familie langvejs fra, har vi valgt altid at lægge Thanksgiving på en lørdag i november. Thanksgiving starter for mig allerede om onsdagen, hvor hele mit hus gøres rent. (Faktisk starter det måneder i forvejen med menu, invitationer, bordkort, pynt m.m.) Torsdag er store indkøbsdag. Indkøslisterne er lavet en uge i forvejen, der er komplet styr på alt hvad der skal købes, alt er delt op efter hvor det findes i butikkerne og tidligt torsdag morgen kører jeg til Herning, for at handle ind. I 2013 var min mor med mig på indkøbsturen og det var den skæggeste indkøbstur jeg længe har prøvet. Jeg havde iført mig min kalkunhat, som jeg har fået af min storebror og svoger, og under hele indkøbsturen rendte jeg rundt med den på. Hver gang jeg fandt en ting fra indkøbslisten råbte jeg “gobble gobble gobble”, hvilket skræmte livet af en Bilkamedarbejder i en grad, så han var ved at falde ned af en stige. Børn fandt mig underholdende og skæg, voksne fik sig et grin og min mor var voldsomt pinlig over min opførsel. Herunder er det min lillebror, der har stjålet min hat. Små brødre er altid jaloux på sine ældre søskende, kan ikke tåle, der er nogen der har noget, de ikke har. Tsk tsk.

IMG_0223

I 2014 tog jeg min svigerinde med på indkøbsturen. Kalkunen er købt på forhånd og nogle af de mange tærter er også lavet på forhånd. Men resten ser ca. sådan her ud, når man er klar til at gå til kassen.

IMAG1240

En lille Kia Picanto bliver hurtigt fyldt op. Og mit køkkenbord så ud som om, en dagligvarebutik havde kastet op ud over det.

IMAG1248        IMAG1249

IMAG1250        IMAG1251

Fredag bruger vi på at lave mad. I 2012 og 2013 havde min mand og jeg selskab af min mor i køkkenet hele fredag. Madlavningen starter tidligt om morgenen, omkring kl. 9:00 og vi er som regel færdige sidst på eftermiddagen. Kalkunen laves først om lørdagen. Stort set alle tærter er lavet i forvejen, for langt de fleste af tærterne kan fryses.

I 2014 var jeg lidt i krise, min mand skulle til Norge på arbejde i 14 dage og ville først komme hjem fredag aften. Samtidig måtte min mor melde afbud til madlavningen, da hun ikke kunne få fri og pludselig stod jeg alene med madlavning til 16 personer. KRISE! Heldigvis sprang min lillebror og svigerinde straks til, og hjalp med madlavningen hele dagen. Og min nevø på 10 måneder “hjalp” med at tømme alle de nederste skuffer.

På selve dagen starter vi om morgenen med en god stor morgenmad. Kalkunen gøres klar og sættes i ovnen og bordet dækkes.

IMG_0211

Bordækningen er enkel, for vi skal have plads til mange andre aktiviteter. Til børnene finder jeg Thanksgivingaktiviteter på nettet i form af krydsord, billeder der skal males, find ordet kryds, find kalkunen opgaver osv. Alt er på engelsk, men det styrker kun deres sprogkundskaber, tænker jeg.

IMG_0214

I 2013 indførte vi eftermiddagskaffe, da det simpelthen ikke er muligt, at sætte 5-7 forskellige tærter til livs efter aftensmaden. Tærterne er som regel pumpkin pie, key lime pie, cranberry pie, caramel apple pie, banana cream pie, pecan pie osv. Pie’s the word. Når vi har fået kaffe og tærter tager vi ned på byens sportsplads og spiller en meget simpel udgave af amerikansk football.

Jeg præsenterer her holdene fra Family-Bowl 2014:

IMG_0236                     IMG_0237

Hold et fra venstre: min papsøns kammerat, min storebror René, min niece Natasha, min storebror Henrik, min papsøn Patrich, min mors kæreste Kent og min svigerinde Nina.

Hold to fra venstre: min svigerinde Luise, min lillebror Mike, bagerst min svoger Brian, min papdatter Freia, min mand Claus og min mor Heidi.

Min far var dommer, jeg var hjælpedommer, papparazzi og babysitter for min nevø Anakin. I 2014 indførte jeg en dommerfløjte, da det var så som så med hørelsen, når dommeren kom med kendelser i 2013. Det blev ikke bedre i 2014, selvom der var dommerfløjte og to dommere.

IMG_0252

Og herunder får du så et vinder- og et taberbillede efter kampen. Pokaler og medaljer havde jeg fundet i Søstrene Grene og det udløser hån og drillerier i lange baner, at være indehaver af en sådan.

IMG_0272                      IMG_0273

Efter football-kampen har vi ca. to timers afslapning, inden det helt store ædegilde går i gang. Hvis du tror, du er forspist efter en julefrokost, så skal du prøve at holde Thanksgiving.

Aftensmaden består selvfølgelig af kalkun, stuffing, cranberry sauce, kartoffelmos, grean bean casserole, sweet potato pie, cream corn casserole og hvidløgsknuder. I 2013 lavede vi turducken og jeg har fået min mand til at sige ja til, at vi prøver igen i 2015, så jeg kan få taget billeder og dele opskriften med dig. En turducken består af en udbenet kylling, fyldt med stuffing, pakket ind i bacon, lagt ind i en udbenet and med stuffing, lagt ind i en udbenet kalkun med stuffing. Det blev super godt i 2013, men der er lidt mere arbejde i det.

IMG_0283

Min inspiration til menuen kommer klart fra The Pioneer Woman og Rachael Ray. Det første år jeg ville prøve en rigtig amerikansk Thanksgiving søgte jeg på nettet og fandt min madguru The Pioneer Woman og siden har jeg været stor fan af hendes opskrifter.

Bordkort, invitationer m.m. finder jeg på www.catchmyparty.com og underholdning og aktiviteterne til børnene finder jeg ved at google “free printable thanksgiving activities”. Jeg har bl.a. fundet Thanksgiving vendespil, kalkun-bowling, hvor keglerne består af pilgrimme og indianere, kalkun football, hvor man skyder en angry turkey gennem vingerne på en kalkun. Børnene har hjulpet med at lave Thanksgiving bannere, klippe kalkuner til at hænge op over alt, vi har lavet grankoglekalkuner, hvor vi har limet øjne og fødder på en grankogle og sat fjer ind grankoglen som halefjer. Og så er det en fantastisk hyggelig måde at samle familien på i det triste efterår og inden julestressen for alvor går i gang.

Der er bunker af inspiration at finde på nettet, og jeg garanterer dig, det er faktisk ganske skægt at holde Thanksgiving. Jeg vil ikke lyve, det er også hårdt, kan være halvdyrt, det kræver en hel del planlægning, jeg er totalt udkørt dagen efter, jeg får flere kriser undervejs i forberedelserne, men hyggen, fornøjelsen ved maden og selskabet, det skæg du kan lave under madlavningen og under en footballkamp m.m. er hele besværet værd.