Forberedelse: 45 minutter

Tilberedning: 1 time (med mindre det er inde i kalkunen)

Nok til: 15 mennesker (altså den del af det, du tilbereder i et fad)


Ingredienser:

  • 500 g. chorizo
  • 900 g. svinefars
  • 4 små løg i tern
  • 3-4 revne gulerødder
  • 2 pakker bacontern
  • Majbrød eller en hvilken som helst anden slags tørt, daggammelt brød
  • 400 g. champignon
  • 1-2 håndfulde frisk persille
  • ½ liter kyllingebouillon

Sådan gør du:

  • Skær chorizo og løg i tern og steg det på panden til chorizo er sprøde og løg er gyldne
  • Rens champignonerne og skær dem i kvarte eller mindre
  • Skræl og riv gulerødderne groft
  • Skær brødet i tern på 1 x 1 cm
  • Hak persillen
  • I en stor, stor skål blander du chorizo, fars, løg, gulerødder, bacontern, brød, champignon, persille og bouillon
  • Fyld kalkunen med så meget som muligt og put resten i et fad
  • Bag det i ovnen ved 175 grader i ca. 1 time

Den her stuffing er delvis efter en opskrift fra Rachael Ray og delvis fra fri fantasi. Men familien var vild med den, så det er ikke sidste gang vi prøver det. Vi laver altid alt for meget stuffing her i huset, så en del kommer i kalkunen og resten bliver lagt i en foliebakke og bliver tilberedt i ovnen. På den måde er jeg altid sikker på, at der er nok kød enten i form af kalkun eller stuffing. Og kød er godt. Meget kød er meget godt.

Mit stolteste øjeblik var, da min mor, der ikke kan lide chorizo, udtrykte sin begejstring for stuffingen og dernæst sin undren over, at hun kunne lide den, når nu der var chorizo i.

1 Fars

Jeg bruger 900 g. svinefars, hvilket altid er aaalt for meget. Du får stuffing nok til 5 kalkuner, eller en kæmpe enorm kalkun. Her må du ikke være fedtforskrækket, fedt er vores ven.

2 Chorizo

Vi købte ca. 500 g. chorizop. Min svigerinde og jeg valgte dem uden jalapeños, hvorefter min lillebror påpegede, at vi havde valgt dem med chili. Ak ja, det havde vi ikke lige set, men de fungerede super godt.

3 Champignon

Vi fandt en bakke store flotte champignon, og bestemte os for, at de da skulle med i stuffingen. Her er 400 g.

4 Gulerødder

Vi tog 6 gulerødder og rev groft, hvorefter jeg brugte ca. halvdelen, så 3 store revne gulerødder er formentlig nok.

5 Majsbrød

Så tog jeg en god portion majsbrød. Jeg havde bagt brødet et par dage i forvejen og ladet det stå ude, så det kunne blive tørt. Almindeligt hvidt, tørt toastbrød fungerer også. Eller faktisk et hvilket som helst slags brød, men nu sagde Rachael’s opskrift majsbrød, så det lavede jeg.

6 Persille

Så klippede jeg de sidste ynkelige rester af min persille og hakkede. Der var nok ca. en håndfuld, men du kan sagtens bruge mere. Du kan også bruge basilikum, timian, oregano eller hvad du nu lyster. Hvis du bruger tørrede krydderurter, skal du hælde dem ud i hånden først og knuse dem med en finger. På den måde sikrer du, at smagsstofferne kommer ud igen. Det lærte jeg af Rachael Ray.

7 Løg

Vi startede med tre løg, men vi syntes de var lidt små, så vi tog et ekstra.

8 Bacon

Så havde jeg en sjat bacontern i køleskabet, og valgte at tage dem med også. Det var lidt en pludselig indskydelse, men hvornår er bacon ikke godt? Her er hvad der ca. svarer til 2 pakker bacontern.

9 Chorizo skæres i stykker

Min lillebror skar chorizoen i små tern. Hvad skulle jeg dog gøre uden familie, når der skal laves mad til Thanksgiving?

10 Chorizo skæret i tern

Se en hel skål lækre chorizotern.

11 Champignon renses

Rens champignonerne grundigt, husk at få alt jord af.

12 Champignon skæres i kvarte

Skær dem i store tern, eller hvis du har champignon-forskrækkede storebrødre, så hak dem i bittesmå-kan-ikke-ses-med-det-blotte-øje-tern. Så kan de lære det! Jeg har måske, måske ikke en sådan storebror, der lystigt spiste af stuffingen.

13 Persille hakkes

Persillen hakkede jeg i min yndlings-Tupperware-grøntsagshakker. Den kan jeg altså ikke leve uden. Men hvis du ikke har en yndlings-Tupperware-grøntsagshakker, så putter du persillen ned i en kaffekop og klipper løs med en saks. Vupti hakket persille, helt uden at det sviner ud over det hele. Nød lærer doven kvinde genvej.

14 Løg skæres i tern

Så piller du løgene og skærer dem i tern.

15 Ternede løg

Se en hel skål løg i tern. Bare i tilfælde af at du ikke vidste hvordan sådan en ser ud.

16 Majsbrød skæres i tern

Dernæst tager du majsbrød og skærer i tern på ca. 1 x 1 cm.

17 Ternede majsbrød

En hel skål majsbrødstern. Jeg brugte ikke det hele, jeg fyldte det i stuffingen, indtil jeg syntes der var nok brød. Beklager, jeg kan ikke være mere præcis, jeg laver ofte mad efter ”mødres måleenheder” altså en sjat her og lidt sjusning der og så går det alt sammen.

18 Reven gulerod i skål

Jeg glemte at tage billede af de revne gulerødder, så her får du et billede af dem, efter jeg har puttet et par håndfulde i skålen. Har jeg for resten sagt, at du skal have fat i en stor skål? Du skal have fat i en meget, meget stor skål. Den jeg bruger her, plejer at have bijob som opvaskebalje undervejs i madlavningen. Så stor skal den være.

19 Løg og chorizo steges på panden

Chorizo og løg steger du på panden til chorizoen er sprød og løgene er gyldne.

20 Fars i skål

Nu samler vi det hele. Først smider du fars ned i skålen til bacon og gulerødder.

21 Champignon, løg, chorizo, majsbrød, persille i skål

Så tilsætter du champignon, løg, chorizo, persille og majsbrød. Og du har for resten også lige lavet ½ liter kyllingebouillon. Ja jeg glemte et billede, men det er meget nemt, ½ liter vand, en kyllingebouillon terning, kog op, rør terningen ud og vupti.

22 Det hele rørt sammen med bouillon

Rør det hele sammen og hæld bouillonen i efterhånden, indtil du synes stuffingen er våd og nem at arbejde med. Jeg krydrede også med salt og peber, igen lidt på sjusning og en sjat. Husk at bacon og chorizo er salt i forvejen.

23 Færdig stuffing

Som sagt brugte jeg både stuffingen i kalkunen og bagte en del af den ved siden af i en foliebakke. Jeg bruger ofte foliebakker og folietærteforme, for de kan smides ud bagefter, og jeg har ikke nok fade og forme til alt det mad, der skal laves til Thanksgiving. Stuffingen i formen bages i ca. 1 time ved 175 grader.

4 Fjern små fjerrester

Du skal da også lige have et billede af en stuffingfyldt kalkun.