Juleglas

Jeg elsker at være kreativ og lege med affaldet og få noget brugbart og pænt ud af det. Denne gang har jeg leget med noget af mit yndlings-affald, konservesglas. Jeg har brugt dem til de sødeste julelys, og jeg har faktisk lavet noget lignende til Thanksgiving. Jeg delte nogle billeder af mine første julelys på min Facebook-side og en veninde spurgte mig, hvordan jeg lavede dem. Mit svar var: ”Først spiser jeg en masse agurkesalat, rødkål, rødbeder, Nutella, honning osv.” Og det er faktisk heller ikke helt løgn. Hver gang vi har tømt et glas, har jeg fjernet mærkaterne, vasket dem og har gemt dem. Særligt de store glas, med så glat og jævn en overflade som muligt, er de bedste. Og så har jeg en sød kollega, der kom med en stor posefuld til mig den anden dag, så pludselig havde jeg masser af glas at lege med.

I første omgang skal du bruge rene konservesglas, spraymaling, gennemsigtig bogbind og printede tekster og juletegninger.

Sæt bogbind på teksterne. Det var jo meget nemt.

Jeg lavede mange stykker med tekst på, der findes masser af sjove og søde juletekster på nettet. Du kan google dig til meget.

Når jeg har sat bogbind på teksterne, tager jeg et stykke bogbind mere og så klipper jeg de to stykker i samme form. Det tomme bogbind sætter jeg så på mine glas og bogbindet med teksten lægger jeg til side.

Jeg bruger juletegningerne til at lave bogbindstykker i juleform.

Her har jeg f.eks. to slikstokke klippet ud i bogbind og sat på glasset.

Jeg havde også fundet et juletræ, hvor der i juletræet var udskåret guirlande. Jeg satte juletræet på glasset, satte malertape omkring juletræet og sprayede først med sølv, så guirlanderne blev sølv. Da de så var tørret godt, satte jeg små strimler malertape på dem igen, så de ikke bliver malet over. Jeg lavede yderligere et glas med guld-guirlande.

Så er det bare at spraymale dine glas i alle mulige fede julefarver. Jeg elsker spraymaling, men jeg har en fascinerende evne til at få maling de mærkeligste steder. I to dage var jeg totalt grøn i det ene albueled. Og selvom jeg står udenfor i træsko, har jeg alligevel fået orange maling indvendig i mine hjemmesko. Claus var allermest imponeret, da jeg fik maling indvendig på mine brilleglas, men ikke udvendig. Så dygtig er jeg bare.


Når glassene begynder at tørre, kan vi pille bogbindet af dem igen. Så får vi fine små vinduer i glassene enten i form til teksterne eller i fine juleformer. Og juletræet fik fine guirlander i guld og sølv. Det synes jeg faktisk selv, var lidt smart.

Bogbinds-stykkerne med tekster på, lægger du i en skål med varmt vand. Et stykke af gangen. Så sætter du en julefilm på, mens du stille og roligt begynder at nulre papiret af stykkerne. Stille og roligt, ikke have travlt og ikke presse for meget. Og efter lidt tid, har du de fineste bogbinds-stykker med print på. Her har jeg brugt mat bogbind, men du kan også bruge klar bogbind. Det bestemmer du helt selv. Lad stykkerne ligge og tørre og tjek så efter, om der er papir du har overset. Hvis der er store stykker papir endnu, så læg dem i blød igen og prøv igen. Du får sikkert ikke alt papiret af, men få så meget af som muligt.

Så bogbindet med teksterne på deres ruder. Du skal ikke bruge noget for at få dem til at klistre, min erfaring er, at når stykkerne er tørret, virker klisteret bag på bogbindet helt fint igen. Og så er det bare at gå i gang med at pynte dem. Hvis du tjekker min Facebook-side, vil du se nogle glas der er pyntet med bånd og pyntegrønt. Denne gang brugte jeg ikke pyntegrønt, fordi NOGEN – jeg siger ikke hvem, men han har fire ben og sort pels – spiste resterne af mit pyntegrønt.


Først tager vi de blå glas, forfra og bagfra, i lys og i mørke. De er simpelthen så søde, når der kommer et fyrfadslys i. Du kan også købe nogle af de små lyskæder med batteri, som f.eks. REMA1000 har lige nu, og lægge ned i. Det har vi gjort på arbejde, for at tage hensyn til en kollega, der ikke kan tåle så mange stearinlys, og de er mindst lige så søde på den måde. Jeg er fuldstændig forelsket i teksterne på de blå glas.
Dear Santa, I was framed
Dear Santa, I can explain


Så tager vi de grønne glas. Her har jeg et glas med juletræet med guirlander og et glas med kristtjørn og røde bær. Jo jo, så kreativ jeg kan være. Også her er jeg helt vild med teksterne.
You’re the reason, Santa has a naughty list
What happens under the mistletoe, stays under the mistletoe


Guld-glassene er ganske særlige. Den ene fik slet ikke tekster, men kun juletegninger, den anden har fire sider og dermed masser af muligheder for spændende ting. Hvor jeg på de første glas gik over i de sjove tekster med humor, gik jeg her mere traditionelt til værks.
Sleigh bells ring, are you listening, in the lane, snow is glistening. A beautiful sight, we’re happy tonight, walking in a winter wonderland
It’s not what’s under the tree that matters it’s who’s gathered around it


Så blev det sølv-glassenes tur. Her gik jeg tilbage til de humoristiske tekster, jeg var åbenbart mere til humor end pæne, traditionelle tekster i dag.
Dear Santa, I was framed
Save Santa, be naughty


Jeg begyndte at løbe tør for glas, så jeg har kun et enkelt rødt. Eller det vil sige, jeg har faktisk et glas mere til at stå. Det er malet hvidt i første omgang, og så har jeg tænkt mig at sætte malertape på i striber som på en slikstok og så give den en omgang rød. Hvis min plan lykkes og den bliver fin, må du holde øje med den på min Facebook-side. Her gik vi igen på slikstokke og sød tekst.
Celebrate your inner elf

Blandt glassene fra min kollega, var der også disse tre. I stedet for at male dem, printede jeg node-papir med lidt ældet udseende, skar slikstokke, stjerner og hjerter ud i papiret og limede det på glassene med modge podge. Lidt rustikt snor på og lidt naturpynt og vupti, så har man de sødeste små glas, der kan bruges hele efteråret og vinteren.


Veteraner er mit hjerte nært og derfor lavede jeg også disse to glas. Her kan du også se forskellen på at bruge mat og klart bogbind. De to kommer til at stå året rundt.
Lest we forget
All gave some, some gave alle