Livet på landet

Hold da op, hvor løber tiden stærkt herude på landet!
For to år siden satte vi vores lille hus Lykkebo i Sdr. Felding til salg. Sidste år fik vi det solgt og købte i stedet en nedlagt gård langt ude på landet ikke langt fra Holstebro. Vi flyttede ind mellem jul og nytår, og jeg opnåede mit mål, at fejre nytårsaften i vores nye hjem. Jo jo, ikke alle møbler var på plads, ikke alle lamper var hængt op, men man kommer langt med lidt vilje og et par kompromisser.

Siden da er dagen forsvundet fra os i en frygtelig fart. Vi startede med at få ryddet op og ryddet ud i staldbygningen. Min skønne mand, gik i gang med at bygge mig et motionsrum, da jeg i januar tog på uddannelse til Les Mills BodyAttack instruktør. Han er nu en dejlig mand.

Som foråret nærmede sig, begyndte vi at kigge på haven. Vi har ret meget jord og ret meget have med til vores lille gård, og der er en del at rydde op i. Efter at have flyttet 40 hvidtjørn fra en gammel hundegård, kiggede vi på vores kæmpe store kastanjebusk. Den blev savet til og er nu blevet et kastanjetræ igen. Vi har undervejs fundet intet mindre end 8 æbletræer og 4 mirabelletræer. En del må lade livet i løbet af oktober, nogle skal flyttes og så skal vi i gang med at anlægge min nye køkkenhave. For sådan en må man da have, når man bor på landet.

Vi har i løbet af året fået anskaffet os endnu en lille vovse, vi har fået vores lille pige Gabby. En lille julepige, født d. 25. december sidste år og halvsøster til Tayson. De to har stor fornøjelse ud af hinanden, og er med jævne mellemrum ved at vælte hele huset, når de drøner igennem. Det bliver da super interessant at se, hvor mange julekugler der overlever de to.
Vi har også adopteret to flotte katte fra Brande Dyreinternat. På landet er man jo nødt til at have kat, så man kan holde skadedyrene væk, og det gør de rigtig godt. De fanger både mus, rotter, muldvarpe og et par fugle. Og efterlader det hele til os på gulvet i stalden, hvorefter de står ved madskålene kl. 18:30 og venter på deres tørkost.

I maj fik jeg taget min næste Les Mills uddannelse som BodyPump instruktør og straks efter gik jeg i gang med at undervise i begge hold flere gange om ugen i Silkeborg hen over sommeren. Jeg tænker, at de mange undervisningstimer, mit fuldtidsarbejde og vores mange og store projekter på gården, er forklaringen på mit lange fravær. Jeg håber I tilgiver mig.

I august blev vi også plejeforældre for 6 små killinger, som vores receptionist i fitnesscentret havde fundet i et affaldsskur. De startede med at bo på vores badeværelse i de første uger, rigtig hyggeligt, man var aldrig alene derude. En døde desværre og to er allerede blevet store nok til at blive adopteret og er derfor returneret til Brande Dyreinternat. De sidste tre bor nu i hele huset med os, til stor underholdning for hundene. Gabby har adopteret den ene af killingerne, hun vasker den og holder øje med den og følger efter den konstant. Meget sødt. Hun har endda flere gange knurret dybt af Tayson, når killingen har været i gang med at spise. Hun er en rigtig dygtig lille killingemor. Så vi har besluttet at beholde hendes killing, Ponjo. De to sidste bliver adopteret af min storebror og svigerindes venner, så de flytter til Fredericia, så snart de er store nok. Det er en rigtig fin oplevelse, at være plejefamilie for de små, men det bliver nu nok sidste gang.

Her på landet er et par hunde og et par katte selvfølgelig ikke nok, så da en stor del af vores grund er indhegnet til hestefold, har vi udlånt jorden til en af vores skønne nye naboer. Det betyder at vi de sidste mange måneder har haft de skønneste arabere gående, inklusiv to nye føl fra i år. Tayson er voldsomt begejstret for dem og synes de skal leges med og jagtes med. Gabby er lidt mere afdæmpet, men hun har jo også været vant til dem, siden hun var helt lille. De er dog begge helt enige om, at hestepærer smager fantastisk. Så de får ikke rigtig lov at komme med over til hestene så tit.

Da vi opdagede vores mange æbletræer i haven, besluttede vi at bruge dem til noget fornuftigt. Så vi har lavet æblegele og apple pie filling nok til at vi kan klare os vinteren over. Næste år skal jeg sørge for, at I får opskriften på apple pie filling, det kan bruges til et væld af lækkerier.
Da vi samtidig har masser af hyld på grunden, har vi også nu prøvet at lave hyldebærsaft. Og en sød kollega, med masser af vindruer i sin have, donerede to store bæreposfulde, så nu har vi masser af vindruegele og vindruesaft på lager også.
Jeg glæder mig allerede til min køkkenhave kommer op at køre fra foråret af, så vi kan komme i gang med at dyrke agurker, tomater, chili, gulerødder, rødbeder, kartofler og hvad vi ellers finder på. Jeg håber at kunne komme med en masse nye opskrifter næste år, og måske finde inspiration i mine oldgamle kogebøger.

Nå ja, vi skal jo så også have høns til foråret. Vi har været ude og hente et gammelt legehus, der bliver omdannet til hønsehus, så mangler vi kun at få sat hegnet op. Det bliver nu herligt at få sine egne æg, sine egne tomater og agurker og krydderurter fra egen have. Vi tænker selv, at skulle have 5 høns og en hane, men med mine kollegers æggebestillinger allerede, kan det da godt tænkes vi skal have lidt flere høns.

Der er sket så meget i dette år og vi mangler stadig at opleve de sidste tre måneder. Men jeg glæder mig til nytårsaften, hvor vi sammen kan sætte os ned, se tilbage på det første år på landet og gøre status. Indtil videre har vi adskillige gange konstateret, at vi skulle have gjort det her for flere år siden.

Nu hvor året går på hæld, og jeg har fået skåret ned på mine undervisningstimer i Silkeborg, håber jeg at få mere tid til at dele opskrifter, gode ideer og oplevelser fra hverdagen med jer.