Vintage dåser

For noget tid siden spurgte jeg dig, om du har målt din dåse for nyligt. Og det er faktisk et ret vigtigt spørgsmål. Er du klar over, hvor meget guld du smider i skraldespanden, hver gang du laver mad? Du skal gemme dine dåser, vaske dine dåser, fjerne papiret og limen og så skal du bruge dine dåser. Og der er maser af muligheder i dine dåser. Følg mig, så skal du bare se.

1

Her er en god stak rengjorte dåser. Flåede tomatdåser, majsdåser, tomatpuredåser, makreldåser osv. Alle vasket grundigt, alle har fået fjernet deres labels og limen er fjernet med terpentin og hårdt arbejde. Nu er mine dåser klar til at få et helt nyt liv.

2

Først skal du have målt alle dine dåser. Først højden på dem.

3

Og dernæst omkredsen på dem. Skriv målene ned for hver dåse og giv dem et nummer.

4

Derefter går du på nettet og googler f.eks. ”vintage can labels”, finder en masse fede vintage labels, kopiere dem over i et worddokument, hvor du tilpasser deres størrelser til dine dåsers størrelser. Husk at lave dem ca. 5 mm. længere end dåsens omkreds, så du har et lille overlap. Giv dem et nummer, så du ved hvilken dåse hver label passer til og printer derefter en god stak forskellige labels.

5

Her har jeg klippet fem labels ud til samme størrelse dåse. Jeg havde fire dåser i denne størrelse.

6

Kom godt med lim på bagsiden. Brug en flydende lim i stedet for en limstift.

7

Og jeg mener virkelig godt med lim, så den kommer til at side godt fast.

8

Så er vores første dåse klar. Da først jeg kom i gang, sad jeg en hel aften og klippede og klistrede labels på dåser. Jeg havde fundet en masse fede labels.

9

Dette er min størrelse 5 dåse, små dåser majs. Er de ikke fine?

10

De passede lige til disse små blomster. Sådan får du hurtigt lavet nogle søde små borddekorationer f.eks. Sørg for at komme en lille pose omkring blomstens jord, hvis du vil beholde dåsen lidt længere, ellers ruster den, når du vander.

11

Her er to dåser, der tidligere var store majsdåser. De blev simpelthen så søde med deres nye, vintage labels på.

12

De fik begge to lidt større blomster, igen med en pose omkring jorden. Jeg er simpelthen så vild med dem.

13

Nu står de to store fint i min vindueskarm og pynter, mens de to små står på et lille pyntebord. Faktisk passer de to store rigtig fint i min vindueskarm, de er ikke for store og blokerer for alt lyset, de er dekorative og samtidig så giver de lidt liv i vinduet.

14

Jeg tog tre dåser i forskellige størrelser og gav dem et blomstret omslag. Til dem havde jeg søgt på ”vintage wrapping” og fandt bunker af søde og lækre billeder, der kunne bruges til omslag. Da omslagene var tørre, limede jeg de tre dåser sammen.

15

De tre sammenlimede dåser kan nu bruges til organisering af kontoret f.eks. Eller selvfølgelig tre forskellige blomster i tre forskellige størrelser.

16

Fyld dem med nogle af alle de ting, der altid flyder på et skrivebord. Nu er det organiseret og du kan jo sætte så mange eller få dåser sammen, som du ønsker, eller har brug for. Freia har nu fuldstændig styr over sine sakse, malerpensler, kuglepenne, farveblyanter og hvad hun ellers kan finde på at fylde i dem.

 17

Disse to, tidligere tomatdåser er jeg fuldstændig forelskede i. Så de skal også i brug.

18

Her har jeg sat dem i køkkenet med nogle af de køkkenredskaber jeg oftest bruger. I stedet for at ligge og rode i en skuffe, hvor jeg altid stikker mig på stegegaflen, når jeg skal have fat i noget, så står de alle klar lige ved siden af komfuret. Og når papiret bliver nusset eller fedtet, kan jeg hurtigt skifte det ud med en ny label.

19

Dåserne kan også hurtigt laves om til fantastiske efterårsdekorationer. Vi tog en tur ud over heden og klippede lidt lyng og andet grønt. Jeg havde en klump oasis liggende og fandt mine udstikkere frem fra bageskabet.

20

Først fandt jeg en udstikker, der passede med dåsens åbning.

21

Dernæst skar jeg en skive oasis i den rigtige højde, hvorefter jeg med udstikkeren lavede et stykke, der passede perfekt til mine dåser.

22

Man skulle jo tro, jeg havde gennemtænkt det her. Det har jeg også lidt, men det er ikke ensbetydende med succes. Jeg synes dog faktisk, at det denne gang gik meget godt. Freia og jeg gik derefter i gang med at klippe vores lyng og grønt og stak det i dåsernes oasis.

23

Vi vandede vores oasis og satte dem ind på mit lille bord.

24

Er de ikke bare søde?

25

Jeg var ikke så hurtig som Freia, så jeg nåede kun at lave den ene her.

26

Freia nåede at lave de to andre. Jeg synes simpelthen, de er alt for søde, og så er mulighederne uendelige. De vil blive brugt som bordpynt til min næste fest, det er jeg ret sikker på.