Fra jord til bord

Fra jord til bord

Bare en lille advarsel, jeg ELSKER efterår. Jeg elsker når farverne skifter, luften bliver frisk og kølig, gulvvarmen bliver tændt på badeværelset og jeg igen kan begynde at tænde stearinlys om aftenen. Giv mig et par uger, så er jeg træt af efterår og glæder mig til vinter. Og efter et par uger er jeg træt af vinter og glæder mig allerede til foråret. Hvorefter jeg et par uger senere begynder at sukke efter sommer. Og sådan fortsætter vi rundt og rundt. Claus er ved at blive vanvittig af mig og brokker sig over mig / griner af mig hver gang jeg bliver færdig med en årstid og begynder at glæde mig til den næste. Jeg bliver væsentligt hurtigere færdige med årstiderne, end de selv gør.

Men jeg elsker efteråret, fordi jeg ved hvad der venter. Jeg sidder på mit kontor og kigger ud på hylden og venter hver dag på at de modnes. Så skal der høstes hyld, der skal koges saft og jeg elsker hyldebærsaft.

Æblerne er også klar, så jeg kan begynde at lave æblesaft, æblemarmelade, æblegrød og æblegele.

Drivhuset giver fortsat masser af lækkerier, der er stadig fuld gang i produktionen af agurker, tomater, asier, peberfrugter og meloner.

I køkkenhaven er jeg i fuld gang med at høste. Rødbederne syltes efterhånden som jeg får tid til det, nogle skal tages op og lægges på sand for vinteren og nogle skal blive i jorden. Jeg skal have fundet ud af, hvordan de holder sig bedst.

Gulerødderne er taget op og lagt på sand. Og så har jeg simpelthen prøvet at så en ny omgang i august. For jeg har læst flere steder, at det er muligt at plante kål og gulerødder i august og få afgrøder igen i efteråret. Og eftersom det jo ikke lige ser ud til frost, så prøver vi i år, om det virkelig kan lade sig gøre.

Kartoflerne forbliver også i jorden i år, vi henter efterhånden som vi har brug for dem.

Ærterne er høstet, blancheret og frosset. Jeg havde langt flere ærter, end jeg kunne nå at spise og høste, så nogle får lov at tørre, så de kan plantes til næste år, nogle går til hønsene og planterne bliver fræst ned i jorden som næring.

Jeg er bange for, at kållarverne har fået overtaget på en del af min rødkål, men jeg satser på, at jeg fik reddet nogle af dem under dugen.

Knoldsellerierne står stadig i jorden, jeg kan dufte dem, når jeg luger.

Løgene er taget op og bundet så fint. Det bliver jeg bedre og bedre til for hvert år.

Vi har jo også plantet jordskokker i år, men som jeg har forstået det, så er det først omkring oktober, jeg skal begynde at kigge på dem. Jeg glæder mig til at prøve jordskokkesuppe, rodfrugtblanding med jordskokker, jordskokkechips og hvad jeg ellers kan finde på.

Efteråret betyder også, at jeg begynder at have fyldt lageret op. Og nu skete det endelig. Lillebror har fået lavet mig et nyt menupunkt “Fra jord til bord”, hvor jeg vil dele alle mine sylteopskrifter, saftopskrifter og diverse. Alt sammen direkte fra køkkenhaven og drivhuset og ind på bordet.

Vi starter med agurker i tre udgaver 🙂

Bedstemors syltede agurker

Relish

Svigermors syltede agurkerSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *